Τι προκαλεί το ράλι στο Χρηματιστήριο

Τι προκαλεί το ράλι στο Χρηματιστήριο

Ξένοι θεσμικοί επιστρέφουν λόγω θετικών προοπτικών, φθηνών αποτιμήσεων και δεν θέλουν να χάσουν το τρένο της ανόδου

5' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ελλάδα έχει μπει έντονα στο ραντάρ των επενδυτών, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράφει εντυπωσιακές επιδόσεις, τις υψηλότερες από τις αρχές του 2023 μεταξύ όλων των διεθνών δεικτών (+18%), με ένα κύμα εισροών κεφαλαίων να έχει αναζωογονήσει την αγορά, χάρη και στην κινητοποίηση στο μέτωπο των deals που έχουν «ξυπνήσει» το επενδυτικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, τα ελληνικά ομόλογα παρουσιάζουν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα, με το ελληνικό spread να έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρωζώνη από την έναρξη των αυξήσεων επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο του 2022.

Οι παράγοντες που στηρίζουν τα ελληνικά assets είναι το υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον –χάρη και στις ροές του Ταμείου Ανάκαμψης–, με την ελληνική οικονομία να αναμένεται να συνεχίσει να υπεραποδίδει σε σχέση με το σύνολο της Ευρωζώνης, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους διεθνείς δείκτες που «παρακολουθούν» μακροπρόθεσμοι επενδυτές, η αναβάθμιση –σε δεύτερο χρόνο– του ελληνικού Χρηματιστηρίου στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών από τις αναδυόμενες που είχε υποβαθμιστεί το 2013 (από την MSCI) και το 2105 (από τον FTSE), καθώς και το ότι δεν υπάρχει πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η εκλογική διαδικασία πιθανότατα να είναι χρονοβόρος, προκαλώντας αστάθεια στην αγορά, οι οίκοι αξιολόγησης και οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι δεν ανησυχούν σχετικά με το αποτέλεσμα, καθώς εκτιμούν ότι θα υπάρξει συνέχιση της πορείας της δημοσιονομικής πολιτικής από την επόμενη κυβέρνηση.

Το Χ.Α. βρίσκεται κοντά στις 1.100 μονάδες και στα υψηλά 8,5 ετών, με τον τζίρο να έχει ανεβάσει σημαντικά ρυθμούς και να κινείται άνω των 100 εκατ. ευρώ ημερησίως, όταν στο κοντινό παρελθόν με δυσκολία ξεπερνούσε τα 40-50 εκατ. και έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά αγοράς «ταύρων» (bull market), με τους πρωταγωνιστές στο ταμπλό να εναλλάσσονται και να μην «αφορούν» μόνο τον τραπεζικό κλάδο. Παράλληλα εμφανίζει άμυνες στις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, με τις όποιες διορθώσεις να αφορούν ανακατάταξη των χαρτοφυλακίων σε τίτλους και όχι τη φυγή τους από την αγορά. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Ηλίας Ζαχαράκης, διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance, «σοβαρές εισροές όπως οι τρέχουσες έχουμε να δούμε από το 2013-2014 που σταμάτησαν απότομα, όταν οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ότι το… καράβι έστριβε και πάλι προς λάθος κατεύθυνση».

Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε εννέα συνεχείς ανοδικές εβδομάδες συνεχίζοντας την υπεραπόδοση της προηγούμενης περιόδου έναντι των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών. «Σε αυτό βοήθησαν το επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον από ξένα επενδυτικά κεφάλαια, όπως η αύξηση της συμμετοχής της Fairfax στον όμιλο Μυτιληναίου, αλλά και οι σημαντικές εισροές από ξένες επενδυτικές μερίδες τον Ιανουάριο, οι οποίες ανήλθαν περίπου στα 98 εκατ. ευρώ και ήταν οι μεγαλύτερες από τον Απρίλιο πέρυσι», επισημαίνει στην «Κ» ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Depolas Investment Services.

Οπως επισημαίνει ο κ. Ζαχαράκης, το τελευταίο διάστημα έχουν ανοίξει εκατοντάδες λογαριασμοί ξένων θεσμικών, με το Χρηματιστήριο σταδιακά να κερδίζει το χαμένο έδαφος σε σχέση με την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Axia Numbers), οι ενεργοί κωδικοί στο Χ.Α. τον Ιανουάριο διαμορφώθηκαν σε 24.442, με 1.141 νέους λογαριασμούς να έχουν δημιουργηθεί από τον Δεκέμβριο. Αν και απέχουν αρκετά από τα υψηλά του 2013 και τις 40.000, ωστόσο έχουν υπερδιπλασιαστεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου ήταν οι ΗΠΑ με 7,57 δισ. ευρώ, η Κύπρος με 6,46 δισ. ευρώ και η Ολλανδία με 4,64 δισ. ευρώ.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί την πλέον σημαντική παράμετρο και για την πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Οι επενδυτές πείθονται από το ελληνικό story και δεν θέλουν να χάσουν το τρένο της ανόδου το επόμενο διάστημα. «Τέσσερις παράγοντες μας κάνουν αισιόδοξους για την πορεία των ελληνικών μετοχών: α) παρά το ράλι οι αποτιμήσεις είναι φθηνές, β) η Ελλάδα επλήγη δυσανάλογα από τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου από άλλες χώρες, αλλά αυτό αντιστρέφεται πλέον, γ) το άνοιγμα της Κίνας θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την τουριστική βιομηχανία και δ) η Ελλάδα επωφελείται σημαντικά από το Ταμείο Ανάκαμψης», σημειώνει στην «Κ» ο Σον Ντάρμπι, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Jefferies.

«Το 2023 οι βασικοί θετικοί καταλύτες είναι οι πιο ανθεκτικές μακροοικονομικές προοπτικές, η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, η προσδοκία μας για επιστροφή στις διανομές μερισμάτων από τον τραπεζικό κλάδο και η ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας. Ο βασικός κίνδυνος είναι μια παρατεταμένη εκλογική περίοδος ή ένα αποτέλεσμα που θα οδηγήσει σε ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον», σημειώνει από την πλευρά του στην «Κ» ο Αλεξ Μπουλουγούρης, συνεπικεφαλής του τμήματος της Wood & Company.

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί την πλέον σημαντική παράμετρο και για την πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου, τονίζουν οι αναλυτές. Θα «τρέξει» και την αναβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης: «Οταν ένας οίκος μάς εντάξει σε επενδυτική βαθμίδα, οι πρώτες που θα ωφεληθούν είναι οι τράπεζες, μια και θα ακολουθήσει μπαράζ αναβαθμίσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που ο τραπεζικός κλάδος «τρέχει» με κέρδη 33% μέσα σε ενάμιση μήνα, υπεραποδίδοντας της υπόλοιπης αγοράς».

Το γεγονός ότι η Ελλάδα πλησιάζει την επενδυτική βαθμίδα είναι ένα ισχυρό μήνυμα για τους διεθνείς επενδυτές, καθώς κατανοούν ότι αυτό θα επιτρέψει στη χώρα να αλλάξει σελίδα – με τη σφραγίδα των οίκων αξιολόγησης, όπως τονίζει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Ζούζουλας, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Axia Ventures Group. Οπως σημειώθηκε σε πρόσφατη έκθεση του οίκου, η Ελλάδα θα πληροί έτσι πλέον τις προϋποθέσεις βάσει των κανόνων περί εγγυήσεων της ΕΚΤ, ενώ μια τέτοια προοπτική θα διευρύνει τη βάση των δυνητικών επενδυτών των ελληνικών ομολόγων. Επίσης θα επιτρέψει στα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές να επιστρέψουν στις λίστες ορισμένων επενδυτών που δεν ήταν σε θέση να εξετάσουν τη χώρα μέχρι τώρα. Πολλά μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια έχουν παραμείνει μακριά από την Ελλάδα εδώ και χρόνια και η ποιότητα, το μέγεθος και η μακροπρόθεσμη προσέγγισή τους, λείπει από την αγορά.

Εξηγώντας το ράλι του Χ.Α., ο κ. Ζούζουλας επισημαίνει πως σημαντικό μέρος του οφείλεται στο γεγονός ότι οι ελληνικές εισηγμένες είχαν πολύ καλή πορεία το 2022, αλλά χρειάστηκε χρόνος για να το αναγνωρίσει η αγορά λόγω της ενεργειακής κρίσης. «Οι ελληνικές εταιρείες φαίνεται να βρίσκονται σε διαφορετικό κύκλο από πολλές εταιρείες της Ε.Ε. και υποστηρίζονται από τη λιτή δομή τους, τις επιδόσεις της εγχώριας οικονομίας, καθώς και την ωρίμανση των επενδύσεων που μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν έπειτα από πολλά χρόνια ύφεσης». Ετσι, οι εταιρείες ουσιαστικά αποδίδουν καλύτερα και γίνονται πιο ελκυστικές (από άποψη αποτίμησης), νέα κεφάλαια εισέρχονται στην αγορά, η δραστηριότητα αυξάνεται και η επενδυτική βαθμίδα είναι ένας καταλύτης που θα φέρει περισσότερους συμμετέχοντες».

Οι αριθμοί

18% η απόδοση του Χ.Α. από τις αρχές του χρόνου, είναι η υψηλότερη παγκοσμίως.
100 εκατ. η αξία των συναλλαγών στην ελληνική αγορά σε ημερήσια βάση.
24.442 είναι σήμερα οι ενεργοί κωδικοί, με 1.141 νέους λογαριασμούς να έχουν δημιουργηθεί από τον Δεκέμβριο.
178 μονάδες είναι το spread των ελληνικών ομολόγων, εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωζώνη από τον περασμένο Ιούλιο.
37,76 δισ. η αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή