Ψηφιακός βοηθός για το gov.gr: Τι φανερώνει το «κρας τεστ» της «Κ»

Ψηφιακός βοηθός για το gov.gr: Τι φανερώνει το «κρας τεστ» της «Κ»

Η τεχνητή νοημοσύνη και στο Δημόσιο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λειτουργία βρίσκεται από χθες ο ψηφιακός βοηθός, που επιτρέπει στους πολίτες μέσω φωνητικής ή γραπτής εντολής, να αναζητήσουν πληροφορίες σχεδόν για κάθε είδους συναλλαγή με το Δημόσιο. Πρόκειται για μια νέα εφαρμογή, που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και είναι διαθέσιμη μέσω της πλατφόρμας gov.gr. Ο ψηφιακός βοηθός mAigov, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια (μαζί με τον υφυπουργό Κ. Κυρανάκη και τον γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημ. Αναγνωστόπουλο) σε δημοσιογράφους, επιτρέπει τον ταχύτερο και ευκολότερο εντοπισμό των περισσοτέρων από 1.600 ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου. Εως σήμερα η αναζήτησή τους γινόταν στο gov.gr βάσει προκαθορισμένων λέξεων-κλειδιών. Εφεξής, οι πολίτες θα μπορούν να πληκτρολογούν ή να υπαγορεύουν το αίτημά τους, με τον ψηφιακό βοηθό να απαντάει κατάλληλα. Για παράδειγμα, στο αίτημα «θα ήθελα να προχωρήσεις στην έκδοση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης», ο πολίτης λαμβάνει την εξής απάντηση: «Λυπάμαι, αλλά ως ψηφιακός βοηθός δεν έχω τη δυνατότητα να εκδίδω πιστοποιητικά. Μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από την οικογενειακή μερίδα που έχετε την κανονική σας εγγραφή, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Εάν δεν είναι δυνατή η άμεση έκδοση ηλεκτρονικά, μπορείτε να το εκδώσετε σε δεύτερο χρόνο μέσω ΚΕΠ ή του δήμου που είστε δημότης», με την εφαρμογή να παραπέμπει στον κατάλληλο διαδικτυακό σύνδεσμο του gov.gr για το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Μια σημαντική καινοτομία της εφαρμογής περιλαμβάνει τη δυνατότητα αναζήτησης μιας από τις 3.270 διοικητικές διαδικασίες του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών «MITOS». Το τελευταίο περιγράφει επακριβώς τα βήματα, το κόστος, τον αριθμό των δικαιολογητικών και το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το Δημόσιο για να ολοκληρώσει σειρά διοικητικών διαδικασιών. Για παράδειγμα, στην ερώτηση «πώς ιδρύω σχολή χορού;», ο πολίτης λαμβάνει την παρακάτω απάντηση: «Για την ίδρυση ερασιτεχνικής σχολής χορού από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, πρέπει να συστήσετε επιχείρηση, να έχετε κωδικούς Taxisnet, να ορίσετε εκπρόσωπο και διευθυντή σπουδών και να έχετε εκπληρώσει τις στρατιωτικές σας υποχρεώσεις. Θα χρειαστείτε διάφορα δικαιολογητικά, όπως αντίγραφο του καταστατικού, πρακτικό της συνεδρίασης του οργάνου Διοίκησης του ΝΠΙΔ, σχέδια – μελέτες μηχανικού – αρχιτέκτονα, άδεια δόμησης και άλλα. Δεν αναφέρεται κόστος για την εκτέλεση της διαδικασίας». Tο κόστος εκτέλεσης της διαδικασίας αναφέρεται στον σύνδεσμο για την έκδοση άδειας ίδρυσης σχολής χορού στον οποίο παραπέμπει ο ψηφιακός βοηθός. Σε άσχετα ερωτήματα, ο ψηφιακός βοηθός απαντάει ότι «έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει μόνο με πληροφορίες σχετικά με την ελληνική κυβέρνηση και τις διαδικασίες της». Σε ορισμένες, όμως, περιπτώσεις παρέχει, εν μέρει, σχετικές απαντήσεις. Για παράδειγμα, σε αιτήματα για λήψη οδηγιών… μαγειρικής, απαντάει πως «για συνταγές μαγειρικής, σας προτείνω να αναζητήσετε σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες ή βιβλία μαγειρικής».

Η εφαρμογή, μία από τις λιγοστές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, έχοντας τη δυνατότητα εξυπηρέτησης έως 240 συνομιλιών ανά λεπτό. Κατά τις πρώτες δυόμισι ώρες λειτουργίας υποβλήθηκαν 3.800 ερωτήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή