Κακοκαιρία Daniel: Με μεγάλες δυσκολίες η ηλεκτροδότηση

Κακοκαιρία Daniel: Με μεγάλες δυσκολίες η ηλεκτροδότηση

Η αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο δεν θα «δώσει» άμεσα ρεύμα σε σπίτια και επιχειρήσεις, καθώς πρέπει να προηγηθεί έλεγχος των εσωτερικών εγκαταστάσεων

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε τη συνδρομή πλωτών μέσων, drones και ελικοπτέρων και έχοντας επιστρατεύσει το σύνολο του τεχνικού τους προσωπικού, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν τη δύσκολη μάχη αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, όπου παραμένουν χωρίς ρεύμα πάνω από 4.000 καταναλωτές. Η αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο δεν σημαίνει και αυτόματη επανηλεκτροδότηση σπιτιών και επιχειρήσεων που έχουν πλημμυρίσει. Για να ανεβάσουν οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ τον διακόπτη θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη (ΥΔΕ), που να πιστοποιεί ότι έχει γίνει έλεγχος των εσωτερικών εγκαταστάσεων. Μια ανέλεγκτη ηλεκτρική εγκατάσταση, προειδοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ, συνεπάγεται σοβαρότατους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή (ηλεκτροπληξία, πυρκαγιά, καταστροφή συσκευών κ.λπ.). Το κόστος των ΥΔΕ θα καλυφθεί από την πολιτεία και σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ έκαναν χθες αγώνα δρόμου για την άμεση έκδοση της απαιτούμενης υπουργικής απόφασης.

Εναλλακτικές γραμμές

Η καθίζηση εδαφών από τη φονική κακοκαιρία «Daniel» προκάλεσε την περασμένη Τρίτη πτώση σε πυλώνα του ΑΔΜΗΕ στη γραμμή μεταφοράς 400 KV Λάρισας – Λάρυμνας, στον κάμπο της Λάρισας, και πτώση πυλώνα στη γραμμή μεταφοράς 150 KV Δομοκού – Φαρσάλων. Ο ΑΔΜΗΕ κράτησε το σύστημα όρθιο θέτοντας σε λειτουργία εναλλακτικές γραμμές για τη μεταφορά της ενέργειας, άσκηση που διευκολύνθηκε από τη χαμηλή ζήτηση που υποχώρησε κατά 18% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, συνεργεία του διαχειριστή, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία για την ασφαλή πρόσβασή τους σε δυσπρόσιτα σημεία λόγω των πλημμυρών, εξετάζουν τη στατικότητα όλων των πυλώνων στην ευρύτερη περιοχή. Η επισκόπηση των γραμμών γίνεται ταυτόχρονα με drones, ενώ στις πλημμυρισμένες περιοχές στις οποίες υπάρχουν γραμμές μεταφοράς εκτός λειτουργίας η μηχανική κατάσταση των πυλώνων εξετάζεται με ελικόπτερα.

Προτεραιότητα δίνεται από πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ στην αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο μέσης τάσης, που αποτελεί τη βασική υποδομή για την τροφοδοσία στη συνέχεια της χαμηλής τάσης, των γραμμών δηλαδή μέσω των οποίων φτάνει το ρεύμα στα σπίτια και τις μικρές επιχειρήσεις. Ξεκινώντας από τα σημεία που υπάρχει πρόσβαση τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αποκαθιστούν βλάβες και σε περιοχές όπως αυτή της Καρδίτσας, όπου το δίκτυο είναι υπόγειο και δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης αποκατάστασης, στήνουν επιτόπου εναέριο δίκτυο σε πολλά σημεία για να δώσουν ρεύμα σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Η εικόνα όπως μεταφέρεται από τον ΔΕΔΔΗΕ μέχρι και χθες το απόγευμα ήταν η εξής:

• Στον Βόλο εκτός τάσης παρέμεινε ένας υποσταθμός που τροφοδοτεί εμπορικό κέντρο όπου στεγάζεται και η ΔΟΥ Βόλου. Στο νοτιοανατολικό Πήλιο παραμένουν εκτός τάσης μεμονωμένοι καταναλωτές, ενώ στην Καρδίτσα στον οικισμό Παλαμά ολοκληρώθηκε η ηλεκτροδότηση όλων των καταναλωτών.

• Εκτός τάσης παραμένουν οικισμοί περιφερειακά της Καρδίτσας, οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου σε 400 καταναλωτές, λόγω περιορισμένης πρόσβασης και μεγάλου όγκου νερού. Ηλεκτροδοτήθηκαν περίπου 100 καταναλωτές. Ολοκληρώθηκε η επιθεώρηση των πληγεισών περιοχών με εναέρια μέσα.

• Εκτός τάσης παραμένουν οικισμοί περιφερειακά των Τρικάλων, που αριθμούν περίπου 1.000 καταναλωτές. Εχουν αποσταλεί στο ΕΣΚΕΔΙΚ οι δρόμοι για τους οποίους απαιτείται διάνοιξη και προγραμματίζεται η επιθεώρηση του δικτύου με συνδρομή ελικοπτέρου. Για την ηλεκτροδότηση της Φαρκαδώνας απαιτείται συνδρομή πλωτού μέσου για επιθεώρηση του δικτύου και θα γίνει σχετικό αίτημα στο ΕΣΚΕΔΙΚ.

• Στη Λάρισα παραμένει εκτός μεγάλο τμήμα της πόλης. Συγκεκριμένα δεν λειτουργούν 15 υποσταθμοί, που αντιστοιχούν περίπου σε 2.800 καταναλωτές. Ηλεκτροδοτήθηκαν δύο υποσταθμοί, οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου σε 500 καταναλωτές. Ολοκληρώθηκε η άντληση υδάτων από 7 υποσταθμούς πόλεως, ενώ 5 ακόμη είναι πλημμυρισμένοι και συνεχίζονται οι εργασίες άντλησης υδάτων. Στον οικισμό Γιάννουλης παραμένουν εκτός τάσης 7 υποσταθμοί οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου σε 700 καταναλωτές, καθώς και περιφερειακοί οικισμοί στη δυτική και βορειοδυτική πλευρά της πόλης (παραποτάμιες συνοικίες), οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου σε 50 καταναλωτές.

Τροφοδοσία καυσίμων

Η περιοχή αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας και σε καύσιμα, καθώς έχει υποστεί βλάβες το δίκτυο των περίπου 450 πρατηρίων της Θεσσαλίας. Το πρόβλημα είναι διπλό και αφορά αφενός τη δυσκολία τροφοδοσίας πρατηρίων σε περιοχές του Πηλίου που δεν υπάρχουν δρόμοι και αφετέρου παραλαβής καυσίμων από πρατήρια που έχουν πλημμυρίσει οι εγκαταστάσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή