Τα ισχυρά χαρτιά των ελληνικών τραπεζών – Τι λέει η Goldman Sachs στους πελάτες της

Τα ισχυρά χαρτιά των ελληνικών τραπεζών – Τι λέει η Goldman Sachs στους πελάτες της

Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας είναι πολύ πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, τονίζει η Goldman Sachs

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H θέση των ελληνικών τραπεζών απέναντι στη διεθνή τραπεζική κρίση είναι ισχυρή, επισημαίνει η Goldman Sachs, απαντώντας σε ερωτήσεις των πελατών της σχετικά με τα κεφάλαια, τη ρευστότητα και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του κλάδου.

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά τα επίπεδα συνολικού κεφαλαίου και του κεφαλαιακού δείκτη CET1 το 2022, κατά μέσον όρο περίπου 1,8% σε ετήσια βάση, όπως σημειώνει. Ο δείκτης CET1 για τις Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς ήταν στο 15,6%, 15,2%, 11,9% και 11,5% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ήταν στο 16,8%, 18,2%, 16,1% και 16,4% στα τέλη του 2022, πολύ πάνω από τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις των διοικήσεων, όπως επισημαίνει, υποδηλώνουν περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας της τάξης των 100-150 μονάδων βάσης το 2023 και 250-350 μ.β. έως το 2025, η οποία δεν βασίζεται σε νέες εκδόσεις τίτλων AT1 ή Tier 2.

Ειδικά για τους τίτλους ΑΤ1, οι οποίοι και αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη ανησυχία για τους επενδυτές διεθνώς έπειτα και από τις εξελίξεις στην Credit Suisse, η Goldman Sachs επισημαίνει πως η συνεισφορά του κεφαλαίου CET1 στο συνολικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών ήταν περίπου 80% το 2022, με περιορισμένη εξάρτηση σε τίτλους AT1. Δύο ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank και η Πειραιώς, είχαν τίτλους ΑΤ1 στην κεφαλαιακή δομή τους, οι οποίοι συνεισέφεραν κατά 7% και 12% αντίστοιχα στα συνολικά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας.

Ωστόσο, η Goldman Sachs τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν να εκδώσουν περισσότερους τίτλους υψηλής εξασφάλισης (Tier 2 και senior) οι οποίοι είναι επιλέξιμοι για την ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL). Υπό το πρίσμα της πρόσφατης αστάθειας της αγοράς σχετικά με τις εκδόσεις τίτλων AT1, όπως προσθέτει, επηρεάστηκε επίσης η τιμολόγηση των περισσότερων ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) των ελληνικών τραπεζών, με τις αποδόσεις τους να αυξάνονται κατά περίπου 60 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες (έναντι 160 μ.β. διεύρυνσης των αποδόσεων των AT1). 

Αυτό, όπως τονίζει η Goldman Sachs, μπορεί να συνεπάγεται υψηλότερο κόστος έκδοσης νέων ομολόγων, τουλάχιστον προσωρινά, σε σχέση με το επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων. Πάντως, όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα το β΄ εξάμηνο του 2023 μπορεί να στηρίξει την τιμολόγηση των ομολόγων και επομένως να μειώσει το κόστος έκδοσης νέων τίτλων.

Ενισχυμένη ρευστότητα

Η Goldman Sachs επίσης τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν υγιή επίπεδα ρευστότητας, με τον δείκτη κάλυψης να κινείται πολύ πάνω από 100%, στο 198% κατά μέσον όρο, τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να είναι πολύ χαμηλότερα από 100%, στο 67%, και τον δείκτη σταθερής χρηματοδότησης να είναι επίσης πολύ πάνω από 100%, στο 132% κατά μέσον όρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή