Μείωση πληθωρισμού στο 4,5%-5% το 2023 «βλέπει» η Alpha Bank

Μείωση πληθωρισμού στο 4,5%-5% το 2023 «βλέπει» η Alpha Bank

Στο 9,3% εκτιμά η Alpha Bank ότι διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός το 2022, έναντι 9,9% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2023

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 9,3% εκτιμά η Alpha Bank ότι διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός το 2022, έναντι 9,9% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2023. Οι αναλυτές της προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το 2023 θα υποχωρήσει στο 4,5%-5%, έναντι πρόβλεψης του προϋπολογισμού για 5%.

Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο εκτιμούν ότι θα κινηθεί στο 5%-6% και στη συνέχεια θα υποχωρήσει στο 4,5%-5%. Στο χθεσινό εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας αναφέρεται ότι το σημείο κορύφωσης του πληθωρισμού έχει παρέλθει και έχει ξεκινήσει σταδιακά η καθοδική πορεία του. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο βαθμός εξομάλυνσής του θα εξαρτηθεί από την έκταση της μετακύλισης της ανόδου των τιμών στις λοιπές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, μέσω του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και των μισθών.

Το δελτίο, που συντάσσει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας (επικεφαλής οικονομολόγος Παναγιώτης Καπόπουλος) αποδίδει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2022 σε αποτελέσματα βάσης, αλλά και στην αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας. Σημειώνει ότι κατά τους τελευταίους 5 μήνες η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατά 80% και του πετρελαίου κατά 12%.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ωστόσο, εξαιρουμένων των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής και των προϊόντων ενέργειας συνέχισε την ανοδική πορεία, καθώς το αυξημένο ενεργειακό κόστος διαχύθηκε στις τιμές άλλων αγαθών και υπηρεσιών. Ετσι, ο πυρήνας του πληθωρισμού διαμορφώθηκε σε 8,3% τον Νοέμβριο του 2022, από 7,2% τον Αύγουστο, ενώ μειώθηκε ελαφρώς σε 7,7% τον Δεκέμβριο.

Τους τελευταίους πέντε μήνες η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατά 80% και του πετρελαίου κατά 12%.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, αναφέρει το δελτίο, γίνεται περισσότερο αντιληπτή συγκρίνοντας τα επίπεδα τιμών μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2022. Το διάστημα αυτό ο δείκτης υποχώρησε κατά 2,2%.

Αυτό αποδίδεται κυρίως στην υποχώρηση κατά 14% του υποδείκτη στέγασης και δευτερευόντως στις μειώσεις λοιπών κατηγοριών, όπως μεταφορές (-1,4%) και ξενοδοχεία – εστίαση (-5,8%). Αντίθετα, οι σημαντικότερες αυξήσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκαν στις κατηγορίες ένδυση και υπόδηση (3,5%) διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά (2,6%) και διαρκή αγαθά (2,5%).

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας, από τον Οκτώβριο και μετά υποχωρεί η συμβολή των τιμών των προϊόντων ενέργειας στην άνοδο του ενιαίου δείκτη τιμών καταναλωτή (από 5 ποσοστιαίες μονάδες τον Σεπτέμβριο σε 0,5 μονάδες τον Δεκέμβριο). Σταθερή ήταν η συμβολή των μη επεξεργασμένων τροφίμων, ενώ αυξήθηκε η συμβολή των επεξεργασμένων τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή