Μεγάλα περιθώρια μείωσης φοροδιαφυγής βλέπει ο Γ. Στουρνάρας

Μεγάλα περιθώρια μείωσης φοροδιαφυγής βλέπει ο Γ. Στουρνάρας

«Δεν είμαι υπέρ της μείωσης των φοροαπαλλαγών. Είμαι υπέρ της δικαιότερης χορήγησής τους», τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επανήλθε χθες στην προτροπή του προς την κυβέρνηση να επανεξετασθούν οι φοροαπαλλαγές όχι μόνο για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, αλλά και για να εφαρμόζονται αυτές με κριτήρια δικαιοσύνης σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη.

Οπως είπε μιλώντας στο ΟΤ Forum, ορισμένοι παρεξήγησαν την πρόσφατη σχετική αναφορά του (σ.σ. στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών) λέγοντας «ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ως μη ώφειλε είπε ότι πρέπει να μειωθούν οι φοροαπαλλαγές. Οχι. Αυτό που είπα ήταν ότι πρέπει να κάνουμε ένα review. Δηλαδή θα πρέπει να ξαναδούμε τις φορολογικές απαλλαγές».

«Είναι πολύ μεγάλο κονδύλι, είναι γύρω στα 12 δισ.», συνέχισε. «Πηγαίνουν σε αυτούς που πράγματι έχουν ανάγκη; Εγώ δεν λέω ούτε 1 ευρώ να κόψουμε. Μήπως όμως χρειάζεται να κάνουμε επανατοποθέτηση σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη; Σε πολλές ξένες χώρες κάθε 3-4 χρόνια αυτό αναθεωρείται. Δεν σημαίνει ότι επειδή έδωσες κάποτε μια φοροαπαλλαγή, αυτή πρέπει να μείνει για πάντα».

Στην κυβέρνηση, πάντως, όπως διεμήνυαν χθες αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν υπάρχει σκέψη επανεξέτασης αυτών των απαλλαγών. Πηγή υποστήριζε ότι «η μεγάλη πλειονότητα των 12 δισ. ευρώ δεν κόβεται». Επομένως δεν υπάρχει λόγος να ανακινείται τέτοιο θέμα.

Ο κ. Στουρνάρας έχει ταράξει γενικότερα τα νερά στο θέμα των φορολογικών εσόδων, βάζοντας ψηλά και τον πήχυ της φοροδιαφυγής. Εχει υποστηρίξει ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα είναι 40 δισ. ευρώ περίπου, δεδομένου ότι η κατανάλωση ήταν 120 δισ. ευρώ και το δηλωθέν εισόδημα ήταν 84 δισ. ευρώ. Σε αυτή τη βάση υπολογίζεται ότι η φοροδιαφυγή μπορεί να είναι 12 δισ. ευρώ. Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης είχε πει ότι η φοροδιαφυγή υπολογίζεται σε 8-10 δισ., εκ των οποίων μπορούν να ανακτηθούν τα μισά. Με τον νόμο που ψηφίσθηκε υπολογίζεται ότι μπορεί να εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ.

«Είναι σημαντικό να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Εχουμε μεγάλα περιθώρια», είπε χθες ο κ. Στουρνάρας.

Αυτό το ενδιαφέρον του κεντρικού τραπεζίτη για την αύξηση των εσόδων συνδέεται και με την πεποίθησή του πως η χώρα πρέπει να διατηρεί υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους για να μειώνει σταθερά το δημόσιο χρέος και να αντιμετωπίσει χωρίς κίνδυνο το έτος-κλειδί, 2032, όταν θα προστεθούν σε αυτό οι αναβληθέντες τόκοι του δανείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. «Πρέπει να μειώσουμε κι άλλο το δημόσιο χρέος», είπε χθες, «και όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και σε ονομαστικούς όρους», καθώς «το 2032 θα έρθουν τα τοκοχρεωλύσια που τώρα είναι “παγωμένα”, που έχουν περίοδο χάριτος». Οπως εξήγησε, «τότε θα πρέπει να έχουμε ρίξει το χρέος πολύ χαμηλά, ώστε προσθέτοντας τα τοκοχρεωλύσια δανείων 250 δισ. ευρώ, οι ανάγκες να είναι περίπου όσο σήμερα, να μην είναι πολύ μεγαλύτερες. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή