Ερχονται αλλαγές στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών

Ερχονται αλλαγές στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών

Στόχος η μείωση της φοροδιαφυγής – Σήμερα ανακοινώνονται τα πρώτα μέτρα

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχουν ερωτήματα για το πώς κάποιοι ζουν με εισόδημα 200 ή 300 ευρώ», ανέφερε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επικαλούμενος, εμμέσως, το δημοσίευμα της κυριακάτικης «Καθημερινής» με το μέσο δηλωθέν εισόδημα για 20 κατηγορίες επαγγελματιών, προκειμένου να δώσει το στίγμα των αλλαγών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

«Σας διαβεβαιώνω για την αποφασιστικότητά μου να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Επαναλαμβάνω ότι έχουμε κάνει ήδη βήματα βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης τα τελευταία χρόνια, αλλά ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και το κάνουμε, όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, γιατί χρειαζόμαστε παραπάνω έσοδα, το κάνουμε για λόγους δικαιοσύνης.

Για λόγους ισονομίας, γιατί τελικά μόνο έτσι χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης και δεν αισθάνονται κάποιοι ότι είναι νομοταγείς και κάποιοι άλλοι χαίρονται και… πίνουν στην υγειά των κορόιδων που πληρώνουν τους φόρους τους, όταν οι ίδιοι ξεφεύγουν», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Το πρώτο πλέγμα μέτρων θα εξειδικεύσει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζεται και η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των επαγγελματιών. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η αλλαγή της κλίμακας, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμη κάποιες αποφάσεις. Σήμερα οι επαγγελματίες φορολογούνται με την ίδια κλίμακα με τους μισθωτούς, χωρίς να ισχύουν γι’ αυτούς αφορολόγητα όρια. Ωστόσο, φορολογούνται με συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος. Σημειώνεται ότι 7 στους 10 επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, από τους 30.111 ιδιοκτήτες μπαρ που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, το 65% αυτών δήλωσε ζημίες, το 13% είχε μηδενικά αποτελέσματα, ενώ το υπόλοιπο 22% εμφάνισε κέρδη στην εφορία. Συγκεκριμένα, οι 6.582 που εμφάνισαν κέρδη είχαν μέσο καθαρό εισόδημα 6.860 ευρώ το 2021, ενώ το 2019 δεν ξεπέρασαν τα 4.200 ευρώ. Επίσης οι ταξιτζήδες δηλώνουν καθαρά κέρδη 3.726 ευρώ (εισοδήματα 2021) ή διαφορετικά 310,5 ευρώ τον μήνα, ενώ το 2019 το μέσο καθαρό εισόδημα που δήλωσαν ήταν 2.774 ευρώ ή 231 ευρώ μηνιαίως. Στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου είναι και ο περιορισμός των μετρητών στις συναλλαγές με τα καταστήματα λιανικής, αλλά και όσους παρέχουν υπηρεσίες, όπως οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι κ.λπ.

Τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση:

• Αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελευθέρων επαγγελματιών με επίκεντρο τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών θα αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA, ενώ δεν αποκλείονται και παρεμβάσεις στους συντελεστές φορολόγησης.

• Επέκταση των POS σε περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες, καθώς σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι, όπως για παράδειγμα γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι.

• Διασύνδεση 450.000 ταμειακών μηχανών με POS έως την άνοιξη του 2024.

«Υπάρχουν ερωτήματα για το πώς κάποιοι ζουν με εισόδημα 200 ή 300 ευρώ», ανέφερε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

• Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά.

• Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια. Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις από την ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό. Σήμερα αρκετές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν (μέσω παρόχου) την ηλεκτρονική τιμολόγηση, αλλά προαιρετικά. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα ελαχιστοποιηθούν οι απάτες στον ΦΠΑ και τα εικονικά στοιχεία.

• Ψηφιακό δελτίο αποστολής από τον Ιανουάριο. Ολα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής, αγροτικά κ.λπ.) Οι ελεγκτικές αρχές θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τι διακινείται και πού πάει.

• Χορήγηση προνοιακών επιδομάτων, κυρίως μέσω πιστωτικών καρτών.

• Πρόστιμο διπλάσιο της αξίας τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά.

• Ως έξοδα, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα υπολογίζονται μόνο όσα έχουν δηλωθεί στα myDATA.

• Τα δηλωμένα έσοδα του φορολογουμένου δεν θα μπορεί να υπολείπονται εκείνων που προκύπτουν από την ηλεκτρονική ενημέρωση.

• Στοχευμένοι έλεγχοι με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

• Μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών οι αγοραπωλησίες ακινήτων. Ουσιαστικά καταργούνται τα μετρητά κατά τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή