Κέρδη 518,6 εκατ. ευρώ για Ελλάκτωρ το 2022

Κέρδη 518,6 εκατ. ευρώ για Ελλάκτωρ το 2022

Μετά την πώληση του 75% της δραστηριότητας στις ΑΠΕ και το deal με Intrakat, μετατρέπεται σε επενδυτικό όμιλο στον χώρο των υποδομών και του real estate

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επενδυτικό όμιλο στον χώρο των υποδομών και της αγοράς ακινήτων μετατρέπεται η Ελλάκτωρ, μετά την πώληση του 75% της δραστηριότητας στον κλάδο των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και την πρόσφατη συμφωνία με την Intrakat για την πώληση και της Ακτωρ, του κατασκευαστικού «βραχίονα» του ομίλου. «Μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά της Ακτωρ, η κύρια πηγή προέλευσης των εσόδων και της κερδοφορίας του ομίλου θα προέρχεται από τον κλάδο των παραχωρήσεων και αργότερα και του real estate, όπου δρομολογούνται έργα 350 εκατ. ευρώ», ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ.

Οπως σημειώνει ο ίδιος, η διαδικασία μετασχηματισμού του ομίλου έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια εταιρεία με καθαρά διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 182 εκατ. ευρώ, καθώς ο δείκτης μόχλευσης είναι πλέον αρνητικός. Από την άλλη πλευρά, τα μεγέθη της χρήσης του 2023 και ακόμα περισσότερο εκείνα του 2024, δεν θα έχουν καμία σχέση με τα όσα είχαν συνηθίσει οι μέτοχοι του ομίλου και όσοι παρακολουθούν την εταιρεία. Σε πρώτη φάση, από τις αρχές του 2023 θα απολεσθεί κύκλος εργασιών της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ ετησίως και λειτουργικά κέρδη EBITDA της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ, που ήταν η συνεισφορά του 75% του τομέα των ΑΠΕ. Μεταγενέστερα, θα περιοριστεί και ο κύκλος εργασιών, λόγω της πώλησης της Ακτωρ.

Κατά τη διάρκεια του 2022, ο όμιλος κατέγραψε καθαρά κέρδη μετά από φόρους της τάξεως των 518,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 58,4 εκατ. ευρώ το 2021. Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών, 497 εκατ. ευρώ, προήλθε από την πώληση των ΑΠΕ στον όμιλο της Motor Oil και έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε σημαντικό ποσοστό για την κάλυψη των δανειακών συμβάσεων που υπογράφηκαν για την ταυτόχρονη αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου των 660 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουλούτα, μέσω της διαδικασίας αυτής, πλέον ο όμιλος έχει εξυγιάνει τα βασικά χρηματοοικονομικά μεγέθη του, ενώ εξοικονομεί και περίπου 42 εκατ. ευρώ ετησίως, που ήταν δαπάνες εξυπηρέτησης του ομολόγου. Πλέον, το σύνολο του δανεισμού του ομίλου (εξαιρώντας τα δάνεια που συνδέονται με τη σύμβαση παραχώρησης της Μορέας Α.Ε.) διαμορφώνεται σε 285 εκατ. ευρώ.

Εξαιρώντας τα κέρδη από την πώληση των ΑΠΕ, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 21,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 58,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες δραστηριότητες (χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι ΑΠΕ), κατέγραψαν ζημία 18,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 100,7 εκατ. ευρώ το 2021.

Η συγκρίσιμη λειτουργική κερδοφορία EBITDA του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητας (μη λαμβάνοντας υπόψη τις ΑΠΕ) ανήλθε σε 173 εκατ. ευρώ το 2022, μια αύξηση κατά 84,4% σε σχέση με το 2021. Ο συνολικός κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1,04 δισ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 14% σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή