Ρεκόρ επιβατών στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Ρεκόρ επιβατών στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς αναμένεται να προσεγγίσουν τα 33,8 εκατ. άτομα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καλύτερη χρονιά από τότε που η Fraport Greece ανέλαβε τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων αναμένεται να είναι το 2023. Οπως εκτίμησε ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας Γιώργος Βήλος, ο αριθμός των επιβατών θα διαμορφωθεί φέτος σε 33,8 εκατ. και θα είναι αυξημένος κατά 8,3% έναντι του 2022. Ηδη, το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της περιφέρειας εξυπηρέτησαν κατά 3,5% περισσότερους επισκέπτες σε σχέση με το σύνολο της περασμένης χρονιάς. Επίσης, μεσοσταθμικά, κατά τον φετινό Νοέμβριο η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια της Fraport Greece είναι κατά 15% υψηλότερη συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Παρά τις καλύτερες αυτές επιδόσεις όλων των εποχών, ο κ. Βήλος τόνισε ότι οι παράγοντες του τουρισμού δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν. «Σε κάποιες περιοχές οι υποδομές έχουν κορεστεί. Ο επισκέπτης χρειάζεται μια ώρα οδήγησης για να πάει από τη μια παραλία στην άλλη, γεγονός που καθιστά δυσάρεστη την τουριστική εμπειρία», σημείωσε. Στον υπερκορεσμό των υποδομών έρχεται να προστεθεί η έλλειψη προσωπικού, η «αδικαιολόγητη σε ορισμένες περιπτώσεις» άνοδος των τιμών, αλλά και το γεωπολιτικό ρίσκο.

Στην περίπτωση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Fraport Greece κατάφερε να καλύψει τις απολεσθείσες εισροές τουριστών, αυξάνοντας τις αφίξεις από τις αγορές της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρουμανίας. Η εκδήλωση του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς συνέπεσε με την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η εκτίμηση των επιπτώσεών του στον ελληνικό τουρισμό. Υπολογίζεται ότι ετησίως επισκέπτονται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια περίπου 700.000 άτομα από το Ισραήλ. Την περασμένη τουριστική περίοδο, η Fraport Greece κατάφερε να διαχειριστεί επιτυχώς, όπως σημείωσε ο κ. Βήλος, σειρά απανωτών κρίσεων, όπως οι πυρκαγιές της Ρόδου και η θεομηνία που έπληξε τη Σκιάθο.

Η Fraport Greece από το 2017, οπότε ανέλαβε την παραχώρηση των αερολιμένων έως σήμερα, έχει επενδύσει περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ και ετησίως επενδύει 50 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των αερολιμενικών υποδομών. Ενδεικτικά, το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, που είχε επιφάνεια 5.000 τ.μ. το 2007, σήμερα έχει τριπλάσιο μέγεθος. Η εταιρεία δίνει έμφαση και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δίνοντας κίνητρα στις αεροπορικές για την εκτέλεση πτητικού έργου κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Βήλος, 62 αεροπορικές εταιρείες έχουν επωφεληθεί από τα κίνητρα τα οποία έφεραν στα αεροδρόμια κατά 200.000 περισσότερους ξένους τουρίστες τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Συνολικά, το 80% της επιβατικής κίνησης των 14 περιφερειακών αερολιμένων προέρχεται από το εξωτερικό, με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Σκανδιναβία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Αυστρία, το Ισραήλ και την Τσεχία να αποτελούν τις δέκα κυριότερες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή