Εφορία: Στο στόχαστρο οι δαπάνες των επαγγελματιών

Εφορία: Στο στόχαστρο οι δαπάνες των επαγγελματιών

Ελεγχος σε όσους εμφανίζουν μεγάλη αύξηση συγκριτικά με πέρυσι ή τροποποιήσουν προσυμπληρωμένους κωδικούς στο Ε3

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους 650.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους βάζει στο στόχαστρο η φορολογική διοίκηση, καθώς φέτος μετά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων θα ελεγχθούν για τα δηλωθέντα στοιχεία. Στόχος των ελεγκτών θα αποτελέσουν όσοι παρουσιάζουν υψηλές δαπάνες, υψηλότερες από τις προηγούμενες χρονιές, καθώς και όσοι τροποποιήσουν τους προσυμπληρωμένους κωδικούς.

Σημειώνεται ότι το νέο Ε3 έχει προσυμπληρωμένους κωδικούς, οι οποίοι ωστόσο μπορούν να τροποποιηθούν από τους υπόχρεους στην περίπτωση που διαφωνούν.

Συγκεκριμένα, φέτος είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί που αφορούν κυρίως στοιχεία τα οποία αντλούνται από την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, πληροφοριακά στοιχεία (ΑΦΜ, ΚΑΔ, ΔΟΥ πρώτης υποβολής), αλλά και στοιχεία τα οποία αφορούν τους ενεργούς τραπεζικούς επαγγελματικούς λογαριασμούς, τα POS της επιχείρησης και δεδομένα που αντλούνται από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Η προσυμπλήρωση γίνεται για λόγους διευκόλυνσης και τα στοιχεία μπορούν να διορθωθούν από τον φορολογούμενο, καθώς είναι και ο κύριος υπεύθυνος για την υποβολή της δήλωσης.

Οσοι λοιπόν προχωρήσουν σε εκτεταμένες διορθώσεις θα ελεγχθούν μετά το τέλος υποβολής των φορολογικών ή διαφορετικά θα ζητηθεί από τις Αρχές να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που οδηγούν, για παράδειγμα, στην αύξηση των δαπανών τους.

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες διογκώνουν τις δαπάνες τους, κάτι που έχει δημιουργήσει ανησυχίες στη φορολογική διοίκηση και το υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται νέες μέθοδοι για τον έλεγχο των επαγγελματιών και όπως όλα δείχνουν υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ σχεδιάζουν την αναγνώριση δαπανών που «περνούν» μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Από το φορολογικό έτος 2022 προσυμπληρώνονται κατηγορίες εσόδων και εξόδων με ποσά στους σχετικούς κωδικούς των αντίστοιχων πινάκων βάσει των δεδομένων που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDΑΤΑ.

Προκειμένου οι επαγγελματίες να συμπληρώσουν ορθά το έντυπο Ε3 η ΑΑΔΕ έχει καταρτίσει σχετικό οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις, οι σημαντικότερες εκ των οποίων ακολουθούν:

– Πότε υποβάλλεται το έντυπο Ε3;

Εφόσον υπάρχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε3, αυτό πρέπει να υποβληθεί πριν από την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1 ή Ν, κατά περίπτωση), ακόμη και στην περίπτωση που είναι μηδενικό.

– Εάν οριστικοποιηθεί το έντυπο Ε3, είναι δυνατό να τροποποιηθεί;

Οδηγός από την ΑΑΔΕ για τη σωστή συμπλήρωση του Ε3.

Μέχρι να γίνει η οριστική υποβολή του εντύπου Ν ή του εντύπου Ε1, ο φορολογούμενος μπορεί να εισέρχεται στο έντυπο Ε3 και να το τροποποιεί όσες φορές επιθυμεί. Οταν όμως οριστικοποιηθεί το έντυπο Ν ή το Ε1 αντίστοιχα, δεν μπορεί να τροποποιηθεί περαιτέρω το Ε3. Εφόσον διαπιστωθεί λάθος στο έντυπο Ε3, μπορεί ο φορολογούμενος να υποβάλει ηλεκτρονικά τροποποιητική – συμπληρωματική δήλωση. Δεν προβλέπεται η υποβολή του εντύπου Ε3 με επιφύλαξη, καθόσον η επιφύλαξη αφορά αποκλειστικά το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1 ή Ν, κατά περίπτωση).

– Ποια στοιχεία εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε3;

Από το φορολογικό έτος 2022 προσυμπληρώνονται κατηγορίες εσόδων και εξόδων με ποσά στους σχετικούς κωδικούς των αντίστοιχων πινάκων βάσει των δεδομένων που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDΑΤΑ της ΑΑΔΕ και του χαρακτηρισμού αυτών, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες αποφάσεις. Η προσυμπλήρωση των κωδικών του εντύπου Ε3 έχει σκοπό τη διευκόλυνση του φορολογουμένου και δεν είναι δεσμευτική γι’ αυτόν. Τα προσυμπληρωμένα ποσά στους κωδικούς του εντύπου Ε3 δύνανται να τροποποιούνται από τον φορολογούμενο. Εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών εξόδων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDΑΤΑ, όλα τα έξοδα προσυμπληρώνονται στον κωδικό 585 («Διάφορα Λειτουργικά Εξοδα») της στήλης «Σύνολο», στην επιλογή 016 του σχετικού υποπίνακα. Εσοδα τα οποία διαβιβάζει ο λήπτης και όχι ο εκδότης και τα οποία δεν έχουν χαρακτηριστεί από τον εκδότη, προσυμπληρώνονται στη στήλη «Σύνολο» του κωδ. 562 (Λοιπά συνήθη έσοδα) του πίνακα Ζ1.

Η ορθή και ακριβής συμπλήρωση του εντύπου Ε3 συνιστά υποχρέωση και ευθύνη του φορολογουμένου. Προσυμπληρώνονται, επίσης:

• Ο κύκλος εργασιών με δεδομένα των δύο προηγούμενων ετών, οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις και οι ενεργοί επαγγελματικοί λογαριασμοί επιχείρησης και τα ενεργά τερματικά POS και ePOS.

• Ο μέσος αριθμός εργαζομένων πλήρους απασχόλησης με βάση τα στοιχεία του ΠΣ «Εργάνη».

– Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθείται σε περίπτωση που στο έντυπο Ε3 εμφανίζεται παλαιός ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ο οποίος δεν έχει αντιστοιχηθεί με νέο ΚΑΔ;

Οταν ο φορολογούμενος εισέρχεται στο έντυπο Ε3 και ο ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας που εμφανίζεται στον κωδικό 021 δεν έχει αντιστοιχηθεί, εμφανίζεται μήνυμα στον αντίστοιχο πίνακα, όπου ενημερώνεται για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει. Ο φορολογούμενος μπορεί να αποθηκεύσει προσωρινά το Ε3, να προβεί στη διαδικασία αντιστοίχισης μέσω εφαρμογής που υπάρχει στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και σε σύντομο χρονικό διάστημα (μίας ή δύο ημερών) να συνεχίσει την υποβολή του Ε3 με τον νέο ΚΑΔ. Επισημαίνεται ότι εάν δεν γίνει η αντιστοίχιση, ο φορολογούμενος δεν μπορεί να υποβάλει το Ε3 με τον παλαιό ΚΑΔ και εμφανίζεται σχετικό μήνυμα λάθους.

– Κατά τη διάρκεια της ίδιας διαχειριστικής περιόδου έκανα διακοπή της επιχείρησής μου και έναρξη με τον ίδιο ΑΦΜ, αλλά με διαφορετική δραστηριότητα. Θα υποβάλω δύο έντυπα Ε3;

Θα υποβάλετε ένα έντυπο Ε3 για όλο το φορολογικό έτος και θα συμπληρώσετε τους αντίστοιχους πίνακες για κάθε δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή