Citi: Η προοπτική επενδυτικής βαθμίδας ενισχύει τις ελληνικές τράπεζες

Citi: Η προοπτική επενδυτικής βαθμίδας ενισχύει τις ελληνικές τράπεζες

Απολύτως ικανοποιητικές χαρακτηρίζει η Goldman Sachs τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στα stress tests της EBA

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξη για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών δηλώνει η Citigroup καθώς, αν και το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα θέσει προκλήσεις στα μεγέθη τους, αναμένεται να αδράξουν τα οφέλη που φέρνουν στην οικονομία τόσο το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών όσο και η αναμενόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Ειδικότερα, η Citi επισημαίνει πως με την ισχυρή εντολή που έλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα ανανεωθεί ο στόχος στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη των ελληνικών μακροοικονομικών προοπτικών. Παράλληλα, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα βελτιώσει περαιτέρω το κλίμα γύρω από τη χώρα, ενώ οι τράπεζες θα συνεχίσουν να προσφέρουν σταδιακές βελτιώσεις στα λειτουργικά αποτελέσματα με αύξηση των προμηθειών και των νέων δανείων, μείωση των ΝΡΕs, δημιουργία κεφαλαίων, μείωση του κόστους κινδύνου και περιορισμό των λειτουργικών δαπανών – και επιπλέον θα επιστρέψουν στις διανομές μερισμάτων έπειτα από μακρά παύση.

Η Citi πάντως θεωρεί ότι θα είναι πιο δύσκολο για τις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να δημιουργούν σημαντικές θετικές εκπλήξεις στο μέτωπο της κερδοφορίας στο μέλλον. Η πρόσφατη άνοδος των κερδών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κύκλο των επιτοκίων, που αναμένεται να εξασθενήσει στα τέλη του επόμενου έτους. Συγκεκριμένα, αναμένει ότι ο κύκλος σύσφιγξης της ΕΚΤ θα κορυφωθεί έπειτα από μία ή δύο ακόμη αυξήσεις φέτος, μετά τις οποίες αναμένει έναν μέτριο κύκλο μείωσης των επιτοκίων που θα ξεκινήσει το β΄ εξάμηνο του 2024. Επιπλέον, η ανατιμολόγηση των καταθέσεων, η οποία ήταν σχετικά υποτονική, είναι πιθανό να επιταχυνθεί, ενώ ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να εκδίδουν τίτλους στα πλαίσια των απαιτήσεων MREL, γεγονός που θα ασκήσει κάποια πίεση στο κόστος χρηματοδότησης.

Η Citi προβλέπει έτσι ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) θα μειωθούν σταδιακά από το δ΄ τρίμηνο του 2023. Υστερα από εκτιμώμενη αύξηση κατά 34% το 2023 και 5% το 2022, αναμένει ότι τα επιτοκιακά έσοδα θα μειωθούν συνολικά κατά 2% το επόμενο έτος και κατά 3% το 2025.

Πάντως, το σημαντικό είναι, όπως τονίζει, ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει σε μια βιώσιμη πορεία κερδοφορίας έπειτα από πολλά χρόνια ζημιών ή χαμηλών αποδόσεων.

Θετική για τις ελληνικές τράπεζες δήλωσε και η Goldman Sachs έπειτα από τις επιδόσεις τους στο stress test της ΕΒΑ. Σε σχέση με το προηγούμενο stress test του 2021 κατέγραψαν πολύ ισχυρή βελτίωση σε επίπεδο βασικών εποπτικών κεφαλαίων σε ένα δυσμενές σενάριο (+4 ποσοστιαίες μονάδες σε 11,2% από 7,2% προηγουμένως). Σύμφωνα με την Goldman, το stress test αναδεικνύει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ήδη επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα για να αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις σε μια υποθετική δύσκολη μακροοικονομική κατάσταση ή επιδεικνύουν ισχυρές σχετικές βελτιώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή