Η Mytilineos εξαγόρασε έναντι 26 εκατ. ευρώ το 100% της Unison

Η Mytilineos εξαγόρασε έναντι 26 εκατ. ευρώ το 100% της Unison

Με ταχύ βηματισμό προχωρεί η Mytilineos στη μετεξέλιξή της σε έναν σύγχρονο πάροχο υπηρεσιών κοινής ωφελείας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχύ βηματισμό προχωρεί η Mytilineos στη μετεξέλιξή της σε έναν σύγχρονο πάροχο υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Με όχημα τη Unison και αξιοποιώντας τις συνέργειες με τις θυγατρικές της Protergia και Watt & Volt επεκτείνεται στην αγορά του Facility Management, δηλαδή της διαχείρισης κτιρίων, κλάδος με ετήσιο τζίρο πάνω από 1 δισ. ευρώ και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και στην Ελλάδα πλέον δίνεται έμφαση στη βιώσιμη αναβάθμιση των κτιρίων. Η Mytilineos ανακοίνωσε χθες την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Unison, της μεγαλύτερης εταιρείας στον τομέα διαχείρισης εγκαταστάσεων, η οποία θα αποτελεί πλέον θυγατρική της, υπαγόμενη διοικητικά στον κλάδο ενέργειας. H εξαγορά της Unison έρχεται να επιταχύνει τη δημιουργίας μιας μοναδικής πλατφόρμας μέσω της οποίας η Mytilineos θα προσφέρει ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών, που με επίκεντρο την προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες πλησίον του ενεργειακού φάσματος, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών και λύσεων οι οποίες διευρύνουν τη σχέση με τους πελάτες και μεγιστοποιούν τα οφέλη. Σε αυτό το πλαίσιο και μέσω της Unison η εταιρεία θα προσφέρει υπηρεσίες και λύσεις όπως το Facility Management, που αφορά πλέον τη συνολική διαχείριση εγκαταστάσεων. Το εύρος των εγκαταστάσεων – πελατών που εξυπηρετεί σήμερα η Unison, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για cross selling προϊόντων και υπηρεσιών της Mytilineos αλλά και για συνέργειες με τις ευρύτερες δραστηριότητες της εταιρείας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη λειτουργία και διαχείριση κτιριακών εγκαταστάσεων (π.χ. κτιριακά ΣΔΙΤ), έργα οδοφωτισμού, συντήρηση εξοπλισμού (υπηρεσίες Ο&Μ) κ.λπ. Κοινοί άξονες σε ολόκληρο το εύρος προϊόντων και υπηρεσιών είναι η τεχνολογία και η κάλυψη του πλήρους φάσματος αναγκών και απαιτήσεων του σύγχρονου καταναλωτή στο σπίτι ή στην επιχείρηση.

O όμιλος επεκτείνεται στην αγορά της διαχείρισης εγκαταστάσεων.

H παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών είναι το νέο μοντέλο των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου διεθνώς. Με την αξιοποίηση και της ψηφιακής τεχνολογίας οι ενεργειακοί πάροχοι μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών συμπληρωματικών της προμήθειας και του φυσικού αερίου και να αναπτύσσουν μια εξατομικευμένη εμπειρία. Η Mytilineos έχει ήδη προσθέσει υπηρεσίες όπως ενεργειακή αποδοτικότητα, «έξυπνες» υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ επεκτείνεται και σε ψηφιακά προϊόντα, υπηρεσίες διασύνδεσης συσκευών στο Διαδίκτυο, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση (Internet of Things – IoT), αλλά και σε υπηρεσίες διαχείρισης, συντήρησης και ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακών και άλλων εγκαταστάσεων. Με την εξαγορά της Unison επιταχύνεται η μετεξέλιξή της σε long-term energy solutions & services partner των πελατών της.

Το συνολικό τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε 26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 10 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε μετοχές της Mytilineos, οι οποίες θα προέλθουν εκ των ιδίων μετοχών της εταιρείας. Η Unison είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης εγκαταστάσεων. Το 2022 κατέγραψε κύκλο εργασιών 76,8 εκατ. και EBITDA 5,3 εκατ. ευρώ. Στο πελατολόγιό της έχει μερικούς από τους μεγαλύτερους ομίλους στην Ελλάδα, όπως Viohalco, Σκλαβενίτης, ΟΤΕ, ΔΕΛΤΑ, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, όμιλος Υγεία, Metropolitan, Eurobank, PwC, Astir Palace, Μεγάλη Βρεταννία κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή