Η «Αβαξ» θα ανεγείρει τα τρία νοσοκομεία του Ιδρύματος Νιάρχου

Η «Αβαξ» θα ανεγείρει τα τρία νοσοκομεία του Ιδρύματος Νιάρχου

Αφορούν το νέο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και δύο Γενικά Νοσοκομεία σε Κομοτηνή και Σπάρτη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 3,4 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ιστορικό υψηλό, αναμένεται να διαμορφωθεί το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου Αβαξ, μετά την ανάληψη μιας ακόμα σημαντικής σύμβασης, ύψους 443 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το έργο «σημείο αναφοράς» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που αφορά την ανέγερση τριών νέων δημόσιων νοσοκομείων, στη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή και τη Σπάρτη, τα οποία εντάσσονται στη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία (ΔΠΥ), συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα, η «Αβαξ» αλλά κι ένας ακόμα ξένος κατασκευαστικός όμιλος βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με στελέχη του ΙΣΝ, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή», ώστε να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, μετά το πρόσφατο «ναυάγιο» που σημειώθηκε στον σχετικό διαγωνισμό. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Φεβρουάριο είχε γίνει γνωστό ότι ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει το ΙΣΝ για την ανέγερση των τριών νοσοκομείων, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ, ακυρώνεται, εξαιτίας της υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών.

Ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε υπήρξε προσέγγιση μεταξύ στελεχών του ΙΣΝ και του ομίλου Αβαξ, όπως επίσης και μιας ακόμα εταιρείας, ώστε να εξεταστούν όλες οι επιμέρους οικονομοτεχνικές παράμετροι των προσφορών τους. Πηγές που πρόσκεινται στη διοίκηση της «Αβαξ», σημειώνουν ότι το ΙΣΝ απευθύνθηκε στην εταιρεία λόγω του ότι είχε υποβάλει την πιο ανταγωνιστική προσφορά, συγκριτικά με τις υπόλοιπες, με αποτέλεσμα να υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση.

Το ΙΣΝ στοχεύει στο να κατασκευάσει ένα νέο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης δύο Γενικά Νοσοκομεία σε Κομοτηνή και Σπάρτη. Η επιλογή των περιοχών έχει γίνει με γνώμονα το ότι στερούνται πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Ολες οι νέες μονάδες θα είναι βιοκλιματικού χαρακτήρα και τα κτίρια θα είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Τα νέα κτίρια φέρουν την «υπογραφή» του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, το γραφείο του οποίου επιμελήθηκε και το Κέντρο Πολιτισμού στο Δέλτα του Φαλήρου.

Εκτός από τις τρεις νέες μονάδες, η πρωτοβουλία για την υγεία προβλέπει επίσης τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό δύο νέων κτιρίων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», αλλά και την υποστήριξη της αναμόρφωσης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) «2» και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή