Αυξάνεται σε 10.500 ευρώ το πρόστιμο σε εταιρείες για υποδηλωμένη εργασία

Αυξάνεται σε 10.500 ευρώ το πρόστιμο σε εταιρείες για υποδηλωμένη εργασία

Mε διάταξη που αναμένεται να συμπεριληφθεί στο υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 10.500 ευρώ (από 2.000 ευρώ) αυξάνεται το πρόστιμο για την υποδηλωμένη εργασία, καθώς με διάταξη που αναμένεται να συμπεριληφθεί στο υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, θα προβλέπεται η εξίσωση του προστίμου για ανασφάλιστους και υποδηλωμένους εργαζομένους σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Χθες ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, συνοδευόμενος από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργο Τζιλιβάκη και τον υφυπουργό Βασίλη Σπανάκη, συμμετείχε σε έλεγχο κλιμακίου των επιθεωρητών εργασίας που πραγματοποιήθηκε σε επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας. Παρακολούθησαν τη διαδικασία ελέγχου και ενημερώθηκαν για τη χρήση των online ψηφιακών συσκευών, τύπου τάμπλετ, η οποία διευκολύνει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των επιθεωρητών, καθώς εξασφαλίζει τον ταχύ και αποτελεσματικό επιτόπιο έλεγχο των στοιχείων της επιχείρησης και των εργαζομένων, με άμεση καταχώριση του ψηφιακού δελτίου ελέγχου.

Οπως μάλιστα επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, μετά την ενίσχυση των ελεγκτών της ανεξάρτητης αρχής με τάμπλετ, οι έλεγχοι γίνονται γρηγορότερα και αυξάνονται, ενώ μειώνεται η γραφειοκρατία και ενισχύεται η διαφάνεια. Για να συμπληρώσει ο κ. Σπανάκης, πως τα αποτελέσματα στο τέλος του χρόνου θα δείξουν ότι το 2023 η ανεξάρτητη αρχή θα έχει διενεργήσει περισσότερους ελέγχους, πιο εύστοχους και στη σωστή κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, με το υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου θα δοθεί μεγάλη μάχη, όχι μόνο για την ανασφάλιστη αλλά και για την υποδηλωμένη εργασία, που είναι ο νέος μεγάλος πονοκέφαλος στις εργασιακές σχέσεις. Ετσι, θα αυξηθεί το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας στο ύψος της αδήλωτης, ήτοι στα 10.500 ευρώ.

Στο σχέδιο νόμου, που αναμένεται να δοθεί προς διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η αύξηση του προστίμου θα συνδυαστεί με την εφαρμογή, οικειοθελή ή μη, της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Αναλυτικά, θα προβλέπεται ότι οι εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας, κάνοντας χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, θα μπορούν να μην καταχωρίζουν τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, καθώς και την υπερωριακή απασχόληση πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους, στο σύστημα «Εργάνη».

Εφόσον, όμως, διαπιστώνεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή υπερωριακή απασχόληση, χωρίς αυτή να αποδεικνύεται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας, θα επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή