ΕΛΤΑ: Στα 191 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται οι συσσωρευμένες ζημίες

ΕΛΤΑ: Στα 191 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται οι συσσωρευμένες ζημίες

Πρόβλεψη της εταιρείας για εμφάνιση θετικών αποτελεσμάτων από το 2025

ελτα-στα-191-εκατ-ευρώ-διαμορφώνονται-οι-562774672

Από τη χρήση του 2025 αναμένεται τα Ελληνικά Ταχυδρομεία να εμφανίσουν θετικά ίδια κεφάλαια, σύμφωνα με όσα εκτιμά η διοίκηση της εταιρείας, που έχει θέσει σε εφαρμογή από τον περασμένο Ιούνιο ένα αναθεωρημένο σχέδιο μετασχηματισμού με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης 18 μηνών. Την πρόβλεψη για εμφάνιση θετικών αποτελεσμάτων στηρίζει η εταιρεία στο γεγονός ότι το 2022 τα μεγέθη επηρεάστηκαν από σημαντικές έκτακτες δαπάνες για την εθελουσία έξοδο περίπου 2.000 εργαζομένων και τη διαχείριση της κυβερνοεπίθεσης που δέχτηκε η εταιρεία τον περασμένο Μάρτιο. Από την άλλη πλευρά, η συνεχής πτώση της παραδοσιακής αλληλογραφίας, που αντιπροσωπεύει το 42% του τζίρου της εταιρείας, λειτουργεί αρνητικά για τα μεγέθη των ΕΛΤΑ.

Ειδικότερα, τα ΕΛΤΑ, σε ενοποιημένο επίπεδο πέρυσι, συγκριτικά με το 2021, εμφάνισαν οριακή μείωση κύκλου εργασιών κατά 0,1%, σε 299 εκατ. ευρώ, και κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) 475.000 ευρώ έναντι ζημιών της τάξεως των 115 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο όμιλος ΕΛΤΑ μείωσε τις ζημίες προ φόρων σε περίπου 20 εκατ. ευρώ (από -135 εκατ. ευρώ), με τη μεταβολή να αποδίδεται στη βελτίωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους, καθώς και στις δαπάνες για την εθελουσία έξοδο του προσωπικού το 2021. Οι καθαρές ζημίες (μετά από φόρους) διαμορφώθηκαν σε 28 εκατ. ευρώ (από -131,5 εκατ. το 2021), ενώ οι συσσωρευμένες ζημίες των ΕΛΤΑ διαμορφώνονται στα 191 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 102,3 εκατ. ευρώ που αποδίδονται στο υψηλό εφάπαξ κόστος των 112 εκατ. ευρώ του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που έλαβε χώρα το 2021. Επίσης, το χτύπημα χάκερ του περασμένου Μαρτίου προκάλεσε στην εταιρεία δαπάνες 4 εκατ. ευρώ και περιόρισε τα έσοδά της, δεδομένου ότι για ένα χρονικό διάστημα κρίσιμες υπηρεσίες υπολειτουργούσαν.

H θυγατρική του ομίλου, ΕΛΤΑ Courier, κατέγραψε σε ετήσια βάση πτώση τζίρου κατά 8,58%, στα 59 εκατ. ευρώ το 2022.

Επίσης, λόγω προβλημάτων στη λειτουργία του μηχανογραφικού της δραστηριότητας της ηλεκτρικής ενέργειας, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία καθυστέρησαν να τιμολογήσουν τους πελάτες του εν λόγω κλάδου, γεγονός που δημιούργησε επισφαλείς απαιτήσεις 5,2 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των απαιτήσεων από την ενεργειακή δραστηριότητα ανήλθε πέρυσι σε περίπου 36 εκατ. ευρώ. Πλέον η διοίκηση των ΕΛΤΑ έχει διακόψει τη δραστηριότητα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, κρίνοντας, βάσει μελέτης, ότι είναι ζημιογόνος.

Η εθελουσία έξοδος οδήγησε στη μείωση του κόστους προσωπικού κατά 22% σε ετήσια βάση, με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ να προσβλέπει σε περαιτέρω μείωση δαπανών λόγω της αναστολής λειτουργίας ενός αριθμού καταστημάτων και της διακοπής των συμβάσεων με τρίτους (outsourcing). Η εταιρεία θεωρεί ότι θα επιτύχει περαιτέρω μείωση δαπανών λόγω και της αντικατάστασης μέρους του στόλου οχημάτων με νέας τεχνολογίας υπό καθεστώς μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing). Τα ΕΛΤΑ θα ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα να εισπράττουν τις οφειλόμενες αποζημιώσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ από την καθολική υπηρεσία για τις χρήσεις 2020 και 2021. Θέτουν ως στόχο την ενίσχυση του μεριδίου αγοράς τους σε ποσοστό άνω του 20%.

H θυγατρική του ομίλου, ΕΛΤΑ Courier, που εμφάνισε πτώση τζίρου κατά 8,58%, στα 59 εκατ. ευρώ, και λειτουργικές ζημίες 930.600 ευρώ το 2022, βρίσκεται αντιμέτωπη με αποδιοργάνωση λόγω αποχώρησης σημαντικού αριθμού στελεχών στον χώρο των ταχυμεταφορών. Τα ΕΛΤΑ επιδιώκουν την αναδιοργάνωση της εταιρείας με στόχο ετήσια κέρδη προ φόρων άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή