Κέρδη-ρεκόρ για την Aegean

Aυξημένα κατά 83%, στα 171 εκατ. ευρώ, ήταν και τα κέρδη μετά από φόρους - Ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 31% και διαμορφώθηκε στο 1,33 δισ. ευρώ

κέρδη-ρεκόρ-για-την-aegean-562729786

Αντανάκλαση της προσθήκης στον στόλο των αεροσκαφών νέας τεχνολογίας (A320neo), της προαγοράς αεροπορικού καυσίμου, της σημαντικής αύξησης της πληρότητας των πτήσεων και των καλών επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού αποτελούν τα μεγέθη τρίτου τριμήνου και εννεαμήνου της Aegean, που είναι υψηλότερα από ποτέ. H αεροπορική, έναντι του εννεαμήνου του 2022, αύξησε τον ενοποιημένο (σε επίπεδο ομίλου) κύκλο εργασιών κατά 31%, σε 1,33 δισ. ευρώ και μετέφερε 12,2 εκατ. επιβάτες, αριθμός αυξημένος κατά 30% συγκριτικά με πέρυσι. Από αυτούς 7,3 εκατ. αντιστοιχούν σε διεθνείς ταξιδιώτες. Ενίσχυσε τα κέρδη προ φόρων κατά περισσότερο από 79%, σε 217,5 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικά αυξημένα κατά 83%, σε περίπου 171 εκατ. ευρώ, ήταν και τα κέρδη μετά από φόρους σε σχέση με το εννεάμηνο του 2022.

Κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν σε 755,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 525,3 εκατ. ευρώ.

Στο τρίτο τρίμηνο, η Aegean εμφάνισε τον υψηλότερο ενοποιημένο τζίρο και τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία της. Ο κύκλος εργασιών, σε ετήσια βάση, ενισχύθηκε κατά 14%, σε 654 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 11%, σε περίπου 121 εκατ. ευρώ.

Η πληρότητα των πτήσεων της Aegean ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες, στο 84%, συγκριτικά με το εννεάμηνο του 2022, με τα νέας γενιάς και μειωμένης κατανάλωσης αεροσκάφη και την προαγορά jet fuel να επιτρέπουν στην αεροπορική να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, τις πληθωριστικές πιέσεις και την άνοδο των επιτοκίων. Επίσης, το τρίτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 17%, σε 5,5 εκατ. επιβάτες, απόρροια και του ότι η Aegean επιχειρεί με το μεγαλύτερο διεθνές δίκτυο προορισμών στην ιστορία της, έχοντας επενδύσει στην αύξηση της χωρητικότητας με 15% περισσότερες θέσεις.

Το γ΄ τρίμηνο η Aegean κατέγραψε κέρδη προ φόρων 121 εκατ. ευρώ, που είναι η υψηλότερη τριμηνιαία επίδοση στην ιστορία της.

«Η Aegean πέτυχε υψηλή κερδοφορία παρουσιάζοντας ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα του κλάδου για το εννεάμηνο του 2023. Η διεύρυνση του δικτύου μας, η αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας με σχεδόν 3 εκατ. περισσότερες διαθέσιμες θέσεις για το σύνολο του 2023 συγκριτικά με το 2022, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση για την Ελλάδα, συνέβαλλαν στην ισχυρή δυναμική της ανάπτυξής μας. Παράλληλα, η ενίσχυση της διάθεσης και της δυνατότητας των Ελλήνων για ταξίδια αναψυχής, σε συνδυασμό με την υψηλή δυναμική της τουριστικής ζήτησης, συνέβαλλαν στην περαιτέρω ενίσχυση του κύριου κόμβου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με την Aegean να συμβάλλει καταλυτικά στην ανάπτυξη και ιδιαίτερα με τη διάχυσή της σε νέους προορισμούς.

Κέρδη-ρεκόρ για την Aegean-1
Εξαιρετικές ήταν οι οικονομικές επιδόσεις της Aegean στο εννεάμηνο καθώς κατέγραψε αύξηση κερδών προ φόρων κατά 79%, στα 217,5 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένα κατά 83%, στα 171 εκατ. ευρώ, ήταν και τα κέρδη μετά από φόρους

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό και ευμετάβλητο περιβάλλον όπου οι συνθήκες και η προβλεψιμότητα θα παραμείνουν δύσκολες. Αντίστοιχα και στο επιχειρησιακό πεδίο είναι εμφανές ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν δυσκολίες τόσο σε υποδομές όσο και στην εφοδιαστική αλυσίδα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης. Η αεροπορική αναμένεται τον Ιανουάριο του 2024 να θέσει σε λειτουργία το κέντρο εκπαίδευσης και τη βάση συντήρησης αεροσκαφών.

H Aegean πρόκειται να αποκτήσει, έναντι περίπου 85 εκατ. ευρώ, τα δικαιώματα κτήσης του Δημοσίου για περίπου το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της. Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, οπότε η Aegean γνωστοποίησε ότι θα εξαγοράσει τα warrants του Δημοσίου, μέχρι και χθες, η μετοχή της έχει ενισχυθεί κατά περίπου 4%, σε 11,8 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή