Υψηλότερες αποδόσεις προσφέρουν τα «πράσινα» Airbnb

Υψηλότερες αποδόσεις προσφέρουν τα «πράσινα» Airbnb

Σε «πεδίον δόξης λαμπρόν» αναμένεται να εξελιχθεί η βιώσιμη φιλοξενία στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οπως αποδεικνύεται πλέον και από σχετικές έρευνες, όσα ακίνητα προσφέρουν πράσινα χαρακτηριστικά, τείνουν να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη πληρότητα και υψηλότερες τιμές/διανυκτέρευση, έναντι των υπολοίπων στην ίδια περιοχή

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «πεδίον δόξης λαμπρόν» αναμένεται να εξελιχθεί η βιώσιμη φιλοξενία στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οπως αποδεικνύεται πλέον και από σχετικές έρευνες, όσα ακίνητα προσφέρουν πράσινα χαρακτηριστικά, τείνουν να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη πληρότητα και υψηλότερες τιμές/διανυκτέρευση, έναντι των υπολοίπων στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με ανάλυση της Transparent International, στρατηγικού συνεργάτη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, αυτό που έχει αρχίσει να γίνεται σαφές είναι ότι η βιώσιμη φιλοξενία, μέσω της επιλογής των αντίστοιχων καταλυμάτων, θα αποτελέσει μία από τις βασικές τάσεις του μέλλοντος, με υψηλή ζήτηση και αντίστοιχα υψηλά έσοδα.

Παρότι, ακόμα, τα εν λόγω καταλύματα είναι λιγοστά διεθνώς (αλλά και στην Ελλάδα) και ταυτόχρονα ο αριθμός των επισκεπτών που είναι ενημερωμένοι σχετικά, ώστε να προχωρήσουν και στις αντίστοιχες επιλογές, είναι χαμηλός, φαίνεται πως όποια ακίνητα έχουν κάποια πιστοποίηση αναφορικά με τα βιώσιμα χαρακτηριστικά τους, καταγράφουν και υψηλότερη απόδοση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Transparent, φαίνεται πως ήδη τα πράσινα ακίνητα καταγράφουν αυξημένη πληρότητα κατά τουλάχιστον 2% (47% έναντι 45%) και ταυτόχρονα περίπου έξι ευρώ/διανυκτέρευση περισσότερα έσοδα. Μπορεί, εκ πρώτης όψεως, η διαφορά να φαίνεται μικρή, ωστόσο σε βάθος χρόνου, ακόμα και αυτά τα νούμερα είναι ικανά να αυξήσουν σημαντικά την απόδοση ενός καταλύματος.

Ενα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα για τους ιδιοκτήτες/διαχειριστές είναι ασφαλώς ότι τέτοιου είδους ακίνητα έχουν και πολύ χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα, στοιχείο που μπορεί να μεγιστοποιήσει το κέρδος. Για παράδειγμα, αυτοματισμοί στα φώτα και στο κλιματιστικό μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτόχρονα τις εκπομπές ρύπων του ακινήτου, έχοντας όμως και σημαντικό οικονομικό όφελος για τους λογαριασμούς που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης του εκάστοτε ακινήτου.

Kαταγράφουν αυξημένη πληρότητα κατά τουλάχιστον 2% και ταυτόχρονα περίπου έξι ευρώ ανά διανυκτέρευση περισσότερα έσοδα.

Οι 5 βασικοί τομείς

Τον Νοέμβριο του 2021, η Booking.com ήταν η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα που εγκαινίασε το σήμα βιώσιμου ταξιδιού (Travel Sustainable Badge), ως ένα δείκτη μέτρησης των βιώσιμων χαρακτηριστικών του κάθε καταλύματος, ώστε και οι επισκέπτες να μπορούν να ξεχωρίζουν το κάθε ακίνητο και να κάνουν τη σχετική επιλογή με μεγαλύτερη ευκολία. Προκειμένου να λάβουν το σχετικό σήμα, τα ακίνητα θα πρέπει να ενσωματώνουν μια σειρά από βιώσιμες πρακτικές σε πέντε βασικούς τομείς και συγκεκριμένα, τη διαχείριση απορριμμάτων, την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, τη διαχείριση νερού, την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας και την προστασία της φύσης. Στη συνέχεια και ανάλογα με το αν κάποιο ακίνητο κριθεί κατάλληλο, λαμβάνει το σχετικό σήμα και μπορεί πλέον να απευθύνεται σε επισκέπτες που έχουν ψηλά στις προτεραιότητές τους την προστασία του περιβάλλοντος.

Ασφαλώς, τέτοιου είδους παροχές δεν είναι πάντα εύκολο να παρέχουν μεγαλύτερης ηλικίας ακίνητα, ιδίως σε ζητήματα όπως η διαχείριση νερού και απορριμμάτων. Ωστόσο, νεόδμητα ακίνητα που βρίσκονται π.χ. σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, ενδεχομένως να είναι πιο πιθανό να καλύψουν τις προδιαγραφές αυτές, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι ο νέος οικοδομικός κανονισμός προβλέπει υποχρεωτικά σημαντικές παρεμβάσεις. Τα επόμενα χρόνια μάλιστα οι νόρμες για τις νέες κατασκευές θα αυστηροποιηθούν περισσότερο, προβλέποντας ακόμα και υποχρεωτική χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι το 15% των αγγελιών ακινήτων/καταλυμάτων που προωθούνται μέσω της πλατφόρμας της Booking, έχουν λάβει το σχετικό σήμα. Τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στη Λατινική Αμερική, ενώ ακολουθούν κατά σειρά, η Μέση Ανατολή, η Ωκεανία, η Ασία και η Ευρώπη, με τη Β. Αμερική να βρίσκεται στην τελευταία θέση. Οσον αφορά τις μεμονωμένες χώρες, τα περισσότερα πράσινα καταλύματα της Booking βρίσκονται στην Αυστραλία, με την Ιταλία και το Μεξικό να ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση. Επονται η Ισπανία, το Ην. Βασίλειο και η Γαλλία.

Πιστοποιητικά

Σήμερα υπάρχουν διάφοροι ανεξάρτητοι φορείς πιστοποίησης, πέραν των ίδιων των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Με δεδομένο λοιπόν ότι η βιώσιμη φιλοξενία, ως τάση, έχει έρθει για να μείνει, η επιλογή του κατάλληλου φορέα θα αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία. Οπως όμως αναφέρει η Transparent, ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να αποφύγει να κάνει το ίδιο λάθος με τον ξενοδοχειακό τομέα, όπου δεν επικράτησε ένα κοινό πρότυπο – πιστοποιητικό. Αντιθέτως, συναντάει κανείς περίπου 200 διαφορετικές πιστοποιήσεις, γεγονός που δημιουργεί σύγχυση μεταξύ των ταξιδιωτών. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την Transparent, είναι σημαντικό να επιλεγεί ένα αξιόπιστο πρότυπο πιστοποίησης, με συγκεκριμένους κανόνες, ώστε και ο κλάδος στο σύνολό του να μπορέσει να προχωρήσει στις απαιτούμενες προσαρμογές και επενδύσεις, για να επωφεληθεί από την ανερχόμενη αυτή τάση στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή