Κρίσιμος μήνας ο Μάιος για το ελληνικό Χρηματιστήριο

Κρίσιμος μήνας ο Μάιος για το ελληνικό Χρηματιστήριο

Οι επικείμενες εκλογές αποτελούν το σημαντικότερο γεγονός για την αγορά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογές, ολοκλήρωση αποτελεσμάτων εισηγμένων, συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον Μάιο, μήνα που –κατά το διάσημο ρητό των αγορών– συνήθως ξεκινάει η εξάμηνη περίοδος όπου οι αγορές τείνουν να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις (το γνωστό «Sell in May»).

Πάντως, η ελληνική αγορά ξεκινάει τον νέο μήνα με… φόρα, προερχόμενη από ένα τετράμηνο θετικών επιδόσεων οι οποίες την τοποθετούν στην πρώτη θέση των αποδόσεων διεθνώς, παρά τις αναταράξεις που σημειώθηκαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη λόγω της κρίσης αξιοπιστίας στον τραπεζικό κλάδο, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο 16,7% από τις αρχές του έτους, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ράλι 24%.

Η προθεσμία ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2022 λήγει σήμερα 2 Μαΐου, με τις μέχρι τώρα επιδόσεις στο μέτωπο των πωλήσεων και της κερδοφορίας να είναι θεαματικές και να οδεύουν προς ιστορικά ρεκόρ, ενώ οι χρηματικές διανομές είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρες. Αν και αρκετές εισηγμένες θα δημοσιεύσουν σήμερα τα αποτελέσματά τους, τα μέχρι τώρα στοιχεία από τις 101 εταιρείες που έχουν ανακοινώσει τα μεγέθη τους δείχνουν πως ο συνολικός τζίρος ήδη ξεπερνάει τα 100 δισ. ευρώ, ένα νούμερο που δεν έχουμε δει ποτέ, τα λειτουργικά κέρδη αγγίζουν τα 13,6 δισ. ευρώ με άνοδο 40% και η καθαρή κερδοφορία διαμορφώνεται στα 10,7 δισ ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με υπολογισμούς εγχώριων αναλυτών, οι εισηγμένες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ σε μερίσματα ή επιστροφές κεφαλαίου, έναντι 2,18 δισ. ευρώ το 2021.

Οι εκλογές αναμφισβήτητα βρίσκονται στο ραντάρ των επενδυτών και ήδη έχουν προκαλέσει μείωση του τζίρου στο Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του Απριλίου, υποδηλώνοντας τη στάση αναμονής που επιλέγουν να τηρήσουν τα χαρτοφυλάκια, παρακολουθώντας και τις δημοσκοπήσεις που θα πυκνώνουν όσο πλησιάζουμε την ημερομηνία της κάλπης.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 16,7% από τις αρχές του έτους και εμφανίζει την υψηλότερη απόδοση σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Ο παράγοντας “εκλογές” και το ρίσκο μιας παρατεταμένης περιόδου ακυβερνησίας λειτουργεί ανασταλτικά στη διατύπωση εκτιμήσεων αξιολόγησης και σε επενδυτές που επιθυμούν μακρύ ορίζοντα κυβερνητικής σταθερότητας», όπως τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Securities.

«Προσοχή πρέπει ωστόσο να δοθεί στις πιθανότητες αναζωπύρωσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, στους κινδύνους υφεσιακής τροπής του ΑΕΠ, αλλά και στα δημοσκοπικά ευρήματα στην πορεία προς τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές», τονίζει από την πλευρά του ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ.

Οπως πολύ εύστοχα παρατηρεί η Beta Securities, αν δεν βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο η αγορά θα είχε κάθε λόγο να αυτονομηθεί και να κατακτήσει νέα υψηλότερα επίπεδα, χάρη στις εντυπωσιακές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών και τα εγχώρια μάκρο.

Ετσι, η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας δεν αναμένεται να περάσει απαρατήρητη από τα επενδυτικά ραντάρ, όταν η χώρα επιστρέψει στην «κανονικότητα» μετά τις εκλογές. Τα θετικά νέα είναι μάλιστα πολλά. Η περυσινή επίδοση του ΑΕΠ (+5,9%) συνδυάστηκε και από (οριακό μεν) πρωτογενές πλεόνασμα, με τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ να υποχωρεί 23 ποσοστιαίες μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή