«Κόλλησαν» ξανά οι έξυπνοι μετρητές ρεύματος

«Κόλλησαν» ξανά οι έξυπνοι μετρητές ρεύματος

«Φρενάρει» πάλι ο διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει το 2014 – Στα δικαστήρια μετά τον αποκλεισμό της η ελβετική Landis+Gyr AG

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρωμένος με δικαστικές νάρκες παραμένει εδώ και σχεδόν μία δεκαετία ο δρόμος για την εγκατάσταση των «έξυπνων μετρητών» που θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα αναλογικά ρολόγια του ΔΕΔΔΗΕ, μια κρίσιμη υποδομή για τη διαφανή καταμέτρηση των καταναλώσεων και τη διαχείριση της ζήτησης, την έγκαιρη αποκατάσταση βλαβών και το τέλος των ρευματοκλοπών.

Το στοίχημα της διοίκησης του κ. Αναστασίου Μάνου να αποτρέψει στον νέο διαγωνισμό δικαστικές προσφυγές και καθυστερήσεις του παρελθόντος δεν φαίνεται να κερδίζεται με βάση τις μέχρι τώρα εξελίξεις. Ο ΔΕΔΔΗΕ έδωσε τέσσερις φορές παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των μη δεσμευτικών προσφορών, μεταφέροντας την αρχική καταληκτική ημερομηνία από τις 14 Φεβρουαρίου 2022, στις 7 Μαρτίου και ακολούθως στις 29 Απριλίου, στις 27 Μαΐου και τέλος στις 8 Ιουνίου.

Στα χνάρια του 2014

Οι παρατάσεις, όπως και το μακρύ διάστημα (7 μήνες) ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των 7 προσφορών που κατατέθηκαν, αποδίδονταν από κύκλους του ΔΕΔΔΗΕ στην ανάγκη να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στις αρμόδιες υπηρεσίες για απαντήσεις και διευκρινίσεις σε ερωτήματα των υποψηφίων επενδυτών ώστε να μην υπάρξουν ενστάσεις και προσφυγές που θα προκαλέσουν καθυστερήσεις. Πεποίθηση του ΔΕΔΔΗΕ ήταν, όπως μεταφέρονταν αρμοδίως και στη ΡΑΕ ως εποπτεύουσα αρχή, ότι μέσω αυτής της διαδικασίας θα διασφάλιζε όχι μόνο την απρόσκοπτη πορεία του διαγωνισμού αλλά και το να «τρέξει» με μεγάλες ταχύτητες η επόμενη φάση της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.

Αντ’ αυτού, ο διαγωνισμός δείχνει να ακολουθεί την πορεία του πρώτου πιλοτικού που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014 για την εγκατάσταση 160.000 μετρητών σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, την Ξάνθη, τη Λέσβο, τη Λήμνο, τον Αγιο Ευστράτιο και τη Λευκάδα. Αν και ο προϋπολογισμός αυτού του έργου ήταν μόλις 86,5 εκατ. ευρώ, οι ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές από τους «μνηστήρες» έπεσαν βροχή και έπειτα από συνεχείς καθυστερήσεις οδήγησαν τον διαγωνισμό σε ναυάγιο. Τα αποτελέσματα αυτού του πιλοτικού διαγωνισμού θα καθόριζαν τεχνικές προδιαγραφές, συστήματα μετάδοσης δεδομένων και άλλα στοιχεία για το επόμενο μεγάλο έργο της αντικατάστασης 7,5 εκατ. μετρητών και προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ. Αποκλεισμός από τον πιλοτικό προεξοφλούσε και αποκλεισμό από την «πίτα» του 1 δισ. οπότε κινήθηκαν όλοι εναντίον όλων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έδωσε τέσσερις φορές παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των μη δεσμευτικών προσφορών.

Η σύγκρουση

Μια πιο περιορισμένης έκτασης σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά αρκετή για να οδηγήσει σε δικαστικές περιπέτειες και καθυστερήσεις με άγνωστο ορίζοντα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στον νέο διαγωνισμό, στον οποίο προσήλθαν επτά συνολικά επενδυτικά σχήματα και προκρίθηκαν για την επόμενη φάση τέσσερα. Μεταξύ των αποκλεισθέντων και η ελβετική Landis+Gyr AG που διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής μετρητών στην Κόρινθο μέσω του οποίου προμηθεύει 80 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο αποκλεισμός της ελβετικής εταιρείας επιβεβαιώθηκε με την κατάθεση από την ίδια στις 2 Ιανουαρίου προδικαστικής προσφυγής κατά του ΔΕΔΔΗΕ στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, αφού ο Διαχειριστής ουδέποτε ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και τη λίστα των εταιρειών που προκρίθηκαν για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Ο ΔΕΔΔΗΕ κατέθεσε στις 16 Ιανουαρίου αίτημα στην Αρχή απόρριψης της δικαστικής προσφυγής της Landis+Gyr AG και υπέρ του ΔΕΔΔΗΕ κατέθεσε την ίδια ημέρα η ελληνική εταιρεία Protasis A.E (συμφερόντων ομίλου Κοπελούζου), η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τη γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, και είναι μία από τις τέσσερις που επελέγησαν στη short list. Η απόφαση της Επιτροπής που συνέστησε η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων για την εκδίκαση της προδικαστικής προσφυγής ήταν αρνητική για την ελβετική εταιρεία. Η Αρχή έκρινε ότι ορθώς ο ΔΕΔΔΗΕ απέρριψε την προσφορά της Landis+Gyr AG. Αυτό που ο ΔΕΔΔΗΕ ισχυρίστηκε και η Αρχή φέρεται να υιοθέτησε είναι ότι η απαίτηση της προκήρυξης να αναφέρεται στην προσφορά ότι οι μετρητές θα κατασκευαστούν σε χώρες της Ε.Ε. δεν τηρήθηκε. Δεν αναγνώρισε ως ικανοποιητική τη δήλωση της θυγατρικής εταιρείας Landis+Gyr Α.Ε. που αναφέρει ότι οι μετρητές που θα παραδοθούν θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της στην Κόρινθο.

Η ελληνική θυγατρική κατέθεσε στον ΔΕΔΔΗΕ δήλωση δέσμευσης στις 9 Ιουνίου 2022, την οποία υπογράφουν οι εκπρόσωποί της κ. Αριστείδης Παπάς και Πέτρος Λαγκουβάρδος. Στη δήλωση αναφέρεται ρητά ότι η θυγατρική εταιρεία θα υποστηρίξει τη μητρική «με τις τεχνικές και επαγγελματικές της υπηρεσίες καθώς και την παραγωγική ικανότητα και τη γεωγραφική τοποθεσία της μονάδας παραγωγής εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης…». Αναφέρεται επίσης ότι η υποστήριξη στη Landis+Gyr AG «θα παρέχεται μέσω όλων των κατάλληλων πόρων για την εκτέλεση της σύμβασης και προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις της πρόσκλησης συμπεριλαμβανομένων των ειδικών κριτηρίων επιλογής (άρθρο 4 πρόσκλησης)». Στη δήλωση γίνεται τέλος αναλυτική περιγραφή της στήριξης που θα παρέχει η θυγατρική εταιρεία.

Προσφυγή

Η συνέχεια φαίνεται ότι θα δοθεί διά της δικαστικής οδού, αφού η ελβετική εταιρεία έχει δηλώσει επισήμως με ανακοίνωσή της ότι εξετάζει όλα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα για να ανατρέψει την απόφαση αποκλεισμού της από τον διαγωνισμό. Οι νομικές υπηρεσίες της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζονται για προσφυγή στο ΣτΕ. Αυτό σημαίνει, με βάση νομικούς κύκλους, καθυστέρηση τουλάχιστον ενός έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή