Νέες επιβαρύνσεις φέρνει η άνοδος των τιμών καυσίμων

Νέες επιβαρύνσεις φέρνει η άνοδος των τιμών καυσίμων

Ανω των 2 ευρώ/λίτρο η βενζίνη, στο 1,84 ευρώ «σκαρφάλωσε» το ντίζελ κίνησης

νέες-επιβαρύνσεις-φέρνει-η-άνοδος-των-562626424

Βαρύς αναμένεται ο χειμώνας για τα νοικοκυριά που θα χρειαστεί να ζεσταθούν φέτος με πετρέλαιο θέρμανσης, εάν δεν επανέλθει η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά που τροφοδοτεί την ανοδική τάση των διεθνών τιμών. Με τα σημερινά δεδομένα το πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου με τιμή άνω του 1,50 ευρώ/λίτρο, από 1,10 ευρώ/λίτρο πέρυσι. Η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες, που ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση, αναμένεται να περιορίσει την επιβάρυνση καταναλωτών που πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια, ωστόσο η πίεση που θα ασκηθεί στα εισοδήματα θα είναι μεγάλη αφού φέτος δεν προβλέπεται διπλή επιδότηση που δόθηκε πέρυσι (και επιδότηση στην τιμή της αντλίας).

Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν τα δύο διυλιστήρια της χώρας θα αναλάβουν και φέτος μέρος της απορρόφησης των αυξήσεων προσφέροντας εκπτώσεις, πολιτική που ακολούθησαν πέρυσι ελαφρύνοντας τους καταναλωτές. Η γαλλική TotalEnergies πάντως όρισε ήδη ανώτατη τιμή πώλησης καυσίμων στα πρατήριά της στο 1,99 ευρώ/λίτρο, ενώ η κυβέρνηση Μακρόν έθεσε ως «ανώτατο ανεκτό όριο» για την τιμή του ντίζελ τα 2 ευρώ/λίτρο και καθώς η τιμή έφθασε στο 1,95 ευρώ/λίτρο προχωρεί στην άρση του μέτρου που απαγορεύει την πώληση καυσίμων κάτω του κόστους, προκειμένου οι αλυσίδες πώλησης να μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές τους για περιορισμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να κινδυνεύουν να επωμιστούν κυρώσεις για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η αγορά εκτιμά ότι η διανομή πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου με τιμή λίτρου άνω του 1,50 ευρώ, από 1,10 ευρώ πέρυσι.

Το πού θα διαμορφωθεί τελικά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα εξαρτηθεί από την πορεία της διεθνούς τιμής του ντίζελ κίνησης, η οποία ακολουθεί σημαντικά μεγαλύτερη άνοδο από αυτήν του μπρεντ. Η τιμή του μπρεντ από τα 84 δολάρια το βαρέλι τον Ιανουάριο έφθασε χθες μια ανάσα από τα 95 δολάρια το βαρέλι (94,79 δολάρια). Οι τιμές του ντίζελ στις ΗΠΑ σημείωσαν φέτος υψηλό ρεκόρ στα 140 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι αντίστοιχες τιμές στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 60% από τον Αύγουστο.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη των τιμών του ντίζελ για την ευρωπαϊκή αγορά είναι αποτέλεσμα της παύσης των άμεσων εισαγωγών από τη Ρωσία, από την οποία εξαρτάται σε ποσοστό 85%, και του περιορισμού τους μέσω τρίτων χωρών και σε τιμές πλαφόν, όπως προβλέπουν οι κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Το πρόβλημα ωστόσο με τις τιμές άρχισε να εμφανίζεται από τον περασμένο Μάιο με την εξάντληση των αποθεμάτων των διυλιστηρίων και την αύξηση της ζήτησης, και κορυφώνεται με τη στενότητα που εμφανίζει η παγκόσμια αγορά λόγω της μείωσης των ρωσικών εξαγωγών.

Παράγοντες της αγοράς δεν διαβλέπουν ανακοπή της αυξητικής πορείας των τιμών το επόμενο διάστημα, ενώ εκτιμούν ότι ένας βαρύς χειμώνας που θα προκαλέσει αύξηση της ζήτησης θα οδηγήσει σε νέα άνοδο, καθώς η αγορά τόσο του αργού όσο και του ντίζελ παραμένει σε στενότητα. Η μέση τιμή της αμόλυβδης στην εγχώρια αγορά εξακολουθεί να κινείται πάνω από τα 2 ευρώ/λίτρο (στα 2,037 ευρώ χθες). Στα Δωδεκάνησα η τιμή έχει σκαρφαλώσει στα 2,269 ευρώ/λίτρο και στις Κυκλάδες στα 2,195 ευρώ/λίτρο. Η μέση τιμή του ντίζελ κίνησης έφθασε στο 1,844 ευρώ/λίτρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή