Ανέκαμψε το Χρηματιστήριο μετά πέντε πτωτικές συνεδριάσεις

Ανέκαμψε το Χρηματιστήριο μετά πέντε πτωτικές συνεδριάσεις

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.083,22 μονάδες με κέρδη 0,64%

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέστρεψαν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διακόπτοντας το πενθήμερο πτωτικό σερί, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει ωστόσο μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά λόγω και του μηδενισμού (σχεδόν) των κερδών στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος είχε φτάσει έως και το +2%. Πάντως, η κινητοποίηση στο μέτωπο των ντιλ και οι στηρίξεις από πολλά blue chips κατάφεραν να διατηρήσουν το Χ.Α. σε θετικό έδαφος, κόντρα στο αρνητικό κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές.

Αν και η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχίσει να είναι αυξημένη, και είναι νωρίς ακόμη να κριθεί εάν η διόρθωση ολοκληρώθηκε, αφού η επιφυλακτικότητα παραμένει στο ταμπλό, εγχώριοι αναλυτές τονίζουν πως οι παράγοντες που έδωσαν στο Χ.Α. την ανοδική του ορμή το τελευταίο διάστημα θα συνεχίσουν να ισχύουν, έστω και αν το πολιτικό σκηνικό έχει μειώσει την ορατότητα.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,64% στις 1.083,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 118,88 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,62% στις 2.639,4 μονάδες, ενώ στο +0,19% στις 1.570,09 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο +3,03%, η Jumbo στο +2,96% και η ΔΕΗ στο +2,38%, ενώ με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca-Cola, Mytilineos, ΟΛΠ και Quest. Στο αντίποδα, πτώση άνω του 1% σημείωσαν ΟΠΑΠ και Aegean.

Οι ξένοι επενδυτές που έχουν μπει στην αγορά και «ποντάρουν» στην επενδυτική βαθμίδα δεν φεύγουν, τονίζουν αναλυτές.

Ο τραπεζικός δείκτης από το +2,04% ενδοσυνεδριακά έκλεισε στο +0,33%, με τις Alpha Bank και Eurobank να κλείνουν αμετάβλητες, την Εθνική στο +0,1% και την Πειραιώς να ξεχωρίζει με άνοδο 2,16%.

Η ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία και οι κοινωνικοπολιτικές της επιπτώσεις έχουν αυξήσει το συστημικό ρίσκο και στα ελληνικά αξιόγραφα, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ. Το τραγικό συμβάν αποτέλεσε στις τελευταίες συνεδριάσεις αφορμή βίαιων ρευστοποιήσεων και επιδείνωσης της διαγραμματικής εικόνας, με τις όποιες προσπάθειες κατοχύρωσης κερδών είναι άτακτες και τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να αφομοιώσει τα τεχνικώς υπεραγορασμένα βραχυπρόθεσμα επίπεδα ταυτόχρονα με την ομοβροντία των πωλήσεων.

Πάντως, τα κυριότερα θεμελιώδη συστατικά ανόδου της αγοράς (εταιρικά μεγέθη) δεν θα εκλείψουν, πολλές εισηγμένες είναι νοικοκυρεμένες, οι τράπεζες έχουν εξυγιανθεί σημαντικά και το εγχώριο χρηματιστηριακό περιβάλλον μοιάζει περισσότερο φιλο-επενδυτικό, όπως προσθέτει ο κ. Στεριώτης. Παράλληλα, επισημαίνει, υπάρχει αναμονή για την αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, κάτι που –όταν συμβεί– θα στρέψει εκ των πραγμάτων περισσότερα funds προς τη λεωφόρο Αθηνών. «Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο εκτιμούμε ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί και στις επόμενες συνεδριάσεις καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν τις πολιτικές εξελίξεις και ενώ το σενάριο της μετεκλογικής αυτοδυναμίας θα συνεχίσει να διατηρεί το country risk», καταλήγει ο κ Στεριώτης.

Οπως σημειώνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, οι ξένοι επενδυτές που έχουν μπει στην ελληνική αγορά και «ποντάρουν» στην επενδυτική βαθμίδα δεν αναμένεται να φύγουν. Σίγουρα το πολιτικό σκηνικό επηρεάζεται, αλλά δεν αλλάζει η ρότα της αγοράς, ειδικά όταν στο μέλλον αναμένονται θετικές εξελίξεις. Αλλωστε, κατά τον ίδιο, οι εταιρείες δεν σταματούν να αναπτύσσονται και να αυξάνουν κέρδη. Τα έργα και οι επενδύσεις θα συνεχιστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή