Μ. Μπερντ στην «Κ»: Η ΕΤΕπ στηρίζει την Ουκρανία με 2,2 δισ. ευρώ

Μ. Μπερντ στην «Κ»: Η ΕΤΕπ στηρίζει την Ουκρανία με 2,2 δισ. ευρώ

Μιλάει στην «Κ» ο Μάρκους Μπερντ, εκτελεστικός διευθυντής της EIB Global

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Για τη νέα έμφαση που δίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις δραστηριότητές της εκτός Ε.Ε. μίλησε στην «Κ» ο Μάρκους Μπερντ, υπηρεσιακός εκτελεστικός διευθυντής της EIB Global, στο περιθώριο του φόρουμ της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο.

Το πιο σημαντικό πεδίο δράσης της τράπεζας εκτός συνόρων Ε.Ε. είναι η Ουκρανία. Οπως εξηγεί ο κ. Μπερντ, από τα 2,2 δισ. ευρώ που έχει δεσμεύσει η ΕΤΕπ για τη στήριξη της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή, έχουν εκταμιευθεί τα 1,7 δισ. «Είμαστε ο πρώτος διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός που διέθεσε πόρους» μετά την εισβολή, τονίζει. «Κινηθήκαμε πάρα πολύ γρήγορα, έγιναν επείγουσες συνεδριάσεις του συμβουλίου μας και συναντήσεις με την Κομισιόν. Εντός τριών εβδομάδων από την εισβολή είχαμε ήδη εκταμιεύσει τα πρώτα 668 εκατομμύρια ευρώ».

Τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια από τα 2,2 δισ. έχουν όλα κατανεμηθεί σε συγκεκριμένα έργα, λέει. «Θα χρηματοδοτήσουν την επισκευή υποδομών νερού, σχολείων, νοσοκομείων, κοινωνικής στέγης, κάποια θα χορηγηθούν στην εταιρεία ενέργειας, στους σιδηροδρόμους, σε άλλα έργα στον τομέα των μεταφορών…». Ο λόγος που δεν έχουν εκταμιευθεί, τονίζει, «είναι ότι οι Ουκρανοί έχουν ζητήσει ευθέως να μην τα λάβουν πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των προμηθειών, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν τα χρήματα».

Είναι, προσθέτει, «πολύ σημαντικό» η Ε.Ε. και η ΕΤΕπ να ενισχύσουν την ικανότητα της Ουκρανίας να απορροφήσει τη χρηματοδότηση. «Η ταχεία εκταμίευση από μόνη της δεν συνεπάγεται ταχύτερη εκτέλεση των έργων».

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να συστήσουμε ένα νέο ταμείο που θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας».

Οι εγγυήσεις του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση έργων εκτός Ε.Ε. έχουν «σχεδόν εξαντληθεί», αναφέρει το υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να συστήσουμε ένα νέο ταμείο που θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, μέσω διμερών εγγυήσεων ή επιχορηγήσεων από τα κράτη-μέλη που είναι πρόθυμα να τις παράσχουν. Η διοίκηση της τράπεζας έδωσε σαφή καθοδήγηση να βρούμε τρόπο να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στην ίδια μεγάλη κλίμακα».

Για τον ευρύτερο διάλογο σχετικά με την Ουκρανία, αναφέρει ότι «υπήρχε η σκέψη η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης να ξεκινήσει μετά το τέλος του πολέμου. Καθώς όμως έγινε αντιληπτό ότι η σύρραξη εξελίσσεται σε πόλεμο φθοράς αγνώστου διαρκείας, προέκυψε συναίνεση γύρω από την άποψη ότι πρέπει να υποστηρίζεται σε διαρκή βάση η ανθεκτικότητα της ουκρανικής οικονομίας και των υποδομών της».

Το διεθνές (εκτός Ευρώπης) χαρτοφυλάκιο της ΕΤΕπ κυμαίνεται στα 40 δισ. ευρώ και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Τον Ιανουάριο του 2022 η τράπεζα ίδρυσε έναν νέο βραχίονα, την EIB Global, για τον καλύτερο συντονισμό των διεθνών επενδύσεων για την καταπολέμηση της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των έργων που χρηματοδοτεί υπό το Global Gateway. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, υπενθυμίζεται, παρουσιάστηκε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το 2021, ως αντίβαρο στο κινεζικό «Ζώνη και δρόμος». Ο στόχος της Κομισιόν, με κεντρικό ρόλο της ΕΤΕπ, είναι η κινητοποίηση 300 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό έως το 2027.

«Με την EIB Global μπορέσαμε να συντονίσουμε πολύ καλύτερα τις δραστηριότητες στις μη ευρωπαϊκές χώρες με την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη», εξηγεί ο επικεφαλής του νέου βραχίονα. «Ο διάλογος για θέματα πολιτικής, οι προτεραιότητες, είναι ενιαίες – είτε μιλάμε για την Ουκρανία είτε για τις υπόλοιπες μη ευρωπαϊκές χώρες όπου έχουμε παρουσία. Η προσέγγισή μας, ως Ε.Ε., έχει γίνει πολύ πιο συνεκτική».

Σχετικά με το Global Gateway, ο κ. Μπερντ αναφέρει ότι η ΕΤΕπ έχει αναλάβει να κινητοποιήσει το 1/3 του ποσού-στόχου (100 δισεκατομμύρια ευρώ), έχοντας εξασφαλίσει μια ενίσχυση των εγγυήσεων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, καθώς και «σημαντικά νέα κεφάλαια» από τα κράτη-μέλη. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα φθάσουμε το ποσό αυτό. Ηδη πέρυσι κινητοποιήσαμε 30 δισεκατομμύρια στους πέντε τομείς που εμείς ορίζουμε ως υπαγόμενους στην πρωτοβουλία: κλίμα, μεταφορές, υγεία, ψηφιακός τομέας και παιδεία». Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν «θα πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι κοινωνικά, περιβαλλοντικά, χρηματοοικονομικά και οικονομικά βιώσιμα», τονίζει. Πολλές χώρες που συνέπραξαν με την Κίνα στο πλαίσιο του «Ζώνη και δρόμος» είναι σήμερα «υπερχρεωμένες» και η Ε.Ε. καλείται να προσφέρει μία «εναλλακτική προσέγγιση».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή