Κατά 5,2 δισ. μειώθηκε το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Κατά 5,2 δισ. μειώθηκε το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Το α΄ τρίμηνο η αύξηση των εξαγωγών ήταν μεγαλύτερη από αυτή των εισαγωγών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων κατά 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ σημειώθηκε κατά το α΄ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2022, εξέλιξη που σχετίζεται με τη σημαντική αύξηση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων –αυξημένη δηλαδή είσπραξη κοινοτικών πόρων–, αλλά και με τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος (βελτίωση ισοζυγίου αγαθών) λόγω μεγαλύτερης αύξησης των εξαγωγών από τις εισαγωγές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Μάρτιο του 2023 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μείωση κατά 117,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 2,4 δισ. ευρώ.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση των εισαγωγών.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,1% σε τρέχουσες τιμές (και κατά 10,1% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,9% σε τρέχουσες τιμές (και κατά 4,1% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 13,9% σε τρέχουσες τιμές (και κατά 7,2% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 1,1% σε τρέχουσες τιμές, ενώ σε σταθερές τιμές υποχώρησαν κατά 2,2%.

Σε επίπεδο α΄ τριμήνου οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 17,7% σε τρέχουσες τιμές (και κατά 10,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατέγραψαν μικρή αύξηση κατά 1,2% σε τρέχουσες τιμές (και κατά 0,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 12,7% και 0,9% αντιστοίχως (κατά 2,7% και -3,1% σε σταθερές τιμές).

Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο υπηρεσιών τον Μάρτιο του 2023 καταγράφηκε μικρή αύξηση του πλεονάσματος, με το ταξιδιωτικό ισοζύγιο να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για μια ακόμη φορά, λόγω της ενισχυμένης –και φέτος– τουριστικής κίνησης. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 60,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 45,6% (διαμορφώθηκαν σε 267,6 εκατ. ευρώ) σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, ενώ σε επίπεδο α΄ τριμήνου οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 74,7% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 63,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, φτάνοντας τα 732,9 εκατ. ευρώ από 447,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε κατά το ήμισυ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή