Το Χρηματιστήριο σε νέα υψηλά έτους με ράλι 4,35% στις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο σε νέα υψηλά έτους με ράλι 4,35% στις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,32%, στις 1.136,44 μονάδες

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα υψηλά έτους κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο Γενικός Δείκτης άφησε πίσω του τις 1.133,11 μονάδες που ήταν το φετινό ρεκόρ (σε κλείσιμο), το οποίο είχε σημειωθεί στις αρχές Μαρτίου, πριν ξεσπάσει η διεθνής τραπεζική αναταραχή.

Η αγορά έλαβε σημαντική ώθηση από το ράλι στον τραπεζικό κλάδο και τις θετικές εκθέσεις των διεθνών οίκων για την ελληνική οικονομία και την εγχώρια αγορά, με τη συναλλακτική δραστηριότητα –η οποία ήταν υποτονική στην αρχή της συνεδρίασης– να «αφυπνίζεται», με τους επενδυτές να συνεχίζουν, συνεπώς, να μη δείχνουν καμία ανησυχία ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,32% στις 1.136,44 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 97,5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,7% στις 2.777,39 μονάδες, με κέρδη 0,73% στις 1.662,84 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με ράλι 4,35% στις 884,13 μονάδες

Ο τζίρος ανήλθε στα 97,5 εκατ. ευρώ και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,7%.

Στο σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Eurobank και Εθνική Τράπεζα με άλμα 5,27% και 5,06% αντίστοιχα, ακολούθησαν Τρ. Πειραιώς στο +3,93%, Aegean στο +2,83%, Alpha Bank στο +2,53% και ΟΤΕ στο +2,15%, ενώ άνοδο άνω του 1% κατέγραψαν Βιοχάλκο, ΔΕΗ, HELLENiQ ENERGY, Mytilineos, Quest, Σαράντης, Titan και Autohellas. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 2% κατέγραψε η Ελλάκτωρ και ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% οι Jumbo και Motor Oil.

Σημαντικό σήμα για τις ελληνικές τράπεζες, στηρίζοντας και τη χθεσινή ισχυρή απόδοσή τους, έδωσε σε νέα ανάλυση η Goldman Sachs συστήνοντας στους επενδυτές να κτίσουν θέσεις στον κλάδο του Χ.Α., καθώς από μακροοικονομική προοπτική είναι απολύτως ελκυστικός σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο της περιοχής των αναδυόμενων αγορών, τη στιγμή που οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές του είναι ήδη σημαντικά υποτιμημένες.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά μετοχών γενικότερα, η Barclays έδωσε σοβαρή «ψήφο εμπιστοσύνης». Οπως σημείωσε, η εγχώρια αγορά βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία τους τελευταίους 12 μήνες, υπεραποδίδοντας του ευρωπαϊκού δείκτη MSCI κατά σχεδόν 20%. Η βραχυπρόθεσμη πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να προκαλέσει μικρή μεταβλητότητα, καθώς ο κύριος ελληνικός δείκτης δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις κάλπες. Με την Ελλάδα να είναι έτοιμη να εισέλθει σε έναν νέο αναπτυξιακό κύκλο, το όφελος για τις ελληνικές μετοχές θα είναι μεγάλο, όπως επισήμανε.

Ειδικότερα, οι προοπτικές μιας ισχυρότερης οικονομίας και η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπό μια φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση θα ήταν σίγουρα καλός οιωνός για την ελληνική αγορά μετοχών, δεδομένου και του μεγάλου βάρους που έχουν στον Γενικό Δείκτη ο κλάδος των τραπεζών και οι κυκλικοί κλάδοι, τόνισε η Barclays. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση των εκτιμήσεων των κερδών ανά μετοχή για τις ελληνικές εισηγμένες ήταν ισχυρότερη από ό,τι για τις ευρωπαϊκές κατά μέσον όρο τους τελευταίους μήνες, γεγονός που πιθανώς εξηγεί μέρος της ισχυρής απόδοσης. Η Barclays είναι απολύτως θετική και για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς ομολόγων, εκτιμώντας πως σύντομα θα συγκλίνει με τις επιδόσεις άλλων αγορών της περιφέρειας που έχουν υψηλή αξιολόγηση, όπως η Πορτογαλία, δεδομένου ότι είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα – κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμη και τον Οκτώβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή