ΟΠΑΠ: Καθαρά κέρδη 225 εκατ. το α΄ εξάμηνο

ΟΠΑΠ: Καθαρά κέρδη 225 εκατ. το α΄ εξάμηνο

Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ τα καθαρά έσοδα προ εισφορών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αύξηση μεγεθών ολοκληρώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τον όμιλο ΟΠΑΠ. Σε ετήσια βάση, κατά τους πρώτους έξι μήνες της φετινής χρονιάς, ο όμιλος τυχερών παιγνίων ενίσχυσε κατά 14% τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR), σε 1,025 δισ. ευρώ, με το μεικτό κέρδος να ενισχύεται κατά 14,2% (423 εκατ.) λόγω ανόδου των GGR και υψηλότερων περιθωρίων κέρδους. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Ebitda) ενισχύθηκαν κατά 11,5%, σε 375 εκατ. ευρώ και σε επαναλαμβανόμενη βάση αυξήθηκαν κατά 8,9%. Ο ΟΠΑΠ ενίσχυσε το πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη κατά 34,2%, σε 225 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας καθαρό δανεισμό 90,7 εκατ. ευρώ και δείκτη καθαρού δανεισμού προς Ebitdα του τελευταίου δωδεκαμήνου 0,1x. Για τη χρήση του 2023 ο ΟΠΑΠ θα διανείμει προμέρισμα ανά μετοχή ύψους 1 ευρώ. Τα ενισχυμένα αποτελέσματα αποδίδονται στην ισχυροποίηση των διαδικτυακών παιγνίων, αλλά και στην ανεπηρέαστη από την πανδημική κρίση επίδοση του επίγειου δικτύου.

«Το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ήταν άλλο ένα τρίμηνο θετικών επιδόσεων για τον ΟΠΑΠ, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την ισχυρή κερδοφορία, την επιτυχή υλοποίηση των στρατηγικών πρωτοβουλιών μας και τη συνεχιζόμενη εξέλιξη της πρότασής μας προς τους πελάτες. Οσον αφορά το retail δίκτυό μας, στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 ξεχώρισαν η ανανεωμένη πρότασή μας για το Πάμε Στοίχημα, καθώς και η διάθεση του Free Win, του πρώτου δωρεάν παιχνιδιού των πρακτορείων μας, που είναι διαθέσιμο μέσω της εφαρμογής OPAP Store App. Στο online κανάλι, παρουσιάσαμε με επιτυχία το Opaponline.gr, την online πρότασή μας στα αριθμοπαιχνίδια και συνεχίσαμε να ενισχύουμε τη θέση μας σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων.

Κοιτώντας μπροστά, παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας σχετικά με την κερδοφορία και την επίτευξη χρηματοροών, καθώς και στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τους μετόχους μας, μέσω της διανομής των καθαρών κερδών σε τακτικά μερίσματα και συμπληρώνοντας την ανταμοιβή τους με επιπλέον στοιχεία. Εχουμε επίσης την πίστη ότι ο ΟΠΑΠ είναι κατάλληλα τοποθετημένος για να επιτύχει τους χρηματοοικονομικούς στόχους του και τις στρατηγικές προτεραιότητές του για το υπόλοιπο του έτους, με τρόπο βιώσιμο και υπεύθυνο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Γιαν Κάρας.

Στο εξάμηνο τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα έσοδα προ εισφορών με ποσοστό 36% και 366,4 εκατ. ευρώ έχουν τα τυχερά παιχνίδια, με σκοπό τη σωστή πρόβλεψη τυχαίων αριθμών (Λόττο, Τζόκερ, ΚΙΝΟ κ.λπ.). Στο Στοίχημα τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) ενισχύθηκαν κατά περίπου 12% το πρώτο εξάμηνο, έναντι του αντίστοιχου του 2022, λόγω της ισχυρής απόδοσης των retail δραστηριοτήτων. Ενίσχυση κατά 15%, σε 165,4 εκατ. ευρώ, εμφάνισαν και τα έσοδα από παιγνιομηχανές (VLTs), ενώ τα GGR από λαχεία και σκρατς διαμορφώθηκαν σε 60,1 εκατ. ευρώ (+20,2%).

Με χρονική βάση το β΄ τρίμηνο, ετησίως, ο ΟΠΑΠ ενίσχυσε τα GGR κατά 12,7%, σε 498 εκατ. ευρώ, με το Ebitda να ενισχύεται κατά 7,6%, σε 178 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου αυξήθηκαν κατά περίπου 35%, σε 106,4 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή