Ράλι 7,82% στην εβδομάδα για το Χρηματιστήριο

Ράλι 7,82% στην εβδομάδα για το Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με άνοδο 1,54%, στις 1.220,89 μονάδες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικά κέρδη και ισχυρό τζίρο κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας στηρίξεις από το ιδιαίτερα ενισχυμένο αγοραστικό ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων χαρτοφυλακίων ενόψει της ανάκτησης σύντομα της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα. Μπαράζ θετικών σχολίων από οίκους αξιολόγησης και επενδυτικές τράπεζες την τελευταία εβδομάδα έδωσε σημαντικό «αέρα» στην αγορά, με τους επενδυτές να σπεύδουν να κτίσουν θέσεις στο πολύ θετικό story που ήδη αποτελεί η χώρα.

«Είμαστε ακόμη στη φάση που κάποιοι που δεν μπήκαν στην αγορά λένε ότι οι αποτιμήσεις δεν είναι ελκυστικές και ότι θα διορθώσει, ενώ κάποιοι άλλοι μπαίνουν σε τίτλους που έμειναν πίσω. Και οι πωλητές της Δευτέρας σκέφτονται και πάλι να αγοράσουν. Το θέμα είναι ότι έχουμε εισροές καθημερινά, γεγονός που δημιουργεί σταδιακά μια επανάληψη του 2013 με προοπτικές για ένα μίνι 1999», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,54% στις 1.220,89 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 152,1 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,73% στις 2.977 μονάδες, στο +2% και στις 1.791,89 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,10%, στις 1001,72 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 7,82%, και ο τραπεζικός κατά 13,64%.

Αν στις μετοχές ισχύει «το καλύτερο από τα αναμενόμενα τιμολογεί υψηλότερη αποτίμηση», στην αγορά συνέβη κάτι ευθέως ανάλογο μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Securities. Η ένταση αλλά και η συνέχιση της ανόδου στην πορεία της εβδομάδας ήρθε επειδή οι κομματικοί συσχετισμοί δυνάμεων ήταν εκτός του εύρους των δημοσκοπήσεων, μειώνοντας το ρίσκο της ακυβερνησίας. Αυτό που η αγορά τιμολόγησε την εβδομάδα που πέρασε είναι η χώρα να βρεθεί πιο κοντά στο επενδυτικό αξιόχρεο, δικαιολογώντας μια μαζικότερη θετική αναθεώρηση όχι μόνο των αποτιμήσεων στο χρηματιστήριο αλλά σε όλο το ελληνικό σύμπαν χρεογράφων και αξιών, καταλήγει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή