Στη σύσταση αυτόνομης εταιρείας για τον κλάδο ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος προχώρησε η Sunlight που αναπτύσσει λύσεις βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης για τον κλάδο της ενδο-εφοδιαστικής αλυσίδας (intralogistics) και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ. Οπως έχει αναφέρει η «Κ» σε παλαιότερο δημοσίευμά της, μέσω της νεοσύστατης Sunlight Recycling εξασφαλίζονται οι πρώτες ύλες για την παραγωγή μπαταριών στο εργοστάσιο της Ξάνθης, όπως και η ανταγωνιστικότητα του ομίλου με τον έλεγχο του κόστους παραγωγής. Μέσω της συγκεκριμένης κίνησης η Sunlight Recycling θα καταστεί μία από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ανακυκλωμένου μολύβδου στον κόσμο, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και δίκτυα συλλογής χρησιμοποιημένων μπαταριών ανά τον κόσμο.
H δημιουργία της Sunlight Recycling αποσκοπεί στην ταχύτερη διείσδυση στην παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης μολύβδου, με ενδυνάμωση των συνεργειών συλλογής στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αμερική, όπου η Sunlight Group διατηρεί θυγατρικές. Η λειτουργία της Sunlight Recycling ως αυτόνομης οντότητας και 100% θυγατρικής της Sunlight Group αναμένεται να δημιουργήσει νέες προοπτικές λειτουργικής ανάπτυξης, ενώ θα εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη παραγωγή αξίας για τον όμιλο Sunlight Group, όπως ανακοινώθηκε χθες. Προς αυτή την κατεύθυνση η Sunlight Recycling θα έχει ηγετική ομάδα με αποκλειστική ενασχόληση την επέκταση της δραστηριότητας ανακύκλωσης μπαταριών την επόμενη πενταετία.
«Στη νέα της μορφή, η Sunlight Recycling θα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς δευτερογενούς μολύβδου στον κόσμο με αυτόνομη πορεία στο πλαίσιο του ομίλου και ξεχωριστή ηγετική ομάδα. Στόχος μας είναι να πρωταγωνιστήσουμε στον τομέα της ανακύκλωσης, καθετοποιώντας την παραγωγική μας διαδικασία ακόμη περισσότερο, να επεκταθούμε στη συλλογή χρησιμοποιημένων μπαταριών στην Ευρώπη και την Αμερική μέσα από το δίκτυο θυγατρικών μας, αλλά κυρίως να γίνουμε ακόμη πιο ανταγωνιστικοί. Με την κίνηση αυτή στοχεύουμε σε απελευθέρωση δυνάμεων δημιουργίας αξίας, στο πλαίσιο ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου μακροοικονομικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος, όπου ο έλεγχος της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα. Παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στους επιχειρησιακούς, στρατηγικούς και περιβαλλοντικούς μας στόχους, και σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι η αυτόνομη πορεία της Sunlight Recycling θα δώσει νέα πνοή και μεγαλύτερη επέκταση στην επιχείρηση, ώστε να συμβάλει καθοριστικά στους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους του ομίλου Sunlight. Το επιχειρηματικό μας πλάνο είναι αρκετά φιλόδοξο και ανυπομονούμε να δούμε τα οφέλη αυτής της κίνησης στα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο Λάμπρος Μπίσαλας, διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Group.
Πυλώνας της δραστηριότητας ανακύκλωσης παραμένει η υφιστάμενη μονάδα ανακύκλωσης στην Κομοτηνή, η οποία κατόπιν της απόσχισης έχει περιέλθει στη Sunlight Recycling και αποτελεί μια από τις πιο προηγμένες μονάδες ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος στον κόσμο, έχοντας πιστοποιηθεί από το Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου της Ε.Ε. (EMAS). Οπως και οι εταιρείες του ομίλου Sunlight, δηλαδή η UBATT στη Γερμανία που συλλέγει περισσότερους από 60.000 τόνους χρησιμοποιημένων μπαταριών ετησίως και η ECORBA στην Ιταλία. Η παραγωγή έτοιμου προϊόντος της μονάδας ανακύκλωσης στην Κομοτηνή αναμένεται να διπλασιαστεί από 50.000 τόνους σήμερα σε 100.000 τόνους παραγόμενου προϊόντος στους επόμενους 16 μήνες, ώστε περίπου το 50% των μελλοντικών αναγκών της Sunlight Group στο βιομηχανικό συγκρότημα της Ξάνθης να καλύπτεται από τη Sunlight Recycling, ενώ περίπου 23.000 τόνοι θα πωλούνται και σε τρίτους στην Ευρώπη.