Μεγάλες οι αβεβαιότητες στον δρόμο για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση

Μεγάλες οι αβεβαιότητες στον δρόμο για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση

Μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα δεν πρέπει να επενδύει πρόωρα σε νέες τεχνολογίες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οικονομική διάσταση της ενεργειακής μετάβασης αλλά και τις αβεβαιότητες των νέων τεχνολογιών ανέδειξε χθες, μιλώντας στο 27ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια + Ανάπτυξη» του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο υπουργός αναγνώρισε ότι η πράσινη μετάβαση μπορεί να αποτελέσει απάντηση στις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, σημείωσε, ωστόσο, ότι συνοδεύεται και από τεχνολογικές αβεβαιότητες που μπορεί να προκαλέσουν τεράστιες οικονομικές ζημιές.

Υποστήριξε μάλιστα ότι μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα δεν πρέπει να επενδύει πρόωρα σε νέες τεχνολογίες και ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, καθώς σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε να αυξήσουμε τα κόστη και τις επιδοτήσεις εις βάρος της πραγματικής οικονομίας. Υπάρχουν σήμερα πολλές τεχνολογίες που ανταγωνίζονται η μία την άλλη, αλλά δεν γνωρίζουμε ποια θα επικρατήσει στο τέλος και πάνω απ’ όλα, αν θα επιλέξουμε τη σωστή ή τη λάθος. Δεν γνωρίζουμε αν θα προτιμηθεί το υδρογόνο, το βιομεθάνιο ή οι μπαταρίες και ένα λάθος στην πρόβλεψη θα έχει τεράστιες οικονομικές ζημίες, είπε, και έφερε ως παράδειγμα τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ, ως μια επένδυση που σήμερα έχει στην πράξη ακυρωθεί ενώ έχει δαπανηθεί 1,5 δισ. ευρώ.

«Δεν θα πρέπει να σπεύδουμε να υιοθετήσουμε τεχνολογίες που δεν είναι ώριμες, καθώς καταλήγουμε να πληρώνουμε πάρα πολλά χρήματα, χωρίς αυτά να μεταφράζονται σε ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας ή σε κεφαλαιοποίηση εμπειρίας», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης και αντέτεινε ότι η χώρα πρέπει να στραφεί σε τομείς στους οποίους έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, φέρνοντας ως παράδειγμα τα πλωτά υπεράκτια αιολικά, όπου, όπως είπε, η Ελλάδα διαθέτει μακράν το καλύτερο αιολικό δυναμικό σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό το project, ωστόσο, λόγω της ανωριμότητας της τεχνολογίας, όπως σημείωσε ο υπουργός, θα ξεκινήσει με πιλοτικές επενδύσεις, ενώ το τελικό πρόγραμμα αναμένεται να λειτουργήσει έπειτα από τρία χρόνια, όταν θα έχει υπάρξει καλύτερη εικόνα για τις τιμές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία της υφυπουργού Αλ. Σδούκου στο συνέδριο, η οποία, παρουσιάζοντας τους στόχους του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), επεσήμανε ότι προϋποθέτουν αυξημένες επενδυτικές δαπάνες και τόνισε με έμφαση ότι «πρέπει όλοι οι διαθέσιμοι πόροι να έχουν τη μέγιστη ωφέλεια. Nα διανεμηθεί το όφελος σε όσο πιο πολλούς». Η συνολική ετήσια δαπάνη για την επίτευξη των στόχων ανέρχεται στα 44 δισ. ετησίως, σημαντικά υψηλότερη από τις δαπάνες που προβλέπει το υφιστάμενο ΕΣΕΚ, είπε η κ. Σδούκου.

Θύμισε ότι το 2021 ξοδέψαμε ως χώρα 35 δισ. για ενεργειακές υπηρεσίες και πολύ περισσότερα το 2022 και απαντώντας σε αιτιάσεις του ακροατηρίου για αναβάθμιση των στόχων που τίθενται για το υδρογόνο, σημείωσε ότι θα χρειαζόμασταν 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο για επιδοτήσεις. «Από πού θα βρεθούν αυτοί οι πόροι; Πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες. Εάν θα ρίξουμε 700 εκατ. τον χρόνο στο υδρογόνο ή θα στηρίξουμε τον καταναλωτή. Να είμαστε προσεκτικοί και να βλέπουμε τα πράγματα ρεαλιστικά», τόνισε η κ. Σδούκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή