Μειώθηκε για τρίτο μήνα η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος

Μειώθηκε για τρίτο μήνα η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος

Αποκλιμάκωση τιμών, μειωμένη ζήτηση και αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλιμάκωση τιμών, μειωμένη ζήτηση και αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του ΙΕΝΕ, η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στα 122,76 ευρώ/MWh, όταν τον Αύγουστο του 2022 κατέγραψε την υψηλότερη τιμή, στα 436,53 ευρώ/MWh.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υποχωρεί για δεύτερο συνεχή μήνα τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, από τις 4 TWh τον Ιανουάριο υποχώρησε στις 3,9 TWh τον Φεβρουάριο και στις 3,8 TWh τον Μάρτιο.

Αύξηση ΑΠΕ

Σε ετήσια βάση (Μάρτιος 2022 – Μάρτιος 2023) το μερίδιο των ΑΠΕ στο μείγμα καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 6%, με τη συμμετοχή τους να αγγίζει το 40% τον Μάρτιο του 2023, ενώ η συνεισφορά του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 21% καλύπτοντας το 26% του μείγματος. Ο λιγνίτης συμμετείχε στο μείγμα καυσίμου με ποσοστό 14% και τα υδροηλεκτρικά με μόλις 2%, ενώ το 18% της ζήτησης καλύφθηκε τον Μάρτιο από εισαγωγές.

Το LNG εξακολουθεί να κατέχει τα πρωτεία στο μείγμα προμήθειας φυσικού αερίου της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, η συνεισφορά του LNG κατά 68% τον περασμένο Μάρτιο στις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας θεωρείται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που ήδη παίζει και αναμένεται να παίξει το εν λόγω καύσιμο τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Κατά μέσον όρο η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό TTF τον περασμένο Μάρτιο κυμάνθηκε στα 40-50 ευρώ/MWh, ενώ στις 20 Μαρτίου η τιμή υποχώρησε κάτω από τα 40 ευρώ/MWh, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021. Κατά συνέπεια, η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου τον Μάρτιο του 2023 διαμορφώθηκε στα 46,3 ευρώ/MWh, καταγράφοντας τρίτη συνεχόμενη πτώση σε μηνιαίο επίπεδο.

Διαμορφώθηκε στα 122,76 ευρώ/MWh, όταν τον Αύγουστο του 2022 ήταν στα 436,53 ευρώ/MWh.

Υποχώρηση της ζήτησης φυσικού αερίου παρατηρείται συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο ΔΕΣΦΑ.

Συγκεκριμένα, η συνολική ζήτηση υποχώρησε κατά 15,29% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, ενώ ακόμη μεγαλύτερη της τάξης του 33,92% ήταν η υποχώρηση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά. Κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα παραμένει ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος (54,96%) των συνολικών εισαγωγών αερίου.

Οι εξαγωγές διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και ανήλθαν σε περίπου 5,68 TWh, σημειώνοντας υπερδιπλάσια αύξηση (120,05%) συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2022. Σημαντικά μειωμένες (56,71%) ήταν στο τρίμηνο οι εισαγωγές ρωσικού αερίου, οι οποίες κάλυψαν μόλις το 18,78% των συνολικών εισαγωγών.

Η κατανάλωση

Οσον αφορά τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, οι ηλεκτροπαραγωγοί συνεχίζουν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας το 56,09% της εγχώριας ζήτησης με 6,95 TWh σε σύνολο 12,39 TWh που καταναλώθηκαν.

Μικρή αύξηση κατά 1,93% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκε στην κατανάλωση φυσικού αερίου από τις βιομηχανίες και τους σταθμούς ανεφοδιασμού οχημάτων με CNG, απευθείας συνδεδεμένους στο σύστημα μεταφοράς, που ανήλθε σε 0,74 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 5,97% της εγχώριας ζήτησης.

Η κατανάλωση από τα δίκτυα διανομής (μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 κινήθηκε στο επίπεδο των 4,70 ΤWh, καλύπτοντας το 37,94% της συνολικής ζήτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή