Εκτός αγοράς θα βγουν οι μικροί «παίκτες» στα κόκκινα δάνεια

Εκτός αγοράς θα βγουν οι μικροί «παίκτες» στα κόκκινα δάνεια

Οι νέοι αυστηροί κανόνες θα οδηγήσουν σε λουκέτο κάποιους servicers

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ξεκαθάρισμα οδηγείται ο κλάδος των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, δηλαδή των servicers που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα και ο οποίος επιβάλλει αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από το σύνολο των 23 εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ, μονοψήφιος αριθμός εταιρειών θα οδηγηθεί σε λουκέτο, καθώς δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στους νέους κανόνες, μεταξύ των οποίων η ενεργοποίηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα παρέχει προσωποποιημένη πληροφόρηση στους δανειολήπτες σε σχέση με τις οφειλές τους.

Να σημειωθεί ότι, όπως διαπιστώνει η ΤτΕ, ο βαθμός δραστηριοποίησης των εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί διαφοροποιείται σημαντικά, με αποτέλεσμα οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες –doValue, Intrum και Cepal– να κατέχουν σωρευτικό μερίδιο αγοράς της τάξης του 83% με βάση τη συνολική αξία των υπό διαχείριση δανείων, έναντι 15 εταιρειών που καταγράφουν ελάχιστη έως μηδαμινή δραστηριότητα (μερίδιο μικρότερο του 1%).

Με αυτό το δεδομένο εκτιμάται ότι αρκετές εταιρείες θα τεθούν εκτός αγοράς, καθώς ο όγκος των εργασιών που διαχειρίζονται δεν μπορεί να καλύψει το ύψος της επένδυσης που απαιτεί η πλατφόρμα, αλλά και οι υποχρεώσεις που επιβάλλει ο επόπτης σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει ο νόμος η προσωποποιημένη πληροφόρηση θα περιλαμβάνει:

• Πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης, με αναλυτική καταγραφή των ποσών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο.

“]

• Την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.

Το ηλεκτρονικό σύστημα θα πρέπει να είναι έτοιμο έως τον Μάρτιο του 2023 και θα επικαιροποιείται τουλάχιστον κάθε πρώτη του μηνός. Η πρόσβαση του δανειολήπτη θα πραγματοποιείται online μέσω προσωπικών κωδικών που θα χορηγεί ο διαχειριστής πιστώσεων έπειτα από διαδικασία ταυτοποίησης του οφειλέτη.

Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί θα συνεχίσουν να ασκούν τη δραστηριότητά τους μέχρι την 29η Ιουνίου του 2024, χωρίς να απαιτείται νέα άδεια λειτουργίας, αλλά θα πρέπει να υποβάλουν τις πληροφορίες που προβλέπει ο νόμος στην ΤτΕ έως την 29η Μαρτίου, ώστε να αξιολογηθεί έως τα τέλη Ιουνίου εάν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του νέου νόμου. Εφόσον προκύπτει συμμόρφωση, θα λαμβάνουν νέα άδεια λειτουργίας και θα εγγράφονται στο σχετικό μητρώο που θα δημιουργηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΤτΕ επιβάλλει μέτρα που θα διασφαλίζουν τη συμμόρφωσή τους εντός συγκεκριμένης προθεσμίας ή θα απαγορεύει τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Οπως προβλέπει ο νόμος, η ΤτΕ μπορεί με απόφασή της να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας εφόσον η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις:

• Δεν έχει κάνει χρήση της άδειας λειτουργίας εντός 12 μηνών από τη χορήγησή της.

• Επαυσε να ασκεί δραστηριότητες για τις οποίες χορηγήθηκε η άδεια λειτουργίας διαχειριστή πιστώσεων για περίοδο μεγαλύτερη των 6 μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή