Θεσσαλία: Διακοπή λειτουργίας για πλήθος βιομηχανιών και επιχειρήσεων

Θεσσαλία: Διακοπή λειτουργίας για πλήθος βιομηχανιών και επιχειρήσεων

Εκτός λειτουργίας παραμένουν μεγάλες μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς οι εγκαταστάσεις τους πλημμύρισαν, ενώ άλλες αδυνατούν να λειτουργήσουν κανονικά λόγω των εκτεταμένων ζημιών στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, καθώς και στα οδικά δίκτυα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός λειτουργίας παραμένουν μεγάλες μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς οι εγκαταστάσεις τους πλημμύρισαν, ενώ άλλες αδυνατούν να λειτουργήσουν κανονικά λόγω των εκτεταμένων ζημιών στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, καθώς και στα οδικά δίκτυα.

Στη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της στον Βόλο έχει υποχρεωθεί η ΑΓΕΤ Ηρακλής. Η μονάδα, η οποία απασχολεί πάνω από 400 εργαζομένους και συνεργάτες, έχει παραμείνει κλειστή για μια εβδομάδα εξαιτίας των πλημμυρών, καθώς προέκυψαν σημαντικές ζημιές, το κόστος των οποίων δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί πλήρως. Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, πλημμύρισε τόσο ο περιβάλλον χώρος του εργοστασίου, όσο και το εσωτερικά αυτού, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς οι πρώτες ύλες που ήταν αποθηκευμένες στη μονάδα. Ζημιές έχουν γίνει και στον μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Ωστόσο, η εταιρεία εκτιμά ότι σήμερα θα είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο και να ξεκινήσει τις πρώτες παραδόσεις. Το εργοστάσιο στον Βόλο είναι το μεγαλύτερο του ομίλου με ετήσια δυναμικότητα 4 εκατ. τόνων και μία από τις σημαντικότερες του ομίλου LafargeHolcim.

Εκτός λειτουργίας είναι από το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης το εργοστάσιο της ΤΥΡΑΣ (Ελληνικά Γαλακτοκομεία) κοντά στην Πύλη Τρικάλων, καθώς πλημμύρισε και αναμένεται να παραμείνει εκτός λειτουργίας για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Τούτο, όπως δήλωσε στην «Κ» ο Δημήτρης Σαράντης, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις επιπέδου μιας εβδομάδας στα ράφια σε συσκευασμένα τυριά και γιαούρτια της εταιρείας.

Η κακοκαιρία έχει επηρεάσει και την ομαλή λειτουργία της Sovel στον Αλμυρό Βόλου. Τμήματα των εγκαταστάσεων της θυγατρικής της «Σιδενόρ» έχουν πλημμυρίσει, ενώ παράλληλα δεν έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση στο εργοστάσιο του συνόλου των εργαζομένων. Η λειτουργία της εταιρείας ομαλοποιείται μέρα με τη μέρα και σύντομα θα είναι απρόσκοπτη.

Σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου της Exalco στο Κουλούρι Λάρισας προχώρησε η μητρική εταιρεία Βιοκαρπέτ, ζητώντας ταυτόχρονα την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της στο Χ.Α. μέχρι να έχει πλήρη εικόνα του μεγέθους των ζημιών. Οι παραγγελίες θα εκτελούνται από το εργοστάσιο που βρίσκεται στην περιοχή της Νίκαιας Λαρίσης.

Καταστροφές έχουν υποστεί και φωτοβολταϊκά πάρκα που βρίσκονται στον θεσσαλικό κάμπο, στον οποίο είναι εγκατεστημένα περί τα 2.500 φωτοβολταϊκά συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.050 MW. Αδιευκρίνιστος μέχρι στιγμής αριθμός πάρκων έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, κυρίως στα ευπαθή τμήματα, όπως είναι οι inverters και οι υποσταθμοί, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν σπάσει ακόμη και πάνελ που είναι σχεδιασμένα να αντέχουν σε βροχές και βρέθηκαν βυθισμένα στο νερό και τις λάσπες για μέρες. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών έχει καταγράψει μέχρι στιγμής καταστροφές σε 80 φωτοβολταϊκά πάρκα μελών του.

Εκτός λειτουργίας βρίσκονται δύο υπερμάρκετ της «Σκλαβενίτης» σε Λάρισα και Καρδίτσα, με το πρώτο να έχει μέσα εμπόρευμα αξίας 2-3 εκατ. ευρώ, ενώ μικρότερες ζημιές υπέστησαν καταστήματα και άλλων αλυσίδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή