Αποζημίωση 50 εκατ. στη ΔΕΠΑ Εμπορίας για ακύρωση φορτίων LNG

Αποζημίωση 50 εκατ. στη ΔΕΠΑ Εμπορίας για ακύρωση φορτίων LNG

Θα χορηγηθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, καθώς η αγορά δέκα φορτίων από την TotalEnergies κρίθηκε αχρείαστη

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και με ποσό που σύμφωνα με πληροφορίες φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ θα αποζημιωθεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας για την ακύρωση των φορτίων LNG που είχε συμφωνήσει να προμηθευτεί από την TotalEnergies στο πλαίσιο των μέτρων για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας. Η διοίκηση της ΔΕΠΑ, εκτός από τα δύο πρώτα φορτία προγραμματισμένης παράδοσης για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022, έχει προχωρήσει στην ακύρωση ακόμη έξι φορτίων και αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να ακυρώσει και τα υπόλοιπα δύο από το σύνολο των συνολικά δέκα φορτίων LNG που προβλέπει η σύμβαση με την TotalEnergies.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε υπογράψει τον περασμένο Σεπτέμβριο συμφωνία με τη γαλλική εταιρεία για την προμήθεια LNG συνολικής ποσότητας 10 TWh με παραδόσεις για το διάστημα Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της χώρας για την ασφάλεια εφοδιασμού σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας του ρωσικού αερίου. Αυτό το σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε, ενώ ο ήπιος χειμώνας συνέβαλε και στη μείωση της ζήτησης, με αποτέλεσμα να καταστούν αχρείαστα τα επιπλέον φορτία.

Στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η σύμβαση, η ΔΕΠΑ Εμπορίας μπορεί να τα ακυρώσει εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος πριν από την παράδοσή τους έναντι «πέναλτι», το ύψος του οποίου έχει καθοριστεί στα 5 εκατ. ευρώ ανά φορτίο, που σημαίνει 50 εκατ. ευρώ για τα συνολικά δέκα φορτία LNG.

Το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή περιλαμβάνει ειδική ρύθμιση για την αποζημίωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία προβλέπει ότι θα γίνει από τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Τα ποσά που θα καταβληθούν εγκρίνονται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατόπιν επιβεβαίωσης του προμηθευτή περί μη αναγκαίας παράδοσης, σύμφωνα με τη ρύθμιση, βάσει των σχετικών παραστατικών που θα υποβάλει στον ΔΑΠΕΕΠ. Η αποζημίωση καταβάλλεται εντός δύο μηνών από τη στιγμή που θα αποσταλούν τα σχετικά παραστατικά στον διαχειριστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή