Χρηματιστήριο: Κέρδη με ώθηση από τράπεζες και επιλεγμένα blue chips

Χρηματιστήριο: Κέρδη με ώθηση από τράπεζες και επιλεγμένα blue chips

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,78%, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 72,9 εκατ.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλότερα επίπεδα κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές και επιλεγμένα blue chips. Η εγχώρια αγορά ακολούθησε έτσι τα βήματα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται, πέραν των εταιρικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, στις ανακοινώσεις των μακροοικονομικών στοιχείων και στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών, με την ΕΚΤ να ανακοινώνει τη δική της απόφαση για τα επιτόκια σήμερα και να αναμένεται ευρέως αύξηση 25 μ.β.

Oι συναλλαγές στο Χ.Α. παραμένουν ωστόσο σε υποτονικά επίπεδα, γεγονός που κάνει «εύκολες» τις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις, το θετικό πάντως για την ελληνική αγορά είναι πως στην τρέχουσα περίοδο έντονης διεθνούς αβεβαιότητας οι αγοραστές είναι παρόντες και βοηθούν τον Γενικό Δείκτη να κρατήσει τις στηρίξεις και τα «κεκτημένα». Αλλωστε το Χ.Α. διατηρείται στις πρώτες θέσεις διεθνώς σε επίπεδα αποδόσεων, καταγράφοντας κέρδη 17,9% από τις αρχές του έτους.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,78% στις 1.095,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 72,9 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,04% στις 2.656,07 μονάδες, με πτώση 0,24% στις 1.615,78 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με άνοδο 2,66% στις 813,58 μονάδες.

Οι επενδυτές παραμένουν «συγκρατημένοι» στις κινήσεις τους ενόψει εκλογών.

Στο σύνολο των blue chips ξεχώρισαν η Τράπεζα Πειραιώς με άλμα 4,71%, η Eurobank με κέρδη 3,97%, η Alpha Bank στο +2,33% και η Coca-Cola στο +2,11%, ενώ κέρδη άνω του 1% κατέγραψαν οι Βιοχάλκο, Jumbo και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στον αντίποδα, απώλειες 3,52% κατέγραψε η ΕΥΔΑΠ και ακολούθησαν με πτώση άνω του 2% οι Aegean, Σαράντης και Lamda Development.

Παρά τα θετικά κλεισίματα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, τα πολύ χαμηλά επίπεδα τζίρου και οι ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις στο Χ.Α. δείχνουν ότι οι επενδυτές παραμένουν «συγκρατημένοι» σε ό,τι αφορά την αύξηση του ρίσκου στο χαρτοφυλάκιό τους. Οπως εκτιμά η Depolas Investment Services, η επιφυλακτικότητα που ήδη διακατέχει τον Γενικό Δείκτη θα συντηρηθεί προεκλογικά, με πιθανή μια ελεγχόμενη διολίσθηση τιμών όχι χαμηλότερα από τις 1.030 μονάδες.

Οπως σχολιάζει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές θα δούμε σχετικά οξυμένο κλίμα, καθώς τα υποψήφια κόμματα θα προσπαθήσουν να κερδίσουν μέρος των αναποφάσιστων. Αλλωστε απομένουν 12 συνεδριάσεις μέχρι τις εκλογές και είναι λογικό η αγορά να κρατάει στάση αναμονής, με τον τζίρο να κινείται χαμηλά. Η κυβέρνηση, όπως προσθέτει, ποντάρει στην επενδυτική βαθμίδα που μπορεί να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στην οικονομία. Αυτό και μόνο το δεδομένο θα πρέπει να κάνει τους επενδυτές να βλέπουν πιο μακροπρόθεσμα τις τοποθετήσεις τους, καθώς οι αποδόσεις τους σε κάθε περίπτωση θα είναι και μεγαλύτερες.

Τεχνικά πλέον το επίπεδο των 1.100 μονάδων έχει γίνει κοντινή αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη, με τις 1.125 μονάδες να αποτελούν «κλειδί» αν η αγορά θέλει να δοκιμάσει νέα υψηλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή