Εκτοξεύθηκε το Χρηματιστήριο με άνοδο 6,09% και τζίρο 362,67 εκατ.

Εκτοξεύθηκε το Χρηματιστήριο με άνοδο 6,09% και τζίρο 362,67 εκατ.

Στις 1.201,32 μονάδες και σε νέο υψηλό 9 ετών έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ισχυρό ράλι σε νέα υψηλά εννέα ετών και εκτόξευση του τζίρου υποδέχθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες και τη ΔΕΗ να υπεραποδίδουν με διψήφια ποσοστιαία άνοδο. Οι αγοραστές έσπευσαν να τοποθετηθούν αποτιμώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την αναβάθμιση, στη συνέχεια, του Χ.Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, λόγω της υψηλής προσδοκίας ότι οι δεύτερες κάλπες θα οδηγήσουν στην εκλογή μιας ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης που θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Το ράλι επεκτάθηκε και στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε χαμηλά έξι μηνών και στο 3,86%.

Οπως σημείωσε η Depolas Investment Services, η ξεκάθαρη εντολή που έλαβε η Νέα Δημοκρατία για συνέχιση του έργου της επιδρά υποστηρικτικά στην οικονομία και στο Χ.Α. «Φυσικά αναμένουμε και το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών, αλλά η αγορά έχει το απαιτούμενο κεφάλαιο να κινηθεί υψηλότερα για τις επόμενες συνεδριάσεις και να συνεχίσει να υπεραποδίδει».

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άλμα 6,09% στις 1.201,32 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 362,67 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 6,95% στις 2.959,462 μονάδες, στο +3,85% και στις 1.710,93 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 12,47%, στις 991,41 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, μόνο η Coca-Cola κατέγραψε απώλειες (-0,89%), ενώ ξεχώρισαν στο +15,93% η ΔΕΗ, στο +15,3% η Εθνική Τράπεζα, στο +14,17% η Alpha Bank και στο +13,5% η Τρ. Πειραιώς. Με κέρδη 8,5% και 7,74% ακολούθησαν οι Eurobank και Mytilineos αντιστοίχως, με άνοδο 6,88% η Lamda και με κέρδη άνω του 5% οι HELLENiQ ENERGY, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ. Ανοδο που ξεπέρασε το 4% σημείωσαν οι Motor Oil, Jumbo, ΟΛΠ και Quest.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 3,86%, δηλαδή σε χαμηλά έξι μηνών.

Οι εγχώριοι αναλυτές έδωσαν τις επενδυτικές προτάσεις τους έπειτα από το αποτέλεσμα της κάλπης, δηλώνοντας όλοι θετικοί για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς.

Η Eurobank Equities συνιστά στους επενδυτές να αυξήσουν την έκθεσή τους στις ελληνικές μετοχές, εκτιμώντας πως οι τράπεζες και η ΔΕΗ αναμένεται να είναι από τους κύριους ωφελούμενους της ηχηρής νίκης της Ν.Δ. Η χρηματιστηριακή πρόσθεσε έτσι τη ΔΕΗ (σε αντικατάσταση του ΟΤΕ) και την Τράπεζα Πειραιώς στο χαρτοφυλάκιο των κορυφαίων επιλογών της, για να αντικατοπτρίσει την ξεκάθαρη πορεία προς την επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών. Το χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνει επίσης τις ΟΠΑΠ, Jumbo και Mytilineos.

Και η Axia πιστεύει ότι η ελληνική αγορά μετοχών θα ενισχυθεί δεδομένων των προσδοκιών που δημιουργούν τα αποτελέσματα για συνέχιση της βελτίωσης της οικονομίας. Θεωρεί ότι: 1) η ΔΕΗ, η HELLENiQ ENERGY και η Εθνική Τράπεζα θα επωφεληθούν από την πολιτική σαφήνεια, 2) οι εταιρείες κατασκευών/υποδομών και η ΕΥΔΑΠ θα επωφεληθούν από την αδιάλειπτη διαγωνιστική δραστηριότητα και τις ρυθμιστικές διαδικασίες και 3) οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, οι μετοχές με μεγάλη ρευστότητα (ΟΤΕ, Mytilineos, Jumbo και Motor Oil) και η ΕΧΑΕ θα ξεχωρίσουν επίσης.

Από την πλευρά της, η Optima Bank εντοπίζει και εκείνη τις μετοχές και τους κλάδους που θα επωφεληθούν περισσότερο από το εκλογικό αποτέλεσμα. Θεωρεί πως οι μετοχές με τη μεγαλύτερη έκθεση στο αποτέλεσμα των εκλογών είναι των τραπεζών, της ΕΧΑΕ, της ΔΕΗ και των εταιρειών software.

Στις μετοχές με μέτρια έκθεση τοποθετεί τις εταιρείες ενέργειας και διύλισης (Mytilineos, Motor Oil, HELLENiQ ENERGY, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), καθώς και τον κλάδο των κατασκευών (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Ελλάκτωρ). Στις μετοχές με περιορισμένη έκθεση εντάσσει τις ΟΤΕ, Coca-Cola, Jumbo, ΟΠΑΠ και Fourlis, οι οποίες και υποστηρίζονται από το θετικό μακροοικονομικό υπόβαθρο και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή