Λουκέτο σε επιχειρήσεις που κλέβουν ρεύμα

Λουκέτο σε επιχειρήσεις που κλέβουν ρεύμα

Μέτρα του υπουργείου Ενέργειας και για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαγορευτικό στις μετακινήσεις «στρατηγικών κακοπληρωτών» και προσωρινή ή και μόνιμη αναστολή λειτουργίας για επιχειρήσεις που κλέβουν ρεύμα όπως και προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση της επαγγελματικής άδειας συνεργών ηλεκτρολόγων περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και του «ενεργειακού τουρισμού» που ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στόχος του υπουργείου είναι να βάλει τέλος σε δύο μάστιγες της αγοράς που επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο με εκατοντάδες εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, το κόστος των ρευματοκλοπών ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως και αντιπροσωπεύει το 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας. Ο ΔΕΔΔΗΕ στους ελέγχους που πραγματοποιεί διαπιστώνει 13.000 περιπτώσεις ρευματοκλοπών ανά έτος, που σύμφωνα με τον υπουργό σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι 10 ή και 20 φορές μεγαλύτερος. Το 50% των περιπτώσεων αφορούν ρευματοκλοπές αξίας μέχρι 4.500 ευρώ, το 25% μεταξύ 4.500-10.000 ευρώ και 25% άνω των 10.000 ευρώ. Η πλειονότητα των ρευματοκλοπών πραγματοποιείται από επιχειρήσεις στις οποίες είναι κατά βάση εστιασμένα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες. Οι διοικητικές ποινές για τους παραβάτες, δηλαδή επιβολή χρηματικών προστίμων ή φυλάκισης του υφιστάμενου πλαισίου διατηρούνται χωρίς το διαζευκτικό «ή», ενώ προστίθενται τα μέτρα προσωρινής ή και μόνιμης αναστολής λειτουργίας σε περίπτωση ρευματοκλοπής για τις επιχειρήσεις και προσωρινής και μόνιμης αντίστοιχα αφαίρεσης της επαγγελματικής άδειας των συνεργών ηλεκτρολόγων. Το πακέτο περιλαμβάνει και προληπτικά μέτρα. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα ζητάει νέα ΥΔΕ (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη) για αλλαγή φορέα επιχείρησης στην ίδια παροχή, ενώ θα προβαίνει και σε δειγματοληπτικό έλεγχο των ΥΔΕ με το μητρώο εγκαταστατών ηλεκτρολόγων. Η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων και επιδικασθεισών απαιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ που αφορούν τις ρευματοκλοπές θα γίνεται μέσω της ΚΕΔΕ.

Το κόστος των ρευματοκλοπών ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ετησίως και αντιπροσωπεύει το 4,8% της αγοράς.

Για την αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού», των καταναλωτών δηλαδή που συστηματικά αλλάζουν πάροχο αφήνοντας πίσω τους ανεξόφλητες οφειλές, το πακέτο μέτρων του κ. Σκυλακάκη εισάγει την έννοια του στρατηγικού κακοπληρωτή τον οποίο ορίζει ως τον καταναλωτή που σε διάστημα μιας πενταετίας έχει αλλάξει τουλάχιστον δύο φορές πάροχο ενώ έχει ανεξόφλητες οφειλές. Αυτός ο καταναλωτής δεν θα μπορεί να μεταβεί σε νέο πάροχο εάν προηγουμένως δεν εξοφλήσει όχι τους δύο προηγούμενους αλλά τον τελευταίο πάροχο στον οποίο βρίσκεται. Η πενταετία εκκινεί από 1/1/2020 ώστε να μη συμπεριλάβει, όπως τόνισε ο υπουργός, τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Η ρύθμιση αυτή θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στην εισήγηση της ΡΑΑΕΥ που προβλέπει αφενός το δικαίωμα του προηγούμενου παρόχου να αιτηθεί στον ΔΕΔΔΗΕ διακοπή παροχής για πρώην πελάτη του που δεν έχει αποπληρώσει δύο λογαριασμούς ρεύματος και αφετέρου δικαίωμα σήμανσης στην πλατφόρμα «Θαλής» του ΔΕΔΔΗΕ των πελατών με ανεξόφλητες οφειλές. Μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού τουρισμού θα πρέπει να σημειωθεί ότι ζητάει επιτακτικά η αγορά καθώς διαπιστώθηκε ότι το φαινόμενο έχει επιδεινωθεί από τον περασμένο Αύγουστο με τη θεσμοθέτηση της ελεύθερης μετακίνησης των καταναλωτών ανά μήνα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΠΕΝ και γενικό διευθυντή της «Φυσικό Αέριο» Γιάννη Μητρόπουλο, ο ενεργειακός τουρισμός αντιπροσωπεύει το 60% των ληξιπρόθεσμων οφειλών της λιανικής αγοράς και συγκεκριμένα ποσό 900 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή