Οι οίκοι «ποντάρουν» στην Ελλάδα

Οι οίκοι «ποντάρουν» στην Ελλάδα

Morgan Stanley, Citigroup και Goldman Sachs «βλέπουν» ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και υψηλή ανάπτυξη

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισχυρές επιδόσεις της Ελλάδας έναντι της Ευρωζώνης και η ανοδική τροχιά των αξιολογήσεων της χώρας από τους οίκους στον δρόμο προς την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, αποτελούν για τους αναλυτές τους μεγαλύτερους καταλύτες για την ελληνική οικονομία, καθώς και για την πορεία ελληνικών ομολόγων και τραπεζών. Η Morgan Stanley «βλέπει» μάλιστα τριπλή αναβάθμιση στο investment grade έως τα μέσα του 2024, η Citigroup «στοιχηματίζει» σε περαιτέρω σημαντική συρρίκνωση των ελληνικών spreads, ενώ η Goldman Sachs επιβεβαιώνει τη θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες χάρη και στην προοπτική να μπει σύντομα η Ελλάδα στο γκρουπ των χωρών με επενδυτική βαθμίδα.

Ειδικότερα, σε νέα της έκθεση της Morgan Stanley, η οποία τιτλοφορείται «Ελλάδα: μεγάλες προσδοκίες», επισημαίνεται πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την τάση υπεραπόδοσης έναντι της οικονομίας της Ευρωζώνης φέτος και το 2024, καταγράφοντας ρυθμούς της τάξης του 2,5% και 2,2% αντίστοιχα (έναντι 0,7% και 1% για τη ζώνη του ευρώ), κάτι που σε συνδυασμό με τη συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η πτώση του πληθωρισμού και ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού εισοδήματος αναμένεται να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση το β΄ εξάμηνο του 2023, ενώ αν και η περιοριστική νομισματική πολιτική θα επιβαρύνει την οικονομία, οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και από μια εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων οι οποίες θα κινηθούν σε επίπεδα-ρεκόρ, όπως εκτιμά.

Κατά τη Morgan Stanley η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι σχεδόν βέβαιη, εκτιμώντας πως μια κυβέρνηση πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα στην πορεία της προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Διατηρεί έτσι την άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακτήσει αυτό το ορόσημο από τρεις οίκους έως το α΄ εξάμηνο του 2024, αλλά «βλέπει» ισχυρή πιθανότητα αναβάθμισης νωρίτερα εάν η ανάπτυξη εκπλήξει ανοδικά σε σύγκριση με τις προσδοκίες της.

Από την πλευρά της η Citigroup δεν αποκλείει ότι μπορεί η Fitch να δώσει στην Ελλάδα την πολυαναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα ακόμη και αυτή την Παρασκευή, αν και θεωρεί πιο πιθανό να προχωρήσει στην αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας σε θετικές. Η αλλαγή των προοπτικών αναμένεται να οδηγήσει το spread των ελληνικών ομολόγων 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα, ενώ η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της τάξης των 20-25 μ.β. αρχικά, όπως εκτιμά, από τις 134 μ.β σήμερα. «Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών και η ραγδαία μείωση του χρέους/ΑΕΠ ενίσχυσαν τις προοπτικές αναβάθμισης της Ελλάδας, η οποία είναι η μόνη χώρα στην Ευρωζώνη που έχει περιθώρια για αύξηση της βαθμολογίας της αυτή τη στιγμή», όπως επισημαίνει η Citi.

Σημειώνεται πως πριν από μερικές ημέρες η Bank of America προέβλεψε πως οι ροές στα ελληνικά ομόλογα όταν θα «έρθει» η επενδυτική βαθμίδα θα είναι όσο σημαντικές ήταν κατά το έκτακτο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ και αναμένεται να φθάσουν τα 16 δισ. ευρώ. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέγεθος, δεδομένου ότι υπάρχουν μόνο 74 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία, εκ των οποίων τα 35 δισ. ευρώ βρίσκονται στην ΕΚΤ.

Τράπεζες

Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα (την οποία τοποθετεί στο β΄ εξάμηνο του 2023) αποτελεί για την Goldman Sachs έναν από τους τρεις καταλύτες που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Οι θετικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων των αναλυτών για τα μεγέθη τους και οι περαιτέρω λεπτομέρειες για τα σχέδια των διοικήσεων να επιστρέψουν στις διανομές μερισμάτων, αποτελούν τους άλλους δύο. Η Goldman Sachs σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν ισχυρές οικονομικές επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο, περνώντας με άνεση τον πήχυ που είχαν θέσει οι αναλυτές, ενώ εκτιμά ότι o δείκτης NPEs θα υποχωρήσει στο 5% φέτος, στο 4% το 2024 και στο 3% το 2025, προσεγγίζοντας έτσι τα μέσα επίπεδα της Ε.Ε. του 2%-3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή