Η ευρωπαϊκή οικονομία απέφυγε την ύφεση

Η ευρωπαϊκή οικονομία απέφυγε την ύφεση

Ανάπτυξη 1% το 2023 και πτώση πληθωρισμού προβλέπει η Κομισιόν

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Καλύτερες των αναμενομένων είναι οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας βάσει των φετινών εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν που παρουσιάστηκαν χθες στις Βρυξέλλες, με τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι να κάνει μάλιστα λόγο για «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα» της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρά τα ισχυρά σοκ, κυρίως λόγω της περυσινής ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, όπως τόνισε, «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», καθώς εγκυμονούν κίνδυνοι, όπως ο πληθωρισμός και οι τραπεζικές αναταραχές. Για τον λόγο αυτό είπε πως «είναι σημαντικό να διατηρηθεί το μομέντουμ της εφαρμογής των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας».

Αξιοσημείωτο επίσης για τον Ευρωπαίο επίτροπο ήταν ότι απεφεύχθη η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα συνεχίσει μέτρια ανάπτυξη, αλλά και πως είναι «πραγματική αυτή η ανάπτυξη». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πτώση των τιμών στην ενέργεια, επισημαίνοντας ότι έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά και πως η πτωτική τους πορεία θα συνεχιστεί, ενώ για την αγορά εργασίας υπογράμμισε ότι θα παραμείνει ισχυρή και μάλιστα ότι φέτος αναμένονται αυξήσεις στους μισθούς.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση, ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι θα υπάρξει μέτρια αύξηση, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να επηρεάζει την αγοραστική δύναμη. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη κυρίως σε ό,τι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, λέγοντας πως αυτό δικαιώνει την πρόταση για ξεχωριστή προσέγγιση ανά χώρα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις των δημοσιονομικών κανόνων και σημείωσε ότι αυτό ενδεχομένως να αποτελέσει ένα ακόμα κίνητρο για ολοκλήρωσή τους έως το τέλος του χρόνου.

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», καθώς εγκυμονούν κίνδυνοι, όπως ο πληθωρισμός και οι τραπεζικές αναταραχές, τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι στις εαρινές προβλέψεις της η Κομισιόν αναθεώρησε τις προοπτικές ανάπτυξης της Ε.Ε. σε 1% το 2023, από 0,8% στις χειμερινές ενδιάμεσες προβλέψεις και 1,7% το 2024 (1,6% τον χειμώνα). Για την Ευρωζώνη το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί σε 1,1% και 1,6% το 2023 και το 2024. Σχολιάζοντας σχετικά ο επίτροπος ανέφερε ότι σχεδόν όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα σημειώσουν ανάπτυξη φέτος, ενώ το 2024 θα σημειωθεί αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Τζεντιλόνι επεσήμανε ότι συνεχίζει την πτωτική πορεία, λόγω της ταχείας υποχώρησης των τιμών ενέργειας, όμως ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός και αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιδρώντας κατά συνέπεια στην ιδιωτική κατανάλωση και στις επενδύσεις. Παράλληλα, οι εξωγενείς κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι, προειδοποίησε, όπως οι τραπεζικές αναταραχές και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι εαρινές προβλέψεις παρουσιάστηκαν διεξοδικά στο χθεσινό Eurogroup, ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην Ενωση Κεφαλαιαγορών (CMU) με τον επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι να αναφέρει ότι «οι πρόσφατες προτάσεις μας για αναθεώρηση της διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων και το πλαίσιο συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση». Εξάλλου, αναλύθηκε η χρήση του ψηφιακού ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί ο διεθνής ρόλος του. Οπως ανέφερε ο κ. Τζεντιλόνι, «αυτό θα ευνοήσει τις εμπορικές σχέσεις, θα μειώσει τους κινδύνους στις τιμές συναλλάγματος και θα οδηγήσει σε ενίσχυση της κυριαρχίας μας».

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε τις προοπτικές της οικονομίας της Ουκρανίας ως μια συμβολική κίνηση μετά την πρόσφατη απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, το ΑΕΠ της Ουκρανίας υπολογίζεται ότι μειώθηκε κατά 29% το 2022, ενώ η ανάπτυξή της θα είναι μόλις 0,6% αλλά θα φθάσει το 4% το 2024, σύμφωνα με την Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος θα εξακολουθήσει να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πορεία ανάπτυξής της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή