Ηπια διόρθωση στο Χρηματιστήριο έπειτα από 8ήμερο ανοδικό σερί

Ηπια διόρθωση στο Χρηματιστήριο έπειτα από 8ήμερο ανοδικό σερί

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,43% και διαμορφώθηκε στις 1.269,07 μονάδες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το οκταήμερο ανόδου, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι μία διόρθωση αποτελεί υγιή και καλοδεχούμενη εξέλιξη, καθώς δίνει την ευκαιρία σε νέα κεφάλαια να εισέλθουν στην αγορά, σε καλύτερα σημεία εισόδου, χωρίς να αλλάζει το ανοδικό μομέντουμ.

Πάντως, όπως έχουν παρατηρήσει και διεθνείς οίκοι, παρά το εντυπωσιακό ράλι του Χ.Α., η αποτίμησή του παραμένει φθηνή και ελκυστική έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, γεγονός που καλλιεργεί προσδοκίες για συνέχιση της ανόδου.

Δεκάδες μετοχές «παίζουν» σε ιστορικά ή και ετήσια υψηλά, με την απόλυτη πλειοψηφία των υπολοίπων να βρίσκεται σε ανοδική τάση, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ. Η στάση αναμονής αλλά και οι ενδείξεις κόπωσης στο Χ.Α. είναι φυσιολογικές ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης. «Πολύ σύντομα θα αποτιμήσουμε τις μετεκλογικές ισορροπίες, με τη Λεωφόρο Αθηνών να τάσσεται υπέρ της περαιτέρω συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Βραχυπρόθεσμο ορόσημο στο Χ.Α. είναι κατά τον αναλυτή το σημερινό triple witching, δηλαδή η ταυτόχρονη λήξη σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης, ενώ αδιαμφισβήτητο «αστέρι» της αγοράς είναι ο τραπεζικός κλάδος με τη φετινή άνω του 50% απόδοση να συμπαρασύρει ολόκληρο τον Γενικό Δείκτη. Οι επενδυτές ορθά επιβραβεύουν το συμμάζεμα αλλά και την ενδυνάμωση των τραπεζικών ισολογισμών ακόμη και εν μέσω αύξησης στο κόστος του διαθέσιμου χρήματος, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,38%, στις 1.024,88 μονάδες – Στα 91,05 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,43% στις 1.269,07 μονάδες, και ο τζίρος ανήλθε στα 91,05 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -0,30% και στις 3.083,35 μονάδες, με πτώση 0,75% στις 1.911,09 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,38%, στις 1.024,88 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, με πτώση 2,14% έκλεισε η Aegean, ενώ πάνω από το 1% διαμορφώθηκαν οι απώλειες σε Alpha Bank, Lamda Development, Autohellasκαι Σαράντης. Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε η Βιοχάλκο, ενώ ήπια άνοδο σημείωσαν Eurobank, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Jumbo, Mytilineos, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Quest και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ.

Εν τω μεταξύ, με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το European MidCap Event που διοργάνωσε ο όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Γενεύη, στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας και προβολής των εισηγμένων εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού. Στο συνέδριο παραβρέθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη των ΑΔΜΗΕ, Austriacard, BRIQ Properties, Cenergy, Dimand, EYΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, Entersoft, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΟΛΠ, Profile, Πλαστικά Θράκης, τα οποία πραγματοποίησαν 94 ραντεβού με διαχειριστές ελβετικών funds. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών θα συμμετάσχει στις 22 Ιουνίου 2023 και στο European Spring MidCap Event που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

Στο Παρίσι διεξήχθη και το τριήμερο ευρωπαϊκό τραπεζικό roadshow της Goldman Sachs, με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες να χαίρουν πολύ θετικής αποδοχής από τους εκπροσώπους διεθνών θεσμικών χαρτοφυλακίων. Οι εντυπωσιακές επιδόσεις των μετοχών τους αλλά και τα πολύ βελτιωμένα οικονομικά τους μεγέθη ικανοποιούν και με το παραπάνω τα ξένα funds, ενώ πλέον τα NPEs δεν βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή