Χρηματιστήριο: Νέο υψηλό 9ετίας με ισχυρή άνοδο 2,21%

Χρηματιστήριο: Νέο υψηλό 9ετίας με ισχυρή άνοδο 2,21%

Στις 1.244,75 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης – Στα 143,46 εκατ. ο τζίρος

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αυξημένο τζίρο και ισχυρά κέρδη κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από το τραπεζικό ράλι, τις τοποθετήσεις των επενδυτών σε επιλεγμένα blue chips αλλά και τη συνέχιση των θετικών μηνυμάτων από τους αναλυτές, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει έτσι πάνω από τις 1.240 μονάδες και σε νέα υψηλά εννέα ετών. Στο επίκεντρο της αγοράς αυτή την εβδομάδα βρίσκεται και η προγραμματισμένη για την Παρασκευή το βράδυ αξιολόγηση της Fitch, με τις πιθανότητες για αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας σε θετικές να θεωρούνται υψηλές.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,21% στις 1.244,75 μονάδες, και ο τζίρος ανήλθε στα 143,46 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 2,5% στις 3.027,33 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,82% στις 1.828,91 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με ράλι 6,19% ξεχώρισε η Jumbo και ακολούθησε με κέρδη 5,12% η Quest, ενώ με άνοδο άνω του 4% έκλεισαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, και Autohellas και με κέρδη άνω του 3% η ΕΛΒΑΛΧαλκόρ. Στον αντίποδα, πτώση κατέγραψαν μόνο οι ΟΛΠ (-0,5%) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-0,1%).

Ο Ιούνιος έχει πολλές αποκοπές μερισμάτων που θα κλέψουν σίγουρα ποσοστό από τον Γενικό Δείκτη.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 3,84% στις 1.000,06,27 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +4,49%, την Εθνική Τράπεζα στο +4,14%, την Πειραιώς στο +3,67% και τη Eurobank στο +3,13%.

Οι τράπεζες έλαβαν ένα νέο ισχυρό μήνυμα στήριξης από την Goldman Sachs η οποία προχώρησε σε νέα αύξηση των τιμών στόχων των μετοχών τους μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, τα οποία ήταν ισχυρά, βλέποντας περιθώρια ανόδου 16%- 42%, ενώ δήλωσε ότι διατηρεί την εποικοδομητική στάση για τις προοπτικές τους.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη εικόνα του Χ.Α., όπως σχολιάζει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ο τρέχων μήνας έχει πολλές αποκοπές μερισμάτων που θα κλέψουν σίγουρα ποσοστό από τον Γενικό Δείκτη. Τα μάτια στραμμένα στην επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 14 Ιουνίου και της ΕΚΤ στις 15. Το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως τονίζει, είναι μία κατηγορία από μόνο του μιας και οι πάντες ποντάρουν στην επενδυτική βαθμίδα οπότε δύσκολα μειώνουν θέσεις προτιμώντας αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκιά τους. Ο τουρισμός, όπως όλα δείχνουν, πάει για νέο ιστορικό υψηλό, ενώ η απόφαση για είσοδο του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο δείχνει πως η εμπιστοσύνη των επενδυτών μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, αν κάποιος δει τις αποδόσεις για το 2023 στην ελληνική αγορά, τόσο στο Χρηματιστήριο όσο και στην αγορά ομολόγων, θα διαπιστώσει ότι αυτά έχουμε να τα δούμε μία 10ετία. «Να είμαστε σίγουροι ότι η έξοδος μετά μια τόσο μακρόχρονη ύφεση δύσκολα δεν θα συνοδευτεί από μακρύ χρόνο σε ανάπτυξη. Το 2023 ήταν και η πρώτη χρονιά που καταφέραμε να δούμε υψηλότερα επίπεδα από τότε και να στοχεύουμε πλέον σε πρώτη φάση τα υψηλά του 2013. Ολα αυτά και με κορωνίδα την επενδυτική βαθμίδα είναι αρκετά για την αισιοδοξία στην ελληνική αγορά», καταλήγει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή