Χρηματιστήριο: Οριακή πτώση και υψηλός τζίρος

Χρηματιστήριο: Οριακή πτώση και υψηλός τζίρος

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 993,86 μονάδες με απώλειες 0,01%

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρκετή νευρικότητα κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο για δεύτερη συνεδρίαση εμφανίστηκε αδύναμο να «κατακτήσει» τις 1.000 μονάδες. Η προσέγγιση του επιπέδου αυτού αλλά και τα σημαντικά κέρδη του τελευταίου διαστήματος έχουν ενεργοποιήσει πωλητές, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο και ίσως και απαραίτητο, ώστε να μπορέσει η αγορά να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, το επόμενο διάστημα τα εταιρικά αποτελέσματα θα διαμορφώσουν το σκηνικό στις αγορές, καθώς η σημαντικά επιβραδυνόμενη οικονομία θα επηρεάσει σε πολλές περιπτώσεις τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας παρ’ όλες τις ανατιμήσεις.

Στο Χ.Α. σήμερα την αυλαία των ετήσιων εταιρικών αποτελεσμάτων ανοίγει η Mytilineos, ενώ το ενδιαφέρον συγκεντρώνει η αξιολόγηση της χώρας από τη Fitch την Παρασκευή.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σταθεροποιητικά στο -0,01% και στις 993,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 81,52 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,35% στις 2.398,21 μονάδες, ενώ με οριακά κέρδη 0,03%, στις 1.524,57 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση το Χ.Α. δεν κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 1.000 μονάδων.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με ράλι 6,66% ξεχώρισε η Titan, ενώ ακολούθησαν με άνοδο άνω του 2% οι Aegean και HELLENiQ ENERGY και με άνοδο άνω του 1% οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Quest. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, Σαράντης και Βιοχάλκο, ενώ πτώση άνω του 1% κατέγραψαν οι Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΟΛΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με πτώση 1,04% στις 728,34 μονάδες, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει με άνοδο 2,08%, ενώ απώλειες 1,91% σημείωσε η Alpha Bank, στο -1,56% έκλεισε η Εθνική Τράπεζα και στο -1,2% η Eurobank.

Το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων «φόβισε» προς το παρόν τους αγοραστές, με τις κρίσιμες τεχνικές αντιστάσεις να διατηρούνται στις 1.015 μονάδες (61,8% της πτώσης 2014-2016) και υψηλότερα στις 1.045 μονάδες, όπως σημειώνει ο Νικόλας Πετράκης, τεχνικός αναλυτής της Whitetip Investments. O Γενικός Δείκτης περιόρισε τη διόρθωσή του έως τη στήριξη των 970 μονάδων, επιβεβαιώνοντας τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς και την ανοδική διάσπαση της μακροχρόνιας αντίστασης.

Τα χαρακτηριστικά Bull Market μπορεί να είναι εμφανή, όμως ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει υπεραγορασμένη εικόνα, εκτιμά ο κ. Πετράκης. Στις αγορές με τέτοια χαρακτηριστικά, όπως επισημαίνει, ενδείκνυνται οι τοποθετήσεις σε ενδεχόμενες διορθώσεις, με τις σημαντικότερες στηρίξεις να διαμορφώνονται στις 970 και 955 μονάδες.

Κατά την Pantelakis Securities, πάντως, η άνοδος των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών έχει πολύ δρόμο ακόμη, καθώς το αφήγημα της ελληνικής αγοράς έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν κυρίως λόγω της ανθεκτικής οικονομίας, του σταθερού πολιτικού σκηνικού, της ενίσχυσης της κερδοφορίας των εισηγμένων, των ελκυστικών αποτιμήσεων των μετοχών και του ισχυρού προφίλ του δημόσιου χρέους, το οποίο παραμένει πολύ πιο βιώσιμο απ’ ό,τι φαίνεται, εξαλείφοντας τους κινδύνους αναχρηματοδότησης. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι τώρα μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, γεγονός που αποτελεί σημαντικό καταλύτη για το Χ.Α., σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή