Ανάπτυξη 2,5% «βλέπει» φέτος ​​​​​​​η Εθνική Τράπεζα

Ανάπτυξη 2,5% «βλέπει» φέτος ​​​​​​​η Εθνική Τράπεζα

Στο 2,5% προβλέπει πλέον η Εθνική Τράπεζα ότι θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης το 2023, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της, αλλά και πρόβλεψης του προϋπολογισμού του 2023 για 1,8%

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 2,5% προβλέπει πλέον η Εθνική Τράπεζα ότι θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης το 2023, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της, αλλά και πρόβλεψης του προϋπολογισμού του 2023 για 1,8%.

Σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της τράπεζας, η αναθεώρηση αυτή προς τα πάνω οφείλεται στην ώθηση από τα καλά αποτελέσματα του 2022, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την προηγούμενη εβδομάδα. Το λεγόμενο carryover effect υπολογίζεται πλέον ότι θα είναι της τάξης του 1,5%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,8%.

Οφείλεται επίσης στην ενίσχυση των δεικτών υψηλής συχνότητας για τους πρώτους μήνες του 2023,οι οποίοι προμηνύουν σταθερή ή ελαφρώς θετική αύξηση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση (+3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος). Οι δείκτες αυτοί περιλαμβάνουν αυτόν του οικονομικού κλίματος, τον μεταποιητικό ΡΜΙ, την απασχόληση, που αυξήθηκε κατά 2,9% ετησίως τον Ιανουάριο, τα έσοδα από ΦΠΑ που αυξήθηκαν κατά 58% ετησίως τον Ιανουάριο και τις διεθνείς αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που διπλασιάστηκαν το πρώτο δίμηνο του 2023.

Η αναθεώρηση προς τα πάνω οφείλεται στην ώθηση από τα καλά αποτελέσματα του 2022.

Ενδιαφέρον, βέβαια, έχει και η εκτίμηση των αναλυτών της Εθνικής, με επικεφαλής οικονομολόγο τον Νίκο Μαγγίνα, ότι οι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας το 2022 σε σταθερές τιμές είναι πιθανό να υποεκτιμώνται σημαντικά, ειδικά όσον αφορά τις υπηρεσίες, λόγω εφαρμογής ενός πολύ υψηλού αποπληθωριστή, 30,2%. Αν προσαρμοστεί ο αποπληθωριστής σύμφωνα με τα δεδομένα άλλων χωρών με παρόμοια χαρακτηριστικά στη δομή εμπορίου, και ιδίως στις υπηρεσίες, δηλαδή στο 27% υποστηρίζουν οι αναλυτές της Εθνικής, ο όγκος εξαγωγών θα αυξανόταν κατά 9% και όχι 4,9%, με θετική επίδραση στο ΑΕΠ 1,5 ποσοστιαίες μονάδες. Ετσι, ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέβαινε το 2022 στο 7,5%, έναντι 6,1% που τον υπολογίζει η τράπεζα (εποχικά προσαρμοσμένο) και 5,9% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ (μη εποχικά προσαρμοσμένο).

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του 2022, η ανάλυση της Εθνικής σημειώνει ότι οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου επιταχύνθηκαν περαιτέρω (+14,8% ετησίως το δ΄ τρίμηνο), με το μερίδιό τους στο ΑΕΠ να αυξάνεται σε 14,6%, αυτό το τρίμηνο, σε σύγκριση με μέσο όρο 10ετίας 11,4%, με πρόσθετη στήριξη από την αυξανόμενη κατασκευαστική δραστηριότητα και την ενδυνάμωση των επενδύσεων σε μεταφορικό εξοπλισμό.

Επίσης, η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύθηκε κατά 4,2% το δ΄ τρίμηνο και 8% στο σύνολο του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή