Φορολογία: Στον μέσο όρο της Ε.Ε. τα βάρη στα ακίνητα

Φορολογία: Στον μέσο όρο της Ε.Ε. τα βάρη στα ακίνητα

Περιθώρια βελτίωσης, ιδίως σε σχέση με ορισμένες από τις γειτονικές χώρες, όπως π.χ. η Βουλγαρία, παρουσιάζει η φορολογική επιβάρυνση που συνοδεύει την απόκτηση, κατοχή και εκμετάλλευση ακινήτων στην Ελλάδα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιθώρια βελτίωσης, ιδίως σε σχέση με ορισμένες από τις γειτονικές χώρες, όπως π.χ. η Βουλγαρία, παρουσιάζει η φορολογική επιβάρυνση που συνοδεύει την απόκτηση, κατοχή και εκμετάλλευση ακινήτων στην Ελλάδα. Στελέχη του κλάδου σημειώνουν ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του κόστους ενοικίασης, καθώς θα περιόριζε την επιβάρυνση των ιδιοκτητών, προσφέροντας έτσι και το σχετικό κίνητρο για τη μείωση των τιμών. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, κάποιοι επαγγελματίες εμφανίζονται πιο σκεπτικοί απέναντι στην αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας κίνησης, καθώς δεν είναι δεδομένο ότι μια μείωση των συντελεστών θα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, ιδίως αν συνεκτιμηθεί και το ποσοστό των αδήλωτων εσόδων που διακινούνται στην αγορά ακινήτων.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα εμφανίζεται περίπου στον μέσο όρο της Ευρώπης, από πλευράς φορολογικής επιβάρυνσης, μετά τον εξορθολογισμό των προηγούμενων ετών. Παρότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές παθογένειες, όπως για παράδειγμα η διάρθρωση του ΕΝΦΙΑ, που «τιμωρεί» όσους διαθέτουν περιουσία μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ, μέσω του συμπληρωματικού φόρου, η εικόνα είναι αρκετά καλύτερη σε σχέση με πριν από κάποια χρόνια, όταν η Ελλάδα φορολογούσε σημαντικά τόσο την κατοχή όσο και την εκμετάλλευση και την αγοραπωλησία ακινήτων.

Στον αντίποδα, οι περισσότερες χώρες επιλέγουν ένα διαφορετικό σύστημα, όπου τα ακίνητα φορολογούνται κατά την αγοραπωλησία τους και γενικότερα εφόσον αποτελούν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης και λιγότερο στην κατοχή τους.Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, σε ό,τι αφορά τον φόρο κατοχής (π.χ. ΕΝΦΙΑ), η Ελλάδα εφαρμόζει ένα σύστημα συλλογής του φόρου από την κεντρική κυβέρνηση, έχοντας όμως προχωρήσει σε σημαντική μείωση του βασικού φόρου. Μετά και τις πρόσφατες αλλαγές στις τιμές ζώνης και τους σχετικούς συντελεστές, ο φόρος υποχώρησε έως 40% για το 80% των ιδιοκτητών, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, τα επόμενα χρόνια σχεδιάζεται περαιτέρω μείωση του φόρου κατά 10% εφόσον το ακίνητο είναι ασφαλισμένο έναντι φυσικών καταστροφών.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη ο φόρος κατοχής είτε δεν επιβάλλεται καθόλου είτε επιβάλλεται κυρίως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, με συντελεστές που ποικίλλουν – είτε με βάση την αξία του ακινήτου είτε με βάση την τοποθεσία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή