Δαπανήσαμε 700 εκατ. για αγορές έξυπνων κινητών τηλεφώνων το 2022

Δαπανήσαμε 700 εκατ. για αγορές έξυπνων κινητών τηλεφώνων το 2022

Ο χρόνος αντικατάστασης των smartphones τοποθετείται σε λίγο περισσότερο από 18 μήνες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό τμήμα του προϋπολογισμού των νοικοκυριών αποτελούν οι δαπάνες για την αγορά ή αντικατάσταση κινητού τηλεφώνου. Ενδεικτικό της διαχρονικής προσκόλλησης του Ελληνα με το κινητό είναι ότι μέχρι να εκδηλωθεί η οικονομική κρίση, αρχές του 2010, κατά μέσον όρο η αντικατάσταση μιας συσκευής γινόταν –εάν όχι ανά εξάμηνο– κάθε οκτώ μήνες. Οπως και το γεγονός ότι τα έξυπνα κινητά (smartphones), αν και ακριβότερα από τα συμβατικά, κατάφεραν να εκτοπίσουν πολύ γρήγορα τα τελευταία, από το 2008 που έκαναν σταδιακά την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά. Το 2010 η αξία της αγοράς των συσκευών κινητής τηλεφωνίας είχε ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Aπό το 2007 μέχρι το 2014, για αναγκαστικές αγορές συσκευών (λόγω ζημιάς ή απώλειας) και επισκευές, οι Ελληνες είχαν πληρώσει 700 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη για τη σχετική δαπάνη.

To 2010 η αξία της αγοράς κινητής τηλεφωνίας είχε ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, με το μέσο έξοδο να διαμορφώνεται, τότε, σε περίπου 160 ευρώ. Την ίδια χρονιά, ο αριθμός των νέων συσκευών είχε ανέλθει περίπου σε 3,5 εκατ., από τις οποίες 800.000 ήταν έξυπνες. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το 2022 έναντι του 2021 oι πωλήσεις έξυπνων κινητών στη χώρα μας υποχώρησαν ελαφρώς κατά 1,5%, σε 1,88 εκατ. συσκευές. Επίσης πέρυσι, αν και μειώθηκε ο όγκος των πωλήσεων smartphones, η αξία της αγοράς ήταν σημαντικά αυξημένη (+10,2%) σε σχέση με το 2021. Πέρυσι, δηλαδή, οι Ελληνες διέθεσαν ποσό άνω των 700 εκατ. ευρώ για την αγορά smartphones, ενώ το 2021 είχαν πωληθεί 1,9 εκατ. συσκευές με συνολική αξία 630 εκατ. ευρώ.

Για τη φετινή χρονιά, ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία για την ελληνική αγορά, όμως εκτιμάται ότι οι πωλήσεις smartphones θα επηρεαστούν από τον πληθωρισμό, που έχει οδηγήσει σε μείωση του διαθέσιμου καταναλωτικού εισοδήματος. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Canalys, εκτιμάται ότι οι πωλήσεις κινητών συνολικά για το 2023 θα υποχωρήσουν κατά 11%, περίπου σε 146 εκατ. συσκευές.

Ο χρόνος αντικατάστασης των smartphones, σύμφωνα με στοιχεία του 2022 [έρευνα Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών], τοποθετείται σε λίγο περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Κατά την ίδια μελέτη, 4 στα 10 νοικοκυριά έχουν περισσότερα smartphones από τα μέλη που αποτελούνται, ενώ 7 στα 10 νοικοκυριά, που αποτελούνται από 1 έως 2 άτομα, φαίνεται να έχουν 3 ή περισσότερα λειτουργικά smartphones στην κατοχή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή