Από τον Ιανουάριο το επίδομα για όσους θερμαίνονται με ρεύμα

Από τον Ιανουάριο το επίδομα για όσους θερμαίνονται με ρεύμα

Την προσοχή των καταναλωτών στα «μικρά γράμματα» των μπλε - σταθερών τιμολογίων επέστησε ο αρμόδιος υπουργός Θ. Σκυλακάκης

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι οι τιμές ρεύματος την 1η Ιανουαρίου θα είναι ίδιες ή και φθηνότερες από αυτές της περιόδου των επιδοτήσεων και σίγουρα πολύ φθηνότερες για τους 1,2 εκατ. καταναλωτές που θα θερμανθούν με ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω του σχετικού επιδόματος, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας χθες στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

«Ο ανταγωνισμός μόλις ξεκίνησε», είπε ο υπουργός και συνέστησε στους καταναλωτές «με σύνεση και σωφροσύνη να προσπαθήσουν να καταλάβουν τη συμπεριφορά των παρόχων και να επιλέξουν τον φθηνότερο έχοντας στη διάθεσή τους ένα πολύ απλό εργαλείο, το πράσινο τιμολόγιο». Με έναν τρόπο, δηλαδή, ο υπουργός είπε ότι πάροχοι που είναι ακριβοί στο πράσινο τιμολόγιο θα είναι και στα υπόλοιπα.

Τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, σύμφωνα με τον υπουργό, θα γίνουν πιο ελκυστικά από τον Φεβρουάριο, καθώς η χονδρεμπορική τιμή του Δεκεμβρίου έχει υποχωρήσει σημαντικά και αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση τον Ιανουάριο.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι επέλεξε το πράσινο τιμολόγιο, που παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια, διότι η τιμή είναι γνωστή από πριν ενώ για το μπλε τιμολόγιο επισήμανε την προσοχή των καταναλωτών στα «μικρά γράμματα» που μπορεί να συνοδεύουν τη σταθερή τιμή. Αντιστρέφοντας, δε, την κριτική που ασκείται περί της ταλαιπωρίας των καταναλωτών να επιλέξουν τιμολόγιο, σημείωσε: «Το να ψάξουν οι καταναλωτές για τη φθηνότερη τιμή είναι η βάση για να υπάρξει φθηνότερη τιμή. Οταν δεν ψάχνουν για τη φθηνότερη τιμή, δεν υπάρχει ανταγωνισμός».

Κάνουμε τη μετάβαση στα νέα τιμολόγια χωρίς να έχουμε υψηλές τιμές με τη βοήθεια του φυσικού αερίου, των ΑΠΕ και άλλων μέτρων που λαμβάνονται, είπε ο υπουργός και προέβλεψε περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών, καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκονται στο 90% τον Δεκέμβριο και οι προβλέψεις για τον καιρό στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη δείχνουν έναν ήπιο χειμώνα. «Εάν η ζήτηση για φυσικό αέριο παραμείνει χαμηλή, μπορεί η τιμή να πέσει και κάτω από τα 35 ευρώ», υπογράμμισε ο υπουργός.

Πολύ χαμηλότερες τιμές ρεύματος από αυτές των επιδοτήσεων, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, θα δουν τον Ιανουάριο περίπου 1,2 εκατ. καταναλωτές που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω του επιδόματος θέρμανσης που θα λάβουν. Η πλατφόρμα για την επιδότηση θα ανοίξει στις αρχές Ιανουαρίου και οι ωφελούμενοι θα λάβουν την ενίσχυση με τη μορφή της έκπτωσης στον λογαριασμό τους και όχι της χρηματικής ενίσχυσης.

Μεγάλες εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος προανήγγειλε ο υπουργός και για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών της χώρας όπου θα εγκατασταθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα, με τις πληροφορίες να φέρουν το υπουργείο να εξετάζει ακόμη και τη δυνατότητα δωρεάν ρεύματος σε μικρά νησιά. «θα προέτρεπα όσους σπεύδουν να αντιδράσουν να μην το κάνουν γιατί θα το μετανιώσουν», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, προαναγγέλλοντας ένα νέο πλαίσιο ανταποδοτικών ωφελειών που θα καθιστά ελκυστικές τις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά, τόσο από περιβαλλοντικής πλευράς όσο και από πλευράς τιμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο υπουργός χαρακτήρισε την αξιοποίηση του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού της χώρας, που όπως είπε είναι το καλύτερο της Μεσογείου, ως «εθνική ευκαιρία που θα αλλάξει την εικόνα της χώρας τα επόμενα χρόνια» και επισήμανε με έμφαση ότι αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο. Σημείωσε ότι προβλέπονται επενδύσεις της τάξεως των 30-40 δισ. ευρώ στον τομέα και ότι στόχος είναι οι πλωτοί αιολικοί σταθμοί να παραχθούν κατά ποσοστό άνω του 50%-60% στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή