Με θετική άποψη για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών επέστρεψαν στη «βάση» τους οι αναλυτές της JP Morgan, έπειτα από σύντομο ταξίδι τους στην Αθήνα όπου είχαν συναντήσεις με τραπεζίτες, επιχειρηματίες, κυβερνητικούς αξιωματούχους, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εμπειρογνώμονες του κλάδου, αλλά και μέλη της αντιπολίτευσης. Ετσι η αμερικανική τράπεζα επαναλαμβάνει την αισιοδοξία της για την πορεία των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τονίζοντας πως αν και κατά την άποψή της οι εθνικές εκλογές αποτελούν έναν βασικό κίνδυνο –και υπήρξε αναγνώριση κατά τις συναντήσεις ότι ενέχουν κινδύνους αβεβαιότητας βραχυπρόθεσμα–, ωστόσο η ίδια αισθάνθηκε ότι ο επιχειρηματικός και ο πολιτικός κόσμος «βλέπουν» μάλλον περιορισμένο κίνδυνο μακροπρόθεσμης διαταραχής, με την ατζέντα της αντιπολίτευσης να είναι στραμμένη στην ανάπτυξη.
Ειδικότερα, η JP Morgan είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών – Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς– καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών, το ΤΧΣ, το ΙΟΒΕ, την Intrum Hellas, την Aegean, τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ, την Prodea Real Estate Investments και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Συναντήσεις στην Αθήνα είχαν αναλυτές του οίκου.
«Επιστρέφουμε με τη θετική μας άποψη για τις ελληνικές τράπεζες να είναι άθικτη σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο διάστημα», όπως επισημαίνει. Οι λόγοι της αισιοδοξίας της έχουν να κάνουν, όπως εξηγεί, με τα σχετικά ευνοϊκά μακροοικονομικά στοιχεία, τους καθαρότερους ισολογισμούς, την καλή πορεία ανάπτυξης, την υψηλή επιτοκιακή μόχλευση, την υψηλή ενοποίηση της αγοράς, καθώς και δυνατότητες επιστροφής κεφαλαίου. Οπως τονίζει, ίσως το μεγαλύτερο σήμα της επιστροφής των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα είναι οι προθέσεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας να καταβάλουν ένα μικρό μέρισμα από τα κέρδη 2022, με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθήσουν αργότερα. Με τους δείκτες NPE να πλησιάζουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και τα κεφαλαιακά επίπεδα να φαίνονται υγιή, η JP Morgan πιστεύει ότι αυτό παραμένει ένα ρεαλιστικό σενάριο, αν και εξακολουθεί να υπόκειται στις συζητήσεις και την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, με περισσότερη σαφήνεια να αναμένεται έως τον Απρίλιο – Μάιο.
Το μήνυμα που δόθηκε από τα ραντεβού της στην Αθήνα ήταν συνολικά εποικοδομητικό, όπως τονίζει, καθώς οι οικονομικοί δείκτες σηματοδοτούν μια σχετικά ισχυρή προοπτική για το 2023, ενώ οι τράπεζες «βλέπουν» υψηλότερες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων (ROTE) νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν πριν, λόγω της ανθεκτικής ζήτησης για πιστώσεις, συνέχιση της ανατιμολόγησης των δανείων, τα επιτόκια στις καταθέσεις να κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ δεν έχουν ακόμη ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού. Ωστόσο, το κόστος κινδύνου θα παραμείνει υψηλό το 2023, με την JPM να το τοποθετεί στις 100 μονάδες βάσης σε μέσο όρο.