Ανοδος 0,54% στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τις τράπεζες

Ανοδος 0,54% στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τις τράπεζες

Στις 1.096,42 μονάδες ο Γ.Δ., «μαζεύοντας» τις ενδοσυνεδριακές απώλειες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρένο στην πτώση πάτησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, «μαζεύοντας» τις ενδοσυνεδριακές απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, χάρη στο θετικό «γύρισμα» των τραπεζών οι οποίες είδαν τους αγοραστές να επιστρέφουν δυναμικά έπειτα από τη βουτιά της Τρίτης καθώς και την πτώση που σημείωσε ο κλάδος στα χαμηλά ημέρας.

To X.A. κατάφερε έτσι να αυτονομηθεί σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές όπου το κλίμα παρέμεινε επιφυλακτικό. Οι ανησυχίες σχετικά με την υγεία του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα επανεμφανίστηκαν, ασκώντας πιέσεις στις μετοχές της Ευρώπης, μετά και τις σημαντικές εκροές καταθέσεων που ανέφερε η περιφερειακή αμερικανική τράπεζα First Republic Bank στο πρώτο τρίμηνο και οι οποίες ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολάρια.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 1.096,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,56 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,52% στις 2.654,53 μονάδες, στο +0,42% και στις 1.607,8 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 2,31%, από το -2,4% που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά, στις 817,51 μονάδες.

Θετικά μηνύματα για τις ελληνικές εισηγμένες από την UBS, στελέχη της οποίας πραγματοποίησαν πρόσφατα ταξίδι στην Αθήνα.

Στα blue chips ανοδικά ξεχώρισε η Εθνική Τράπεζα με κέρδη 3,65% και ακολούθησαν η Alpha Bank στο +2,88%, η Σαράντης στο +2,66%, η Aegean στο +2,33% και η Ελλάκτωρ στο +2%. Κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι Eurobank, Τρ. Πειραιώς και Motor Oil. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% κατέγραψαν οι Jumbo, Mytilineos, και OTE.

Το επενδυτικό κλίμα διεθνώς δείχνει να βαραίνει καθώς η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται ακόμα στην αρχή μιας επιβράδυνσης και δεν έχει επηρεάσει ακόμα σημαντικά την κερδοφορία των επιχειρήσεων, όπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services. Πέραν από τις εκλογές, ο Γενικός Δείκτης δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από πιθανές πιέσεις στο εξωτερικό, όπως τονίζει ο αναλυτής.

Σύμφωνα με αναλυτές, αν και το σημείο στήριξης των 1.079 μονάδων μπορεί να αποτελέσει ένα επίπεδο που θα ενεργοποιήσει τις άμυνες στο Χ.Α., δεν αποκλείεται το σενάριο μιας μεγαλύτερης οπισθοχώρησης, ανάλογα και με το διεθνές κλίμα αλλά και τη στάση των χαρτοφυλακίων όσο πλησιάζουμε στις εκλογές.

Πάντως, τα θετικά μηνύματα των αναλυτών για τις ελληνικές εισηγμένες δεν λείπουν, με την UBS, στελέχη της οποίας πραγματοποίησαν πρόσφατα ταξίδι στην Αθήνα για συναντήσεις με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες καθώς και με ελληνικές εισηγμένες, να τονίζει πως το θετικό κλίμα στην Αθήνα είναι δύσκολο να μην το δει κανείς. Η ελβετική τράπεζα υπογραμμίζει τη διψήφια αύξηση των εταιρικών δανείων, τα ακόμη χαμηλά beta καταθέσεων (το μερίδιο των αυξήσεων επιτοκίων που μετακυλίεται στα επιτόκια καταθέσεων) και τις πιθανές πληρωμές μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες από τα κέρδη του 2023. «Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, μας αρέσει η ισχυρή και ακόμη υποτιμημένη επιτοκιακή μόχλευση, το καλύτερο στην Ευρώπη μακροοικονομικό σκηνικό ανάπτυξης που έχει η Ελλάδα, και η πιθανή επιστροφή των μερισμάτων, η οποία και αποτελεί το επόμενο ορόσημο για τον κλάδο», τονίζει η UBS.

Η στροφή από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές είναι αργή μέχρι στιγμής και οι παραδοχές για τα beta των καταθέσεων στις εκτιμήσεις των διοικήσεων για τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα φαίνονται συντηρητικές (ακόμα και πολύ συντηρητικές σε ορισμένες περιπτώσεις), όπως σχολίασε η UBS, προσθέτοντας επίσης πως δεν υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή