Κατά 8,7% μειώθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων το γ΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση

Κατά 8,7% μειώθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων το γ΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση

Στο εννεάμηνο διαμορφώθηκε στα 328,16 δισ. ευρώ έναντι 334,15 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα

Μείωση κατέγραψε ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων στο γ΄ τρίμηνο του 2023 και μάλιστα με εντονότερο ρυθμό σε σύγκριση με αυτή που καταγράφηκε κατά το β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

Αν και σημαντικό ρόλο στην υποχώρηση αυτή διαδραματίζει η μείωση των τιμών στα βασικά ενεργειακά προϊόντα –ηλεκτρικό ρεύμα και πετρελαιοειδή–, δεν μπορεί να παραγνωριστεί ο ρόλος της μείωσης της κατανάλωσης, κυρίως στην Ευρώπη, που επηρεάζει αρνητικά τον κύκλο εργασιών του μεταποιητικού τομέα, η μείωση της κατανάλωσης στο εσωτερικό, με τον κλάδο του εμπορίου να εμφανίζει οριακή κάμψη του τζίρου, παρά το γεγονός ότι οι τιμές καταναλωτή είναι υψηλότερες σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, αλλά και η επίδραση της κλιματικής κρίσης στον τζίρο του αγροτικού τομέα, με τα ανησυχητικά σημάδια να είναι έντονα τον Οκτώβριο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το γ΄ τρίμηνο του 2023 επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στο 2,1%, από 2,6% το β΄ τρίμηνο του 2023, οδηγώντας σε αναθεώρηση προς τα κάτω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ του 2023.

Ηδη σε επίπεδο κύκλου εργασιών οι «απώλειες» σε εννεάμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 είναι περί τα 6 δισ. ευρώ, καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων στο σύνολο της οικονομίας διαμορφώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σε 328,16 δισ. ευρώ έναντι 334,15 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022.

Το γ΄ τρίμηνο του 2023 ο κύκλος εργασιών στο σύνολο των επιχειρήσεων υποχώρησε κατά 8,7% σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2022, καθώς διαμορφώθηκε σε 120,08 δισ. ευρώ έναντι 131,47 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2022. Μείωση τζίρου καταγράφηκε και κατά το β΄ τρίμηνο του 2023, ήταν όμως πολύ μικρότερη, της τάξης του 1,8%. Το α΄ τρίμηνο του 2023 πάντως έκλεισε με αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων κατά 8,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Η μεγαλύτερη μείωση κύκλου εργασιών κατά το γ΄ τρίμηνο του 2023 καταγράφηκε στον κλάδο της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου κατά 61% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, απόρροια της υποχώρησης των τιμών φέτος.

Η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση, 14,5%, καταγράφηκε στη μεταποίηση, όπου ο κλάδος, για παράδειγμα, της παραγωγής βασικών μετάλλων σημείωσε τεράστιες απώλειες, με τον τζίρο από 3,97 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2022 να πέφτει κάτω από τα 2,5 δισ. ευρώ το φετινό γ΄ τρίμηνο. Εκτός από την πτώση των τιμών, η μείωση του κύκλου εργασιών αποδίδεται και στη μείωση του όγκου πωλήσεων, κυρίως λόγω της στασιμότητας ή ακόμη και της υποχώρησης της ζήτησης από την Ευρώπη. Αρνητικό πρόσημο, άλλωστε, καταγράφεται και σε άλλους τομείς της μεταποίησης με εξαγωγικό προφίλ, όπως αυτός των ειδών ένδυσης με μείωση του τζίρου κατά 8,5%, αλλά και των κλωστοϋφαντουργικών υλών κατά 6,9%. Με μείωση, έστω και οριακή, της τάξης του 0,3% έκλεισε το γ΄ τρίμηνο του 2023 για τον κλάδο του εμπορίου, με τα αναλυτικά στοιχεία να δείχνουν υποχώρηση του τζίρου του χονδρεμπορίου και ελαφρά αύξηση του τζίρου του λιανεμπορίου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μείωση της κατανάλωσης, δεδομένου ότι στο μεγαλύτερο κομμάτι του λιανεμπορίου, αυτό των τροφίμων, ο πληθωρισμός είναι στο επίπεδο του 9%.

Στα στοιχεία που αφορούν τις μηνιαίες επιδόσεις των επιχειρήσεων (πρόκειται για στοιχεία που υποβάλλουν μόνον οι επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων) αποτυπώνεται και η επίδραση της κλιματικής κρίσης και ειδικά της πρωτοφανούς κακοκαιρίας του Σεπτεμβρίου. Τον Οκτώβριο ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων φυτικής και ζωικής παραγωγής υποχώρησε στα 189,63 εκατ. ευρώ από 257 εκατ. ευρώ τον περυσινό Οκτώβριο, καταγράφοντας μείωση κατά περίπου 26%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή