Στην απόσχιση του κλάδου ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου με στόχο τον τριπλασιασμό των μεγεθών και την κατοχύρωση της ηγετικής θέσης του στην Ευρώπη προχωράει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Sunlight. Η ανακύκλωση συσσωρευτών και άλλων αποβλήτων μολύβδου αποτελεί έναν από τους τέσσερις πυλώνες δραστηριότητας του ομίλου. Οι υπόλοιποι τρεις περιλαμβάνουν τα μεγάλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, τις μπαταρίες λιθίου, όπου δρομολογείται στρατηγική επένδυση της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ και τη βιομηχανική ηλεκτροκίνηση. Με την ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου, που πραγματοποιείται στο εργοστάσιο στην Κομοτηνή, να διαθέτει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, εμφανίζοντας κύκλο εργασιών της τάξης των 220 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της Sunlight αποφάσισε να προχωρήσει στην απόσχισή της, ιδρύοντας ξεχωριστή εταιρεία (Sunlight Recycling), που θα αποκτήσει αυτόνομη ομάδα διοίκησης. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατό να δοθεί έμφαση στην επίτευξη αποκλειστικά των επιχειρηματικών στόχων της Sunlight Recycling.
Βασική επιδίωξη της Sunlight, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «Κ», είναι μέχρι το 2030 ο τζίρος του τομέα ανακύκλωσης μπαταριών να τριπλασιαστεί. Ο συγκεκριμένος στόχος είναι ιδιαίτερα εφικτός, εάν ληφθεί υπόψη ότι η γερμανική Triathlon –της οποίας την εξαγορά του 100% ολοκλήρωσε τον περασμένο Ιούλιο η Sunlight– έχει θυγατρική την Ubatt. Η τελευταία, που ελέγχει με 50% η Sunlight, υποδέχεται τη μεγαλύτερη στη Γερμανία ποσότητα μπαταριών σκραπ από τις οποίες έχει ανάγκη η Sunlight Recycling για να παραγάγει μαλακό μόλυβδο καθαρότητας έως 99,985%, σκληρό μόλυβδο και κράματα μολύβδου, που πωλούνται κυρίως ως πρώτη ύλη για την παραγωγή μπαταριών. Αλλά και για την παραγωγή θειικού νατρίου υψηλής καθαρότητας, που μεταπωλείται σε βιομηχανίες παραγωγής απορρυπαντικών, υαλουργίας, κλωστοϋφαντουργίας κ.λπ.
Επιδίωξη είναι να τριπλασιαστεί ο τζίρος μέχρι το 2030 – Νέες επενδύσεις για να διπλασιαστεί η παραγωγική δυνατότητα της μονάδας στην Κομοτηνή.
Κατά πληροφορίες της «Κ» η Sunlight αξιολογεί την απόκτηση και του υπολοίπου 50% της Ubatt, σηματοδοτώντας την αύξηση της εισερχόμενης ποσότητας μπαταριών σκραπ στη μονάδα ανακύκλωσης της Κομοτηνής. Της τελευταίας η παραγωγική δυναμικότητα θα διπλασιαστεί έως το 2025, σε 100.000 τόνους μαλακού μολύβδου και κραμάτων μολύβδου, μέσω επένδυσης 11 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η Sunlight. Αυτή έρχεται να προστεθεί στην αρχική επένδυση 23 εκατ. ευρώ που έχει υλοποιηθεί για την ανάπτυξη της μονάδας που βρίσκεται σε 42 στρέμματα στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής. Η νέα επένδυση θα ενισχύσει τη μονάδα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, μηχανήματα και συστήματα, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτή υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί σε 110 άτομα.
Τον στόχο για τριπλασιασμό του κύκλου εργασιών και πολλαπλασιασμό των κερδών της Sunlight Recycling υπηρετεί και το γεγονός ότι η μονάδα ανακύκλωσης στην Κομοτηνή, που αποτελεί την πιο προηγμένη τεχνολογικά στην Ευρώπη, θα τροφοδοτείται με υλικό από θυγατρικές του ομίλου σε όλη την Ευρώπη. Ευρύτερα, η απόσχιση του κλάδου της ανακύκλωσης επιτρέπει εκτός από την περαιτέρω μεγέθυνσή του, τη μεγιστοποίηση της συμβολής της εταιρείας στην επίτευξη των στόχων της κυκλικής οικονομίας για ανακύκλωση του 80% των μπαταριών μολύβδου-οξέος έως το 2030. Μία ακόμη στρατηγική επιδίωξη του spin-off της ανακύκλωσης μπαταριών προβλέπει τον εξαπλασιασμό των εξαγωγών, με το καθετοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών της Sunlight στην Ξάνθη να υπολογίζεται ότι θα χρησιμοποιεί περίπου το 70% της παραγόμενης ποσότητας του εργοστασίου ανακύκλωσης στην Κομοτηνή, ενισχύοντας την εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρείας. Το υπόλοιπο δηλαδή 30% θα κατευθύνεται σε ξένες αγορές.
Η μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών της Sunlight λειτουργεί από το 2014 και μπορεί να ανακυκλώσει έως 25.000 τόνους χρησιμοποιημένων μπαταριών τον χρόνο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Sunlight έχει στα μακροπρόθεσμα σχέδιά της και την ανάπτυξη της δραστηριότητας ανακύκλωσης λιθίου, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει τη δική της τεχνολογία στον συγκεκριμένο τομέα.