Χρηματιστήριο: Με κέρδη 10% ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο

Χρηματιστήριο: Με κέρδη 10% ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο

O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με πτώση 0,19%, στις 1.022,82 μονάδες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών την τελευταία συνεδρίαση του κατά τα άλλα πολύ θετικού Ιανουαρίου, με τους πωλητές να παίρνουν τα ηνία, ωστόσο η άνοδος του τραπεζικού δείκτη προσέφερε στηρίξεις.

Το Χ.Α. ακολούθησε έτσι τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες κινήθηκαν ήπια πτωτικά, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα νέα στοιχεία που έδειξαν πως η οικονομία της Ευρωζώνης εμφάνισε οριακή ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2022, έναντι προβλέψεων για συρρίκνωση. Σύμφωνα με αναλυτές, πάντως, η θετική αυτή έκπληξη του ΑΕΠ είναι τεχνική και οφείλεται στην ανάπτυξη λίγων χωρών η οποία ουσιαστικά «καλύπτει» την υποκείμενη αδυναμία της οικονομίας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,19% στις 1.022,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 156,7 εκατ. ευρώ με αρκετά πακέτα (σε Dimand, τράπεζες και ΟΤΕ μεταξύ άλλων). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 2.475,79 μονάδες, στο -0,55% και στις 1.556,69 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,81% στις 773,31 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, με κέρδη 5,48% ξεχώρισε η Σαράντης και ακολούθησαν η Eurobank στο +3,2% και με κέρδη άνω του 2% οι Alpha Bank και Lamda Development. Με απώλειες άνω του 3% έκλεισαν οι Mytilineos και ΟΤΕ και ακολούθησαν με πτώση άνω του 2% οι Jumbo και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από υψηλό τζίρο, που έφθασε τα 156,7 εκατ., καθώς υπήρξαν αρκετά πακέτα.

O τραπεζικός κλάδος ήταν ο πρωταγωνιστής του Χ.Α. τον Ιανουάριο, καταγράφοντας κέρδη 20,7% έναντι +10% για τον Γενικό Δείκτη.

Στα θετικά μηνύματα για τις ελληνικές τράπεζες προστέθηκε και η αξιολόγηση της Fitch, η οποία τη Δευτέρα «ανέβασε» τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, και την Τρίτη την Πειραιώς, κατά μία βαθμίδα, ενώ σε σχετική διαδικτυακή παρουσίαση σημείωσε πως οι παράγοντες που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμισή τους είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση του δείκτη NPEs κάτω από το 5% και η ικανότητά τους να δημιουργήσουν υψηλά λειτουργικά κέρδη.

Οπως υπογραμμίζει πάντως ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακή», με το ενδεχόμενο της ύφεσης να μην έχει απομακρυνθεί για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζονται, ο βαθμός ορατότητας για τα μακροοικονομικά δεδομένα και επομένως για την πορεία των διεθνών αγορών παραμένει χαμηλός. Σε ένα σενάριο επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος, η διάθεση αυτονόμησης του Χ.Α. που κατέγραψε January effect είναι πιθανό να ανατραπεί από την ενδεχόμενη υποχώρηση των διεθνών αγορών.

Εν τω μεταξύ, για έτος δύο ταχυτήτων στο Χ.Α. έκανε λόγο η NBG Securities, συστήνοντας επιφυλακτικότητα και επιλεκτικές κινήσεις στους επενδυτές στο βραχυπρόθεσμο διάστημα και έως τις εκλογές, καθώς η παγκόσμια μακροοικονομική προοπτική (εξέλιξη πληθωρισμού, αντίδραση των κεντρικών τραπεζών και γεωπολιτική) παραμένει αβέβαιη. Ωστόσο, ένα φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα εκλογών και η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας θα ενισχύσουν και πάλι το αφήγημα των ελληνικών μετοχών στο δεύτερο εξάμηνο, κάτι που θα υποστηριχθεί επίσης και από την αύξηση των εταιρικών κερδών και τις ελκυστικές αποτιμήσεις σε πολλούς κλάδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή