Πολυχρόνης Ξεκαλάκης στην «Κ»: Δημιουργούμε τεχνολογίες που αλλάζουν τον κόσμο

Πολυχρόνης Ξεκαλάκης στην «Κ»: Δημιουργούμε τεχνολογίες που αλλάζουν τον κόσμο

Τι λέει στην «Κ» για τη νέα γενιά μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης, ο διακεκριμένος μηχανικός και chief architect της Nvidia

5' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εδώ και πολλά χρόνια, η Nvidia κάνει μία πολύ μεγάλη επένδυση, προκειμένου να φτιάξει ένα σύστημα που θα μπορούσε να υποστηρίξει την τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς μάλιστα να σημειώνει κέρδη. Ετσι, όταν τα συστήματα generative AI, όπως το ChatGPT, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους, η Nvidia είχε ήδη έτοιμη την επόμενη γενιά των μικροτσίπ αλλά και το software που χρειάζεται για να υποστηρίξει τη νέα αυτή τεχνολογία». Αυτή η διορατικότητα ήταν ένας από τους λόγους, σύμφωνα με τον Ελληνα διακεκριμένο μηχανικό και chief architect της Nvidia, Πολυχρόνη Ξεκαλάκη, που η μετοχή της αμερικανικής εταιρείας τις τελευταίες εβδομάδες έχει εκτοξευτεί μπαίνοντας στο κλειστό κλαμπ των εταιρειών με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισ. δολ. και στρέφοντας τα βλέμματα όλων πάνω της. Ο ενθουσιασμός γύρω από την εταιρεία άρχισε να κορυφώνεται τον Νοέμβριο μετά το λανσάρισμα της δημοφιλούς εφαρμογής ChatGPT, ενθουσιασμός που μάλλον είναι απόλυτα δικαιολογημένος. «Η Nvidia φτιάχνει κάρτες γραφικών για βιντεοπαιχνίδια, το DNA της είναι αυτό. Ωστόσο, διαπίστωσε από πολύ νωρίς πως αυτές οι κάρτες γραφικών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εκπαιδεύσουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία κάποια στιγμή θα μας ήταν απαραίτητα», εξηγεί σε συνέντευξή του στην «Κ», στο περιθώριο της εκδήλωσης της Applied Materials Greece, Atoms to Algos. «Επομένως, οτιδήποτε αναπτύσσεται σήμερα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, για να λειτουργήσει χρειάζεται κατά πάσα πιθανότητα τις κάρτες γραφικών της Nvidia», συμπληρώνει, την ώρα που οι αναλυτές εκτιμούν πως το μερίδιό της στη συγκεκριμένη αγορά (computing AI) αγγίζει το 80%.

Στο μεταξύ, η Nvidia σε συνεργασία με τη Microsoft καθώς και με άλλες εταιρείες τεχνολογίας αναπτύσσει τους υπερυπολογιστές του μέλλοντος. Εκείνα δηλαδή τα εργαλεία που εκπαιδεύουν συστήματα AI και φέρνουν τις μηχανές ακόμη πιο κοντά στον άνθρωπο και στις ανάγκες του.

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης επιβεβαιώνει πως τα τσιπάκια κινούν πλέον όλο τον κόσμο. Αφού, χωρίς αυτά, τα κινητά τηλέφωνα δεν ανάβουν καν, τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να κινηθούν και οι συσκευές του σπιτιού δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Η έλλειψή τους την περίοδο της πανδημίας έπληξε ολόκληρους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και προκάλεσε αναταραχές σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι προοπτικές

Η συμβολή του κ. Ξεκαλάκη στη δημιουργία της τωρινής αλλά και της επόμενης γενιάς μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης είναι καθοριστική, καθώς, όπως μαρτυρά και η ιδιότητά του, ηγείται της ομάδας που τα αναπτύσσει. «Η Nvidia επενδύει όλο και περισσότερο στην ανάπτυξη όλων των κομματιών από τα οποία απαρτίζονται τα τσιπ της επόμενης γενιάς για να μην εξαρτάται από τρίτους», εξηγεί. «Εγώ είμαι στη Nvidia τα τελευταία 3 χρόνια και βοηθάω στην ανάπτυξη του επόμενου μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης, του Grace Next, που θα λανσαριστεί το 2024-2025». Αυτός θα μπορούσε να ενσωματωθεί, για παράδειγμα, στις επόμενες εκδόσεις του ChatGPT, κάνοντας τα συστήματα αυτά πιο «έξυπνα» και ικανά να ανταποκριθούν σε πιο σύνθετες και πιο πολλές εργασίες. Βέβαια ο σχεδιασμός και η ανάπτυξή τους είναι αρκετά χρονοβόρος διαδικασία. Οπως λέει, τα τσιπ που λανσάρονται τώρα, έχουν αναπτυχθεί 4-5 χρόνια πριν. «Οπότε προσπαθούμε να σχεδιάσουμε το σύστημα που θα χρειαζόμαστε σε 4-5 χρόνια από τώρα». Δεν είναι όμως όλες οι απόπειρες ανάπτυξης μικροτσίπ επιτυχημένες. «Στη Nvidia έχω συμβάλει στην ανάπτυξη περίπου 4 επεξεργαστών, όμως με την ομάδα έχουμε φτιάξει πολλούς που τους έχουμε “πετάξει”, είτε γιατί δεν είναι αρκετά αποτελεσματικοί, είτε γιατί τελικά χρειαζόμαστε κάτι διαφορετικό. Αυτό είναι κάτι σύνηθες για εταιρείες σαν και εμάς».

Τα αυτόνομα οχήματα καθώς και οι έξυπνες συσκευές μπορεί να κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Ξεκαλάκης αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Πάτρας, έκανε το διδακτορικό του στην επιστήμη υπολογιστών στο Εδιμβούργο και τα τελευταία χρόνια μένει στην Αμερική με την οικογένειά του, δουλεύοντας προηγουμένως για 6 χρόνια στην Intel. Θυμάται πως στην αρχή αρκετοί δεν έδιναν πολλά χρόνια ζωής στην τεχνητή νοημοσύνη. «Ηθελα να κάνω διδακτορικό στην τεχνητή νοημοσύνη αλλά τότε, το 2005, κανείς δεν το επέλεγε. Τελικά και εγώ δεν έκανα σε αυτόν τον κλάδο, αφού αρκετοί δεν του έδιναν πολλά περιθώρια ανάπτυξης».

Είκοσι χρόνια μετά, η τεχνητή νοημοσύνη ανέτρεψε κάθε προσδοκία, επιφέροντας μία επανάσταση που αλλάζει τη ζωή αλλά και το μέλλον της εργασίας. «Πολύς κόσμος βλέπει την τεχνητή νοημοσύνη και το generative AI σαν το “terminator”, εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη. Αντίθετα, οι αλλαγές θα είναι προς το καλύτερο», απαντά, ερωτώμενος εάν πρέπει η έλευση της νέας τεχνολογίας να μας τρομάζει. «Υπάρχουν εργασίες που είναι επαναλαμβανόμενες και βαρετές, εργασίες που μπορούν να αυτοματοποιηθούν και δεν είναι δημιουργικές. Στο μέλλον αυτές θα τις κάνει η τεχνητή νοημοσύνη. Δεν πιστεύω πως μία τέτοια εξέλιξη οδηγεί τα πράγματα προς το χειρότερο».

Τα αυτόνομα οχήματα καθώς και οι έξυπνες συσκευές μπορεί να κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια, ωστόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας θα απαιτήσει νέες θεσμικές παρεμβάσεις και θα φέρει αντιμέτωπες τις κοινωνίες με ζητήματα ηθικής. «Τέτοια ζητήματα θα επιβραδύνουν την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης», λέει ο κ. Ξεκαλάκης, εκτιμώντας πως αυτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις και οι ρυθμίσεις ενδεχομένως να δημιουργήσουν νέες ανάγκες. «Εάν κάποιος οδηγεί ένα τελείως αυτόνομο όχημα και προκαλέσει ατύχημα. Τότε ποιος φταίει; Αφού το τιμόνι δεν το κρατάει ο οδηγός», αναρωτιέται, επισημαίνοντας πως νέες ειδικότητες θα κληθούν να διαχειριστούν τέτοια ζητήματα.

Αραγε η Ελλάδα μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο σε αυτή την εποχή της τεχνολογικής έκρηξης; «Ναι, στο design, δηλαδή στον σχεδιασμό του τσιπ, διαδικασία που δεν είναι τόσο κοστοβόρος», λέει. Σε αυτόν τον κλάδο, όπου η Ελλάδα έχει μία αρκετά καλή μάζα εταιρειών, η χώρα μπορεί να εντοπίσει «κενά» στην αγορά και να αποκτήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων εταιρειών. «Εάν και τα ελληνικά πανεπιστήμια πάσχουν σε ορισμένα σημεία, το υλικό που παράγουν είναι πολύ καλό. Επίσης, πλέον υπάρχουν venture capitals έτοιμα να χρηματοδοτήσουν νέες ιδέες, κάτι που δεν αποτελούσε περίπτωση πριν από 10 χρόνια. Αυτά δημιουργούν ευκαιρίες για την Ελλάδα». Αρα, έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια, θα επέστρεφε ποτέ στη χώρα; Η απάντησή του αποτυπώνει ίσως τις σκέψεις αρκετών Ελλήνων του εξωτερικού που δουλεύουν σε μεγάλες εταιρείες και δυσκολεύονται να επιστρέψουν ελλείψει… εργασιακών επιλογών.

«Θέλω να γυρίσω, αλλά τι θα κάνω; Δεν θέλω να επιστρέψω στην Ελλάδα για να πάρω σύνταξη. Σκέφτομαι πως τώρα κάνω πράγματα που αλλάζουν τον κόσμο και πως έχω έναν ρόλο που έχει αντίκτυπο στην εταιρεία. Είναι δύσκολο, αλλά δεν ξέρω, μπορεί και να συμβεί…».

Πολυχρόνης Ξεκαλάκης στην «Κ»: Δημιουργούμε τεχνολογίες που αλλάζουν τον κόσμο-1
[REUTERS]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή